StoryEditorOCM
Crna kronika‘mali‘ zastoj

Visoki kazneni sud: Naša odluka oko splitskog suđenja dilerima donesena je u razumnom roku

Piše Vladimir Urukalo
14. srpnja 2023. - 08:17
Jedno od ročišta dilerskoj grupi na čelu s Kristianom Antonom Barišićem (sjedi, prvi s lijeva) Vladimir UrukaloVladimir Urukalo/

Iako Zakon o kaznenom postupku vrlo jasno određuje da će sud i državna tijela u predmetima u kojima je okrivljeniku određen istražni zatvor, odnosno privremeno oduzeta sloboda postupati osobito žurno, sudska praksa u našem pravosuđu pokazuje da je taj pojam “osobite žurnosti” vrlo rastezljiv i podložan raznim tumačenjima.

Pa čak i ako to rastezanje ide na štetu okrivljenika, tko god oni bili i koje god djelo počinili.

Jedan od recentnih slučajeva jest i slučaj u kojem se šestorica okrivljenih nalaze u istražnom zatvoru od kraja srpnja 2020. godine, a iako je nakon donošenja nepravomoćne presude i podnesenih žalbi prošlo već gotovo sedam mjeseci od održane rasprave, Visoki kazneni sud još uvijek nije strankama poslao napisanu pravomoćnu odluku. Isto kao što već dva mjeseca nema odluke o žalbama na produljenje istražnog zatvora.

Pala presuda

Radi se o zločinačkoj grupi na čelu s Kristianom Antonom Barišićem (27), koja je na splitskom Županijskom sudu početkom travnja 2022. godine, po USKOK-ovoj optužnici, nepravomoćno osuđena na ukupno 46 godina i osam mjeseci zbog krijumčarenja i dilanja marihuane, heroina i amfetamina koje su sakrivali po suhozidima u Vučevici, pokraj izlaza za autocestu. Barišić je zbog proizvodnje i prometa droga u sastavu zločinačkog udruženja osuđen na jedinstvenih devet godina zatvora, drugookrivljeni Bepo Reić (29) dobio je osam godina robije, Marko Fapal (30) osuđen je na jedinstvenih deset godina zatvora, Antonio Radanović (25) dobio je sedam godina, a Henrik Jarc (33) osam godina robije.

Jedina koja je ostala izvan istražnog zatvora iz kojeg je izišla nedugo prije objave presude jest Anamarija Vušković (27), Reićeva djevojka, koja je osuđena na četiri godine i osam mjeseci zatvora.

Dakle, sudsko vijeće suca Zorana Ivaniševića u travnju prošle godine izreklo je svoju presudu, a 27. prosinca prošle godine održana je na Visokom kaznenom sudu sjednica po žalbama branitelja i USKOK-a, na kojoj je odlučeno da se Ivaniševićeva presuda ukida. Ta je odluka spomenuta u rješenju o produljenju istražnog zatvora okrivljenima zbog opasnosti od ponavljanja djela, ali konkretnog pisanog obrazloženja do dana današnjeg nema. Zašto?

“Povodom Vašeg upita obavještavamo Vas da je u navedenom predmetu odluka donesena, te će strankama, kako je to propisano odredbama važećeg Zakona o kaznenom postupku i Sudskog poslovnika, biti dostavljena putem prvostupanjskog suda. Glede Vašeg pitanja o vremenu trajanja postupka koje ste prema Vašem dopisu izračunali kao “punih sedam mjeseci”, obavještavamo vas kako se razumni rok suđenja procjenjuje prema zakonskim kriterijima, koji, između ostalog, obuhvaćaju i složenost predmeta, koja je u predmetnom slučaju bila naglašena (šest optuženika, složenost kaznenih djela, žalbe svih stranaka – državni odvjetnik i optuženici koji su uložili žalbe po braniteljima i osobno). U tom kontekstu ocjenjujemo kako je postupanje ovog suda u trajanju nešto duljem od devet mjeseci u okvirima razumnog roka suđenja”, stoji u odgovoru VKS-a, koji nam je poslao glasnogovornik suda, sudac mr. sc. Marijan Bitanga.

’Mali’ zastoj

Zanimljivo je i da je dva mjeseca nakon sjednice vijeća iz prosinca (što je zakonski rok u kojem se mora formalno održati sjednica za produljenje istražnog zatvora), 27. veljače 2023. godine vijeće splitskog Županijskog suda odlučivalo o produljenju istražnog zatvora po istoj osnovi, a okrivljeni su se na to žalili VKS-u preko odvjetnika. Barišićev branitelj tada je kazao da je neshvatljivo i potpuno neprihvatljivo da u dvije godine i osam mjeseci ovaj predmet nema svoj pravomoćni završetak, ili oslobađajući ili osuđujući.

lsto tako smatra da je neshvatljivo da šezdeset dana od donošenja ukidne odluke Visokog kaznenog suda, obrana danas, a niti vijeće ne raspolaže tekstom ili razlozima zbog kojih je ta odluka ukinuta, jer bi ti razlozi ukidne odluke stručnim iščitavanjem i obrane i suda dali jasne okvire u kojem dijelu bi se taj postupak mogao dalje razvijati, pa bi odluka o produljenju istražnog zatvora bila kudikamo bolje obrazložena. Slično su govorili i ostali odvjetnici, tražeći ukidanje istražnog zatvora za svoje branjenike.

Na tu odluku o produljenju istražnog zatvora iz veljače, naravno, išle su žalbe, pa je sudac Ivan Turudić 23. ožujka rješenjem prihvatio žalbe okrivljenih i ukinuo odluku o produljenju istražnog zatvora, vrativši sve splitskom sudu na ponovno odlučivanje. Splitski sud 12. travnja opet se sastaje i ponovno produljuje istražni zatvor za sve okrivljenike po istoj zakonskoj osnovi. I na to su se, naravno, odvjetnici žalili.

I tu je, očito, došlo do malog zastoja od nekih mjesec i pol dana zbog “složenosti” postupka budući da je odluka kojom se žalbe odvijaju na splitskom Županijskom sudu zaprimljena 10. srpnja, a u rješenju stoji da je sjednica vijeća VKS-a bila 25. svibnja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:03