StoryEditorOCM
Crna kronikaPropalo druženje

Šef opasne splitske bande opet u problemima: alkoholiziran krenuo na Poljud s puncem dinamovcem pa završio iza rešetaka

Piše Mario Matana
18. veljače 2024. - 14:28

Baš nema sreće Željko Rajić (39), šef kriminalne skupine protiv koje USKOK već godinama vodi postupak: krenuo je lijepo jedne nedjelje popodne, kao slobodan čovjek, pogledati nogometnu utakmicu nakon ručka s puncem, samo da bi na koncu prenoćio u zatvoru?! I još pride ostao bez 700 eura, plus je dobio zabranu dolaska na Hajdukove utakmice, ali i one reprezentativne, na godinu dana...

A sve je krenulo tako dobro. Na dan utakmice Hajduk – Dinamo, 1. listopada prošle godine, Rajić je popio dvije pive nakon kvalitetnog ručka te se onda zaputio do Poljuda, s ocem nevjenčane supruge pogledati derbi. To što punac navija za zagrebački klub nije od presudne važnosti, ali je problem ispao oko jedne boce vina koju su popili pripremajući se za ulazak na zapadnu tribinu. Jer kad je ušao na stadion, interventni policajac na osiguranju utakmice ga je izdvojio za kontrolu, a onda i alkotestiranje – izmjereno mu je 1,11 promila alkohola u krvi.

Ako ćemo realno, za jednu sporu nedjelju oko 18 sati, ta koncentracija nije posebno začuđujuća, a pogotovo je zanimljivo spomenuti kako Rajić nije pravio nikakve probleme u cijelom slučaju. Prenoćio je u postaji, te dobio prijavu po Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.

image

Željko Rajić s ekipom iz zatvora

Arhiva SD

Nekidan je uglavnom taj slučaj dobio pravorijek, Rajić je kažnjen sa 700 eura (jedan dan koji je proveo iza rešetaka mu se računa kao 79,64 eura), te dobio ‘zaštitnu mjeru zabrane prisustvovanja svim nogometnim utakmicama na kojima sudjeluje hrvatska reprezentacija i HNK Hajduk na području Republike Hrvatske s obvezom javljanja u policijsku postaju u trajanju od jedne godine.

Kad postane pravomoćna, prema presudi ‘okrivljenik je dužan najkasnije dva sata prije početka navedenih utakmica pristupiti u nadležnu policijsku postaju prema mjestu prebivališta, a ako je odsutan iz mjesta prebivališta i nalazi se u Republici Hrvatskoj, u najbližu policijsku postaju i javiti se dežurnom policijskom službeniku te ga izvijestiti o adresi na kojoj će se nalaziti za vrijeme trajanja utakmice, kao i za vrijeme do isteka dva sata nakon završetka utakmice, s time što ta adresa ne može biti unutar područja od dva kilometra od športskog objekta na kojem se održava utakmica, osim u slučaju ako ima unutar navedenog područja prebivalište ili boravište, odnosno mjesto rada ili u drugim opravdanim slučajevima‘.

image

Poljud za utakmice na kojoj je Rajić kažnjen

Vojko Basic/Cropix/Cropix

Mora platiti i 70 eura za troškove sudskog postupka. Nije nevažno spomenuti kako je Željko Rajić prekršajno neosuđivan, no sud je uzeo u obzir njegov obilati kazneni dosje. Pogotovo presude sudova u Rijeci, Šibeniku, Zagrebu i Splitu.

Zbog napada na vojnu osobu u obavljanju službene dužnosti osuđen je na osam mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje od dvije godine, za preprodaju droge u sastavu kriminalne skupine dobio je pravomoćne četiri godine i šest mjeseci ‘bajbokane‘, za krivotvorenje novca ponovno uvjetnu kaznu zatvora od deset mjeseci s rokom kušnje od tri godine, zatim za krivotvorenje isprave još šest mjeseci – ta mu je kazna zamijenjena radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 60 dana, pa onda još jedna bezuvjetna zatvorska kazna od šest mjeseci također zamijenjena radom za opće dobro u trajanju od 360 sati zbog nanošenja teške tjelesne ozljede. Tu su naravno i dvije godine iza rešetaka zbog pucnjave kod Kroma te konačno šest godina zatvora na sudu u Zagrebu zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti i zlouporabe droga...

No, prava borba ga još uvijek čeka na splitskom Županijskom sudu, gdje je prvooptuženi u postupku u kojem ga USKOK tereti da je ustrojio zločinačku organizaciju s desetak pripadnika kako bi proširio teritorij utjecaja, a pritom su počinili iznude, paljevine, otmice, poneki pokušaj ubojstva... Iako je skupina uhićena u spektakularnoj akciji MUP-a te među članovima bande ima nekoliko ‘interesantnih‘ likova, slučaj nikako da se privede kraju.

Kako su već prošli zakonski rokovi unutar kojih optuženici mogu boraviti u pritvoru, tako na suđenje sa slobode dolaze šef Rajić i većina ostalih – Ante Vučak, koji je u skupini figurirao kao egzekutor, vratio se u ćeliju jer je kazneno prijavljen zbog prijetnji odvjetniku, dok Liridon Berisha već neko vrijeme ne vidi sunce zbog ubojstva (sankcija: 15 godina) Ante Prnjaka rafalima iz kalašnjikova na TTTS-u. Nekolicina se već ranije nagodila s tužiteljstvom na ukupno 24 godina zatvora pa su oni već na odsluženju kazni, dok se presuda Željku Rajiću i (pre)ostalima tek očekuje.

image

Prizor sa suđenja

Duje Klaric/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:39