StoryEditorOCM
Crna kronikaIMAMO FOTOGRAFIJE

Uhićena računovotkinja Muzeja koja si je ‘prisvojila‘ 1,37 milijuna eura! Priveden je i odvednik s kojim je bila u vezi

Piše Hajdi Karakaš JakubinMarin Dešković/JL
28. rujna 2024. - 12:43
Privođenje Marinele B. i njenog bivšeg dečka optuženih za zlouporabu položaja Goran Mehkek/CROPIXGoran Mehkek/Cropix

Sedam mjeseci otkad je novi ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Sanjin Mihelić policiji, preko odvjetnika, podnio kaznenu prijavu protiv zaposlenice Marinele B. (50), posrnule i sad već bivše računovotkinje Muzeja, ukazavši da je ‘izmuzla‘ s bankovnih računa na stotine tisuća eura novca, istražitelji su analizirali detaljno dostavljeni sadržaj te prikupili, očito i niz drugih dokaza nakon kojih se jučer ujutro krenulo u realizaciju dovršetka kriminalističkog istraživanja koje je rezultiralo uhićenjem.

Kako doznaje Jutarnji list, policija je stoga pokucala na vrata stana osumnjičene bivše računovotkinje u centru metropole, a njoj uz bok uhićen je i odvjetnik Petar Č. s kojim je (bila) u vezi u inkriminiranom periodu. Nakon što su oboje cijeli dan proveli na ispitivanju u sjedištu kriminalističke policije u Heinzelovoj kasno sinoć su dovedeni na ispitivanje u prostorije Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, a što je i snimio fotograf Cropixa.

Dok je osumnjičeni Petar Č. brzo bio gotov s ispitivanjem te je iznio obranu i sve sumnje policije oko pranja novca porekao, u slučaju Marinele B., prijavljene za zlouporabu položaja i krivotvorenja isprava, stvari su se zakoplicirale pa je ispitivanje čak i prekinuto. A hoće li za njih tužiteljstvo zatražiti istražni zatvor još nije poznato.

image

Marinela B. dovedena na ispitivanje u prostorije Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu

Goran Mehkek/Cropix

Goran Mehkek/Cropix

- Za uhićenje ne znam i to mi je prvi glas. Nastojali smo od početka komunicirati prema javnosti sve što smo mogli. Itekako želimo da se slučaj dovede do samoga kraja i da dočekamo epilog svega. Nažalost, zbog jedne osobe cijeloj se ustanovi srozao ugled i moramo ga vratiti nazad - rekao je za Jutarnji kratko ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Sanjin Mihelić kojeg smo jučer nazvali nakon što smo doznali da je posnula računovotkinja uhićena.

Jutarnji neslužbeno doznaje da pretresa jučer u zgradi Muzeja nije bilo, a očito i nije bilo potrebno jer je uz kaznenu prijavu početkom godine vodstvo Muzeja sve uočene makinacije odmah predalo policiji i tužiteljstvu.

image

Marinela B. na ispitivanju u prostorijama Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu

Goran Mehkek/Cropix

Goran Mehkek/Cropix

Inicijalna prijava je bila samo protiv Marinele B. i na teret joj se stavljalo da je pronevjerila, točnije zlouporabila položaj i ovlasti te krivotvorila isprave. Međutim, kriminaliste je slučaj odveo u širinu te je istraživanje, silom (ne)prilika, obuhvatilo i njoj blisku osobu, tadašnjeg dečka.

image

Marinela B. na ispitivanju u prostorijama Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu

Goran Mehkek/Cropix

Goran Mehkek/Cropix

Marinela B. se, inače, u Muzeju zaposlila 6. travnja 2021. i vrlo brzo ušla u radni ritam svog posla. Od 10. kolovoza 2021. do 13. veljače 2024. u prostorijama Muzeja kao voditeljica računovodstva u MUO koristila je službenu Visa bussines klasičnu debitnu karticu u privatne svrhe, a nastale troškove nije podmirivala.

Analizirajući račun je uočeno i da je 15. srpnja 2022. neovlašteno prebacila novac, i to čak 730.764 eura, na račun svoje majke Nade i to po izmišljenim osnovama kao što su ‘isplata nagodbene plaće‘ ili ‘vansudska nagodba‘.

Na račun kolegice J.K., je pak, prebacila 7215 eura u par navrata i ona je taj novac s računa podigla te njoj predala na ruke. Službenu karticu je, također, sudeći prema svemu peglala ‘do iznemoglosti‘ kupujući si sve i svašta od odjeće i obuće luksuznih svjetskih marki preko kozmetike, avionskih karata do pruženih usluga po ugostiteljskim objektima. I u tom slučaju se potrošeni novac popeo na preko 633.000 eura tako da je inicijalna brojka, u inicijalno podnesenoj kaznenoj prijavi bila čak milijun i 370.000 eura za koliko se okoristila i oštetila Muzej.

image

Petar Č. doveden na ispitivanje u prostorije Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu

Goran Mehkek/Cropix

Goran Mehkek/Cropix

Osim toga, uočeno je i da je 17. listopada 2023. prilikom primopredaje dužnosti između bivšeg i sadašnjeg ravnatelja Muzeja, sačinila, potpisala i službenim pečatom ovjerila dva stanja računa u PBZ-u. Bila su to vrlo nečitljiva bankovna izvješća, i time je vrlo uspješno dovela u zabludu sve prikazavši lažno stanje stvari na računima jer su iznosi bili znatno uvećani, a računi su zapravo bili osiromašeni - na jednom je ostalo oko 15.000 američkih dolara a na drugom tek nešto više od 8500 eura.

Poslove u računovodstvu, dodajmo ovome, Marinela B. je obavljala samostalno, a za potrebe plaćanja sitnih tekućih troškova, bilo joj je odobreno korištenje Master debitne kartice koju je koristila bez nadzora, piše jutarnji.hr.

image

Goran Mehkek/CROPIX

Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 12:44