StoryEditor
Crna kronikaSkupi satovi

Osuđeni provalnici koji su iz vile Zdravka Mamića otuđili predmete u vrijednosti od 60 tisuća kuna: obojica priznala tešku krađu i pokajala se

8. veljače 2021. - 15:50
Ante Čizmić/Cropix

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno su osuđeni Tino M. (31) iz Zagreba i Daniel S. (25) iz Bjelovara i to zbog teške krađe odnosno zato jer su početkom 2016. godine provalili u vilu Zdravka Mamića na zagrebačkom Tuškancu i ukrali vrijedne predmete.

Tino M. je osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora s tim da će sedam mjeseci izdržati, a preostalih 11 neće ukoliko u roku od pet godina ne počini neko novo kazneno djelo. Daniel S., pak, osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana koje neće odslužiti ako u roku od tri godine ne počini neko novo (ne)djelo.

Po presudi, oni su se 5. veljače 2016. godine između 17,25 i 20 sati, u Zagrebu na Tuškancu, zajednički i dogovorno s dvojicom maloljetnika dovezli do adrese na Tuškancu. Jedan od maloljetnika je ostao u vozilu, a njih su dvojica s drugim maloljetnikom došli do dva metra visoke ograde obiteljske kuće Zdravka Mamića. Preskočili su je i ušli u dvorište te prišli vratima terase koja se nalazi u prizemlju koja su podesnim predmetom i potiskivanjem otvorili.

Potom maloljetnik ostaje u dvorištu čuvati stražu, a Tino i Daniel ulaze u Mamićevu kuću i uzimaju ručni sat, marke „Hubolt“, s dva reda dijamanata i crnom narukvicom od kaučuka, ručni sat marke „Audemars Piguet“, crne boje, ručni sat marke „Ulysse Nardin“, s crnom gumenom narukvicom i crnim kućištem, ženski ručni sat marke „Rolex“, srebrnozlatne boje, s crnom podlogom i metalnom narukvicom, srebrnu narukvicu s privjeskom, dvije kožne narukvice, marke „Balenciaga“, bijele i crne boje, te dva zlatna lančića. Uzevši plijen bježe.

U presudi se navodi da su uzeli predmete "neutvrđene vrijednosti svakako veće od 60 tisuća kuna", a sam Zdravko Mamić je, kao oštećeni, postavio imovinskopravni zahtjev u iznosu 350 tisuća kuna. Sud je, pak, presudom naložio dvojici okrivljenih da Mamiću, ako presuda postane pravomoćna, solidarno plate 60 tisuća dana u roku od 15 dana, a za ostatak iznosa su Mamića uputili u parnicu jer "podaci kaznenog postupka ne daju pouzdanu osnovu za presuđenje".

Obojica su na suđenju priznala tešku karađu za koju ih se teretilo. Tino M. je kazao da se kaje i da moli sud da mu se uzme u obzir pri odmjeravanju kazne, iako je prije kažnjavan, da je ovo priznao i tako bitno skratio trajanje ovog kaznenog postupka. Istaknuo je i da je otac petero malodobne djece sa kojima živi i o kojima se skrbi pa bi "njegov dugotrajni boravak u zatvoru negativno utjecao kako na njihov razvoj tako i na njihovu financijsku situaciju".

Njegov suučesnik u krađi, Daniel S. također je sve priznao i pokajao se. Obećao je da tako nešto više u budućnosti neće nikada napraviti i da je ovo bio samo eksces. I on je, obzirom da je otac dvoje malodobne djece i da je sve priznao i time skratio postupak, tražio da se to uzme u obzir pri izricanju presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2021 23:02