StoryEditorOCM
Crna kronikapožar kod medene

Palitelj Viljac ugrozio više od pet tisuća ljudi! Dobio dvije godine zatvora, Hrvatskim šumama mora platiti masnu cifru

Piše Marko Didić
15. listopada 2024. - 11:26

Ivan Viljac (35) iz Trogira osuđen je jutros na Općinskom sudu u Splitu na dvije godine zatvora zato što je 18. srpnja 2024. oko 18.55 sati na dva mjesta izazvao požare u Seget Vranjici u kojem je izgorjelo 6,69 hektara borove šume u vlasništvu RH.

Godinu dana će morati provesti u zatvoru dok mu se druga godina kazne zamjenjuje rokom kušnje od pet godina. Što znači da ako ne počini novo djelo u zatvor će ići samo na godinu dana. Kada se odbiju tri mjeseca, koliko je nakon uhićenja odradio kroz pritvor, preostaje mu još devet mjeseci kazne.

image
Nikola Vilić/Cropix

Također, Viljac će morati Hrvatskim šumama isplatiti 128 tisuća i 867 eura koliko iznosi šteta nakon njegove paliteljske aktivnosti. S obzirom na to da, kako je sam rekao, ima ima plaću od 1150 eura u Marini Baotić kao mornar, morat će za Hrvatske šume raditi skoro dvanaest godina, a da ništa od plaće ne potroši. Viljac je na suđenje doveden iz istražnog zatvora Split s lisicama i nanogvicama no sutkinja Jasenka Pavlović je u presudi navela i da ga se danas treba pustiti iz istražnog zatvora i to zamijeniti mjerama opreza, točnije javljanja policiji svakog ponedjeljka. Morat će ići i na liječenje od alkoholne ovisnosti.

image
Vojko Bašić/Cropix

Viljac  je u cijelosti priznao djelo, ali nije htio odgovarati na pitanje tužiteljice ni sutkinje, izrazio je žaljenje zbog onoga što je napravio i obećao da se više njega nikada neće vidjeti u sudnici.

Ipak je govorio o svom teškom životu i emotivnom stanju u trenutku dok je napravio to djelo. Dva mjeseca  prije nego je izazvao požar  prekinuo je jednogodišnju vezu s djevojkom što ga je jako potreslo te je pio i više nego mu je to običaj. Vještaci su procijenili da je ipak bio ubrojiv dok je palio šumu na dva mjesta.

image

Požar su gasili i kanaderi

Nikola Vilić/Cropix

Sutkinja je posebno naglasila da je Viljac izložio velikoj opasnosti živote i imovinu ljudi svojom aktivnošću gdje je ukupno (kako stoji u optužnici, op.a) pogibelji i stradanju bilo izloženo oko pet tisuća ljudi. Jedan požar je izazvao uz istočnu stranu u kojem se nalazi apartmansko naselje i hotel "Medena" u čijim je smještajnim jedinicama tada boravilo 1639 gostiju i 320 zaposlenika a drugi uz zapadnu stranu šume u kojem se nalaz auto kamp "Amadria" u čijim je smještajnim jedinicama bilo tada 1955 gostiju i 95 zaposlenika. Sutkinja mu je u presudi naglasila da je on bio svjestan da izazivanjem požara može ugroziti njihove živote  i zdravlje gostiju i zaposlenika objekata kao i same navedene objekte i imovinu. Daljnje širenje požara i zahvaćanja vatrom navedenih objekata je spriječeno intervencijom vatrogasaca i kanadera te je samo puka sreća što u ovom požaru nitko nije ozlijeđen.

image
Vojko Bašić/Cropix

Za kaznena djela protiv sigurnosti na način kako se teretilo Viljca zapriječena je maksimalna kazna do pet godina zatvora.

Na ovu presudu okrivljeni preko svoje odvjetnice Ivanke Šamije ima pravo  žalbe višem sudu kao i ODO Split gdje je optužnicu u ovom predmetu zastupala tužiteljica Marija Mandarić.   

Viljac je sam u sudnici rekao da ga čeka posao kad iziđe iz zatvora iako je dobio izvanredni otkaz, da se zbog svega ovoga što je napravio osjeća jadno i glupo te je više puta ponovio da mu je izrazito žao što je to napravio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 11:26