Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Crna kronikagospodarski kriminal

Prije 15 godina USKOK je optužio devet Dalmatinaca, a 86 od 88 kaznenih djela otišlo im u zastaru!? Evo kako se to dogodilo. Ne, nisu krivi masoni...

Piše Vladimir Urukalo
21. veljače 2020. - 07:43
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Petnaest godina nakon što je USKOK podigao optužnicu protiv devet osoba i dva trgovačka društva zbog zloporaba u gospodarskom poslovanju i štete od oko tri milijuna kuna, na splitskom Županijskom sudu jučer je održano prvo ročište.

Na njemu je zaključeno da je čak 86 od 88 kaznenih djela za koje su se teretili okrivljeni otišlo u zastaru!

U apsolutnu je zastaru tako otišlo i djelo za udruživanje zbog kojeg je cijeli slučaj bio pod ingerencijom USKOK-a, a jedina dva djela koja još nisu otišla u zastaru su prekvalificirana pa su sada u nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva.

Dakle, USKOK je prije nešto manje od 15 godina optužio tada 28-godišnjeg Joška Rakušića te Marija Marovića (26), Gorana Šarića (25), Ivnu Laušić (31), Waltera Marovića (61), Josipa Šaviju (25), Editu Šaviju (25), Ceciliju Mišerdu (58), Tomislava Mišerdu (29) te trgovačka društva MAXILLA d.o.o. u vlasništvu Rakušića i “Čarobnjak” d.o.o. u vlasništvu Gorana Šarića.

Osnovane sumnje

Teretilo ih se za 88 kaznenih djela uglavnom iz područja organiziranog i gospodarskog kriminaliteta, odnosno za prijevare, utaje poreza i drugih davanja, zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, zloporabe čekova i kreditnih kartica, te krivotvorenja službene isprave.

Rakušića, Marija Marovića, Gorana Šarića i Ivnu Laušić teretilo se da su u razdoblju od 2001. do ožujka 2005. godine na području Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije dogovorili i organizirali zajedničko djelovanje s nakanom da počine više kaznenih djela i na taj način ostvare veću nepripadajuću imovinsku korist.

Sumnjiči ih se za 62 kaznena djela kojima su državni proračun, banke i trgovačka društva oštetili za tri milijuna kuna.

Po optužnici, djelovali su tako što su između trgovačkih društava MAXILLA, “Skarabej” i “Čarobnjak”, te obrta “Kooperant”, MM i MAX-PLAST, kojima su vlasnici ili zaposlenici prosljeđivali krivotvorenu poslovnu dokumentaciju fingirajući kao da su nastali određeni poslovni odnosi, do kojih zapravo uopće nije dolazilo, pa su onda neosnovano tražili i ostvarili povrat PDV-a.

image
Joško Ponoš/HANZA MEDIA

Uz to, kao organizirana grupa, pri poslovanju navedenih trgovačkih društava nisu uplaćivali poveće iznose PDV-a.

Navedenu četvorku se nadalje osnovano sumnjiči da su prijevarama oštetili splitske poslovnice Zagrebačke, Privredne, Raiffeisen, Erste&Steiermarkische banke, Splitsku i Sonic banku, kao i trgovačka društva: “Brodokomerc”, “T-Mobile”, “Porsche leasing”, “Pet Plus leasing”, “F.B. leasing” i “Astraprom”.

Bankama su krivotvorenom dokumentacijom o svom radnom statusu i primanjima neistinito prikazivali kreditnu sposobnost, podizali kredite, odnosno otvarali tekuće račune, a onda neispunjavanjem obveza po kreditima stvarali nedopušteni minusni saldo na tekućim računima.

Od navedenih trgovačkih društava uzimali su raznu skupu robu i skupocjene osobne automobile, za koje su dostavljali krivotvorene uplatnice.

’Izvozali’ i bankare

Waltera Marovića, pak, optužnica je teretila da je preko svog poduzeća “Sortirio auto” počinio deset kaznenih djela gospodarskog i drugog kriminaliteta.

Josip i Edita Šavija optuženi su za dva kaznena djela prijevare na štetu banaka u zajedničkom djelovanju s Mariom Marovićem, a Josip Šavija i za djelovanje s Goranom Šarićem.

Ceciliju i Tomislava Mišerdu se optužnicom tereti da su na osnovi krivotvorenih isprava podizali kredite kod banaka lažno prikazujući da će ih vratiti iako su znali da neće moći.

Ceciliju Mišerdu se teretilo i za zloporabu čeka i kreditne kartice.

Trgovačka društva MAXILLA i “Čarobnjak” teretilo se za kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju na štetu drugih poduzeća.

Utvrdio već poznato

Usprkos nekoliko požurnica koje je USKOK slao prema sucu Zoranu Matuloviću koji je bio predsjednik Izvanraspravnog vijeća koje je trebalo odlučiti o prigovorima na optužnicu, ta odluka u deset godina nije bila donesena, pa je spis u siječnju 2015. godine dodijeljen sucu Damiru Romcu.

On ga isti dan šalje na odlučivanje Optužnom vijeću pod presjedanjem suca Slavka Lozine koji, pak, zbog problema u dostavi poziva nije uspio okupiti sve stranke kako bi se odlučilo o potvrđivanju optužnice!

Koliko se po spisu “ažurno” radilo govori, među ostalim, i podatak da je 2017. godine sudac Lozina zapisnički utvrdio da postoji podatak da je Joško Rakušić umro te da će se pribaviti daljni podaci iako je još 2012. godine njegov prethodnik, sudac Matulović, donio odluku o obustavi postupka u odnosu na njega, i to zbog smrti.

Optužnica USKOK-a napokon je, nakon svih peripetija, potvrđena u lipnju prošle godine.

#SPLIT#SPLITSKI žUPANIJSKI SUD#ZASTARE#USKOK

Izdvojeno