StoryEditorOCM
Crna kronikaimamo detalje

Ukinuta je presuda, Buvel će ponovno na optuženičku klupu. Vuknić nije dovoljno patio da ubojstvo bude okrutno?

Piše Vladimir Urukalo
18. siječnja 2024. - 13:24

Godinu dana nakon što je na splitskom Županijskom sudu osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora od 32 godine zbog teškog ubojstva Petra Vuknića, Dragomir Petrović (50) zvani Buvel ponovno će se naći na optuženičkoj klupi. Naime, usvajajući žalbu koju je protiv presude podnio Buvelov odvjetnik Veljko Miljević, sudsko vijeće Visokog kaznenog suda ukinulo je presudu i vratilo je na ponovno suđenje.

Podsjetimo, Petrović je osuđen jer je 3. veljače 2022. godine od 16.45 do 18 sati dogovorio sastanak s Vuknićem ispred hotela Split s namjerom da ga ubije na surov i bešćutan način. Kad je 35-godišnja žrtva ušla u Petrovićev "Smart" kako bi razgovarali, Buvel je, po presudi, na agresivan način u prepirci počeo zapitkivati Vuknića tko je u Tijardovićevoj ulici krajem 2021. godine zapalio više vozila među kojima je izgorjelo i ono Petrovićeve supruge. Vuknić nije to želio reći pa je Buvel tada, dok su se nalazili na Žnjanu, iz pištolja s udaljenosti od 20-ak centimetara ispalio jedan hitac i pogodio Vuknića u trbuh. Umjesto da ga tako teško ranjenog odveze do bolnice, Petrović je krenuo prema predjelu Malačka u Kaštelima te je žrtva, po vještačenju, trpjela vrlo jake i fizičke i psihičke bolove te jaki strah minimalno 15 minuta do 20 minuta. Kad su stigli na Malačku, Petrović izvlači žrtvu koja je još uvijek živa, ali bez svijesti, iz automobila, vuče ga po kamenjaru pri čemu je ovaj zadobio više oguljotina po tijelu te ga baca na smetlište i ostavlja da umre. Nesretna je žrtva i preminula u roku od sat vremena.

image


 

Saša Burić/Cropix

Odlučno činjenično pitanje

Visoki kazneni sud je ocijenio da je Buvel u pravu kada tvrdi da je zaključak prvostupanjskog suda o tome da je žrtvu ubio na okrutan način "za sada neprihvatljiv pa stoga i pogrešan". Njihov je stav da je utvrđujući "postojanje okrutnosti cijenio i postupanje optuženika nakon što je žrtva izgubila svijest".

- Pitanje postojanja svijesti ili nesvijesti kod žrtve je odlučno činjenično pitanje, odgovorom na koje je moguće ocijeniti pravno pitanje je li ispunjeno zakonsko obilježje okrutnosti za koje je, prema ustaljenoj sudskoj praksi, potrebno da žrtva trpi bolove, muke i patnje koje po trajanju ili jakosti prelaze one muke, patnju i bolove koje obično prate usmrćenje. Traži se da su bolovi, muke ili patnje ili samo dugotrajne ili samo intenzivne (objektivna sastavnica) ili oboje te da je počinitelj toga svjestan ili da na to pristaje (subjektivna sastavnica). Pojam okrutnosti kao kvalifikatornog elementa teškog ubojstva potrebno je tumačiti restriktivno, treba se raditi o takvoj jakosti ili trajanju bolova ili patnji koje prelaze mjeru okrutnosti koja inače prati svako usmrćenje. Namjerno usmrćenje uvijek prati određena mjera okrutnosti, ali za ostvarenje kvalifikatorne okolnosti te postojanje teškog ubojstva ta mjera okrutnosti mora biti iznadprosječna. Po prirodi stvari, žrtva mora biti svjesna jer samo ako je pri svijesti možemo govoriti o tome da trpi muke, patnje ili bolove. Žrtva koja nije pri svijesti ne osjeća vanjske podražaje pa ne može trpjeti muke, bolove ili patnju. Ponašanje optuženika nakon počinjenja djela i njegovo postupanje sa žrtvom bez svijesti nije odlučno jer se objektivne i subjektivne sastavnice okrutnosti prosuđuju prema ponašanju optuženika dok je žrtva bila pri svijesti - stoji, uz ostalo, u odluci VKS-a.

Splitsko sud će, dakle, morati u novom postupku "razlučiti postupanje" Buvela za vrijeme dok je Vuknić bio pri svijesti i nakon gubitka svijesti jer je to "jedina odlučna činjenica". Nadalje, VKS ocjenjuje da je splitski sud pravilno utvrdio da ubojstvo nije počinjeno na podmukao način, što je tvrdila optužba, a niti da je Buvel ubio u nužnoj obrani što je, pak, bila teza obrane.

image

odvjetnik Veljko Miljević

Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:46