StoryEditorOCM
Crna kronikau takozvanoj Krajini

Vujnoviću ukinuta presuda za zlostavljanje civila u Drnišu: sada bi mu ponovno sudili, ali on je već u Americi

Piše Vladimir Urukalo
23. listopada 2023. - 20:28

Visoki kazneni sud “srušio” je presudu kojom je početkom prosinca 2021. godine na splitskom Županijskom sudu danas 58-godišnji državljanin SAD-a Duško Vujnović, rodom iz Divosela u općini Gospić, bio oslobođen krivnje za ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Vujnović je na prvom suđenju 1997. godine na šibenskom Županijskom sudu, zajedno s Jovom Matićem i Stevom Potkonjakom, bio u odsutnosti osuđen, i to svaki na po deset godina zatvora. Tu je presudu u cijelosti potvrdio Vrhovni sud sredinom veljače 2000. godine.

Kad je Vujnović, po zanimanju kućni majstor koji živi u Chicagu, temeljem europskog uhidbenog naloga krajem kolovoza 2020. godine uhićen na aerodromu u Frankfurtu dok je iz SAD-a letio za Beograd, izručen je Hrvatskoj te je zatražio obnovu postupka.

U novom je postupku na splitskom sudu oslobođen krivnje da je 12. studenoga 1993. godine, oko 15 sati, u Drnišu, zajedno s Matićem i Potkonjakom, tijekom oružanog sukoba RH i naoružanih odmetničkih jedinica tzv. Republike Srpske Krajine, zlostavljao civila Ivana Radasa.

Nožem odrezao uho

Sva trojica su, po optužnici, bila odjevena u odore tzv. Vojske RSK i naoružani automatskim puškama te su upali u Radasovu kuću tražeći od njega da im da vina. Kad je on rekao da nema vina, izudarali su ga rukama, nogama i kundacima pušaka, a Matić mu je nožem odrezao dio uha. Potom su izišli iz kuće te su ih uhitili pripadnici Stanice javne bezbjednosti Drniš. Radas je u tom zlostavljanju zadobio teške ozljede, odnosno slomljeno mu je nekoliko rebara i naneseni su mu brojni krvni podljevi, a s obzirom da je bio lošeg zdravstvenog stanja, umro je u kninskoj bolnici dan poslije događaja.

– Oslobađamo vas optužbe jer nema dokaza da ste počinili djelo na način kako vam se stavlja na teret. Jedino novo u svemu je bila vaša obrana koju ste detaljno i iscrpno iznijeli pred sudom i koju smo prihvatili u cijelosti. U njoj je navedeno kako su sva tri okrivljena zajedno ušla u Radasovu kuću, ali je okrivljeni Vujnović, nakon što su se ovi počeli neugodno ponašati, izašao iz kuće i nije sudjelovao u ničemu što se kasnije događalo niti je vidio što se zbivalo.

Prihvatili smo vašu obranu jer je iz svih podataka i iskaza svjedoka, koje nismo ovdje mogli ispitati jer su preminuli, nije dokazano da je okrivljeni počinio kazneno djelo. Također, nije ničim dokazano niti utvrđeno da je okrivljeni bio pripadnik vojske tzv. RSK niti da je bio u uniformi i imao oružje te prilike – kazala je tada u obrazloženju presude sutkinja Ivona Rupić.

Nakon žalbe splitskog ŽDO-a, VKS je ipak ocijenio da su zaključci splitskog suda preuranjeni. Naime, zaključili su da su u presudi citirani iskazi dvaju svjedoka, no nisu na valjan način analizirani i dovedeni u vezu s obranom optuženika. Jedna svjedokinja ima posredna saznanja od Vase Šaina, koji joj je rekao da su “tri, četiri četnika tukli i maltretirali Radasa te su mu odrezali uho i prebili noge, što je vidio svojim očima”.

’Krajinski’ spisi

– Optuženik u obrani navodi da je na izlasku iz kuće vidio jednog nepoznatog čovjeka koji ulazi u kuću Radasa, a riječ je o osobi nižeg rasta s brkovima, što, barem za sada, ukazuje da je baš Vaso Šain bio na mjestu događaja... – navodi se u odluci VKS-a.

Također su utvrdili i da je neprihvatljivo obrazloženje zbog kojeg je sud odbio, kao neprikladan, pregledati spis Okružnog javnog tužiteljstva u Kninu iz 1993. godine (kada su sva tri okrivljenika bila uhićena zbog sumnje na kazneno djelo na štetu druge žrtve) jer se radi o spisima tadašnje RSK.

– Činjenica da se radi o spisima Općinskog suda i Okružnog javnog tužilaštva u Kninu koja su tijela kao dio pravosudnog sustava djelovala na području tzv. RSK samo po sebi ne znači da je dokazni prijedlog za izvođenjem tamo prikupljenih i izvedenih dokaza (a posebno isprava) neprikladan te da takvi dokazi nemaju nikakvu vrijednost – stoji, među ostalim, u odluci VKS-a kojom je oslobađajuća presuda ukinuta i vraćena na ponovno suđenje.

No problem je što je Vujnović izišao iz istražnog zatvora i odletio natrag u SAD, čije je državljanstvo dobio, pa je teško uopće zamisliti da će u skorije vrijeme opet biti dostupan hrvatskom pravosuđu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:16