StoryEditor
Crna kronikaisti ‘rukopis‘

Policija u Splitu strahuje od obračuna zbog 35.000 eura kokainskog duga: u Solinu je na vozila bačena ručna bomba kao i na Mercedes koji je bio meta na Skalicama

19. listopada 2021. - 21:18

Splitska policija je na nogama, odlučna da spriječi ikakav daljnji incident u kojem bi, osim oštećene imovine, moglo biti i ljudskih žrtava. Odmah nakon eksplozije u Solinu u subotu navečer, kada su oštećena četiri vozila u ulici Gašpini, bilo je jasno da ne misle kako je riječ o izoliranom incidentu.

Na mjestu događaja, malo poslije 22 sata, sjatili su se brojni policajci s osobnim vozilima i službenim kombijem te pripadnici PNUSKOK-a, policijskog nacionalnog ureda koji se bavi organiziranim kriminalom. U Solinu su oštećena dva BMW-a, Volkswagen Polo i Opel Vivara.

Dva su vozila bila parkirana na ograđenom zemljanom dijelu, a dva na suprotnoj strani ulice. Kako doznajemo, napadač je upotrijebio ručnu bombu koju je bacio prema vozilima na zemljanom parkiralištu, ali su kuglice, osim stakala, karoserije i guma na njima, oštetile i vozila parkirana izvan njega.

Nije bilo topovskog udara

U pronalasku počinitelja najviše će pomoći snimke nadzornih kamera koje prekrivaju veći dio ulice. Policijski istražitelji su u Solin, osim tijekom vikenda, došli i u ponedjeljak, kada su ponovno na mjestu detonacije rekonstruirali događaj.

Kriminalističko istraživanje usmjereno je na činjenicu da su dva vozila u vlasništvu članova obitelji M.K.G. (42), otprije poznatog policiji, ali i pravosuđu, po preprodaji opojne droge. Članovi njegove uže i šire obitelji koriste navedeno parkiralište, ali ne radi se o zemljištu u njihovu vlasništvu.

image
U Solinu su oštećena četiri parkirana automobila
Joško Šupić/Cropix

– Kako su meni kazali odmah nakon detonacije, radilo se o topovskom udaru, a ne bombi. Moguće da je netko s pira bacio jer je tu večer bila svadba. Nije oštećen moj automobil, već dva vozila članova moje obitelji i dva izvan parkirališta. Nikome se nisam zamjerio i mislim da bačena naprava nije upućena meni, a osim toga bačena je u dvorište kuće do moje.

Bačeno je ispred kuće koja je blizu moje kuće. Meni nije namijenjeno ništa. Ja sam davno izišao iz toga kriminalnog života. Imam restoran na Hvaru, držim kafić u Splitu – kazao nam je 42-godišnji M.K.G., ustrajno tvrdeći da nije meta nikakvog napada.

Međutim, unatoč prvim informacijama, pokazalo se kako se ne radi o pirotehničkom sredstvu, nego o eksplozivnoj napravi, o čemu je policija i službeno obavijestila javnost u nedjelju poslijepodne.

U interesu kriminalističkog istraživanja, u službenoj informaciji nisu naveli da se radi o ručnoj bombi. Ostaci naprave i sav materijal dobiveni tijekom očevida poslani su na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu.

Povezani slučajevi

Prije deset godina je na istoj zemljanoj površini u Solinu u potpunosti izgorio Mercedes u vlasništvu majke M.K.G., za što on također kaže da nije imalo veze ni s kakvim mutnim poslovima. Policija je tada očevidom utvrdila da je plamen na automobilu podmetnut, a to se dogodilo osam mjeseci nakon uhićenja tada 32-godišnjeg M.K.G. po tjeralici.

Pravomoćno je bio osuđen na četiri godine zatvora zbog prodaje kokaina, koje je, nakon uhićenja u ožujku 2011. godine, odslužio u zatvoru na splitskim Bilicama.

Činjenica da je u subotu u Solinu upotrijebljena ručna bomba dala je dodatnu glavobolju istražiteljima jer je ista takva naprava podmetnuta početkom srpnja ove godine na splitskim Skalicama na predjelu Table, kada je oštećeno vozilo osuđivanog dilera M.P. (38).

Također se radilo o noćnoj eksploziji, ali opasnijoj jer se bomba aktivirala kada je vlasnik automobila Mercedes sjeo u njega i upalio ga. Vozač nije ozlijeđen, a na vozilu su probušene gume i dio karoserije, a kao i u detonaciji u Solinu, oštećeno je još pet vozila na suprotnoj strani istog parkirališta.

image
Na splitskim Skalicama je početkom srpnja ručna bomba podmetnuta pod Mercedes

 
Nikola Vilić/Cropix

Naime, kod ručne bombe eksplozivno punjenje predstavlja plastični eksploziv, a ostalo su čelične kuglice koje na otvorenom prostoru izlijeću u radijusu do 50 metara.

Već tada su krenule priče o obračunima zbog dugova, a zahuktale su se nakon uhićenja u solinskom kafiću u Ulici Marka Marulića krajem srpnja, kada je policija spriječila potencijalni obračun i uhitila dvije osobe. Od jednog od njih, D.B. (31), oduzeti su pištolj i mobitel, nakon čega su ga pustili na slobodu uz prekršajnu prijavu.

Prije deset dana D.B. je preminuo u stanu u Splitu, ali ne kao žrtva kaznenog djela. Unatoč njegovoj smrti, neriješena dugovanja ostala su aktualna. U stanu je nađen mobitel čiji sadržaj je pregledan i iz kojeg je potvrđen veliki dio informacija s kojima su istražitelji već raspolagali.

Kako doznajemo, radi se o dugovanju od ukupno 35.000 eura za kokain nabavljen u Zadru. Manji dio riješen je povremenim isplatama, od kojih je najveća bila 20.000 kuna, koje su isplaćene D.B. nedugo nakon što je izišao iz zatvora ovoga ljeta.

Ostatak iznosa ostao je sporan te ga je trebalo naplatiti na ovaj ili onaj način. Eksplozija u Solinu stoga je bila zvono za uzbunu.

Tko je nalogodavac?

U razdoblju od tri i pol mjeseca tri događaja u kojima se koristi eksploziv i vatreno oružje čine policiju nervoznom, pogotovo zbog mogućnosti da bude kolateralnih žrtava. Snimke s kamera u ulici Gašpini pokazat će radi li se o gostu s pira koji se prošetao ulicom u svečanom odijelu, bacio usput napravu i izazvao detonaciju, kako kaže M.K.G.

image
Inspektori su i u nedjelju i u ponedjeljak bili na mjestu bacanja eksplozivne naprave u Solinu
Privatni album

U prilog svojoj teoriji poslao nam je i fotografije mjesta događaja, kako bi pokazao da je zemljana površina tik uz prometnicu te da su automobili njegove obitelji pukim slučajem oštećeni, kao i dva automobila koja su bila parkirana na ulici.

U tom slučaju policija će sigurno odahnuti, ali ako se pokaže da nije tako, ni sam pronalazak počinitelja neće značiti kraj njihovim mukama.  Radit će se o izvršitelju naručenom preko posrednika, tako da će tek trebati naći nalogodavca.

Već sada postoje nagađanja kako je bombu u Solinu bacio jedan od optuženika iz zločinačke udruge iz Splita kojoj je suđeno na Županijskom sudu 2010. godine zbog preprodaje heroina i podmetanja eksploziva u kafić konkurencije u poslu. Sada star oko 30 godina, tada je bio ovisnik o drogi, a osuđen je na višegodišnju zatvorsku kaznu, koju je odslužio.

item - id = 1136370
related id = 0 -> 1148287
related id = 1 -> 1148280
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. prosinac 2021 01:34