StoryEditorOCM
Crna kronikaNepravomoćna presuda

Osuđen Splićanin koji je pokušao opljačkati jednog francuskog turista, a drugog ubo nožem u prsa, mora i na liječenje

Piše Vladimir Urukalo
1. veljače 2024. - 12:51
Na splitskom Županijskom sudu 27-godišnji Splićanin nepravomoćno je osuđen na ukupno četiri godine i 11 mjeseci zatvora (ilustracija)/Shutterstock

U ponovljenom suđenju na splitskom Županijskom sudu u četvrtak je na ukupno četiri godine i 11 mjeseci zatvora osuđen Valentino Jukić, 27-godišnji Splićanin, i to zbog ubojstva u pokušaju prekoračenjem nužne obrane te zbog razbojničke krađe.

Jukić je osuđen nepravomoćno u ponovljenom postupku, a optužnica ŽDO-a teretila ga je da je 22. srpnja 2019. godine na Bačvicama oko 5.30 sati iz hlača jednog francuskog državljanina uzeo novčanik s bankovnim karticama i 300 eura. Opljačkani Francuz i njegov prijatelj koji su se tada kupali, primijetili su kradljivca te pohitali za njim i kad su ga sustigli udarili su ga svaki šakom u glavu. Jukić je tada, po presudi, "radi odbijanja napada i zadržavanja ukradenih stvari za sebe" izvadio nož i prijatelja opljačkanog Francuza ubo u prsa. Turist je spašen zahvaljujući liječničkoj intervenciji.

obvezno liječenje od ovisnosti o drogama

Jukić je prvi put početkom studenog 2020. godine bio osuđen na jedinstvene četiri i pol godine zbog ubojstva u pokušaju i razbojničke krađe. Za ubojstvo u pokušaju dobio je tada tri godine, a za razbojništvo dvije. No, Visoki kazneni sud sredinom svibnja 2022. godine preinačava presudu, dio vezan za ubojstvo u pokušaju vraća na ponovno suđenje, a za razbojničku krađu mu pravomoćno izriče tri godine zatvora. Taj je dio kazne već izdržao boravkom u istražnom zatvoru u nekoliko navrata.

Određena mu je i mjera opreza obveznog javljanja policiji jednom tjedno koja može trajati najdulje do pravomoćnosti presude, a određeno mu je i obvezno liječenje od ovisnosti o drogama te će morati platiti i nešto manje od tri tisuće eura troškova.

image

Splićanin je 22. srpnja 2019. godine na Bačvicama oko 5.30 sati iz hlača jednog francuskog državljanina uzeo novčanik s bankovnim karticama i 300 eura. kad su ga sustigli i počeli tući, izvadio je nož i prijatelja opljačkanog Francuza ubo u prsa (ilustracija)

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:00