Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Crna kronikapresuda u splitu

Oborio pješakinju na zebri, nesretna 82-godišnjakinja od ozljeda preminula u bolnici, a vozač dobio uvjetnu kaznu; Evo kako je sud obrazložio odluku

Piše Vladimir Urukalo
21. veljače 2020. - 13:01
IlustracijaRobert Fajt/HANZA MEDIA

Na godinu dana zatvora u kojeg neće ići ukoliko u roku od četiri godine ne počini neko novo kazneno djelo osuđen je u petak na splitskom Županijskom sudu Ante Majić (25) iz Metkovića.

Mladić je nepravomoćno osuđen zbog izazivanja iz nehaja prometne nesreće u kojoj je teško ozlijeđena 82-godišnja pješakinja koja je od posljedica ozljeda umrla u splitskoj bolnici 15-ak dana poslije. Dakle, optužnica ŽDO-a ga je teretila za neizravnu namjeru, no sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Višnjom Strinić ocijenilo je, na temelju provedenih dokaza, da se radilo o kršenju propisa o sigurnosti prometa na cestama iz nehaja.

Metkovac, koji je tada imao 20 godina, je 26. svibnja 2015. godine oko 16.05 sati vozio "VW Passat" dubrovačkih oznaka lijevom trakom kolnika Ulice Matice Hrvatske. Tog je dana padala kiša, a u desnoj kolničkoj traci je bilo zaustavljeno "Fiat doblo" dostavno vozilo koje je stalo kako bi propustilo 82-godišnju pješakinju.

Iako nije prekoračio brzinu jer je vozio, kako je utvrdio vještak, normalnom brzinom kao i druga vozila, nije je ni prilagodio stanju na kolniku niti je upravljao s potrebnim oprezom pa je, po presudi, lakomisleno smatrao da do nesreće neće ni doći i da neće zahvatiti pješakinju. Iako je počeo kočiti i prije nego li je vidio pješakinju te je u tom trenutku njegova brzina bila 46 kilometara na sat, ipak se nije uspio zaustaviti te je desnim dijelom svog vozila udario pješakinju s 23 km na sat, i oborio je na tlo. Nesretnoj je ženi slomljena potkoljenica, zadobila je krvi podljev lijevog oka, razderotinu čela i prijelom palčane kosti desne podlaktice. S tim teškim ozljedama je primljena u bolnicu, no stanje joj se zbog životne dobi iskompliciralo te su nastali ugrušci koji su začepili plućne arterije pa je žena preminula 11. lipnja.

- Pješakinja je već započela prelaziti preko pješačkog prijelaza i jedno vozilo ju je propustilo, a vi ste trebali biti još pažljiviji i predvidjeti mogućnost da se pješakinja kreće. Ne možemo ovdje govoriti o njenom doprinosu nastanku nesreće jer gdje bi inače pješaci trebali prelaziti cestu ako ne na obilježenom pješačkom prijelazu - istaknula je, među ostalim, sutkinja Strinić obrazlažući svoju odluku.

#PROMETNA NESREćA

Izdvojeno