StoryEditorOCM
Crna kronikaNAPOKON SU PALI

Hrvatica i Srbin vođe zločinačkog klana u Italiji! Trgovali drogom, uvodili mlade u pakao prostitucije i prosjačenja...

Piše VIJESTI SD
21. veljače 2024. - 18:20

Srbi i Hrvati zajedno u fokusu su talijanskih medija, ali ne zbog sporta, mode ili umjetnosti, već zbog organizirane zločinačke skupine koju ravnopravno vode muškarci i žene. Uz trgovinu drogom, tereti ih se i za trgovinu ljudima te prisiljavanje na prosjačenje - prenosi Blic.

Suđenje ovoj skupini za organiziranu trgovinu ljudima vodi se pred sudom u Torinu. "Slavenski klan robova", kako javlja talijanski "Corriere della Sera", čine žene i muškarci koji vode ilegalnu trgovinu narkoticima i ljudima od Srbije, preko Hrvatske pa do Milana. Regrutni centri, kako se navodi, nalaze se diljem obje države, a ciljna grupa su niži slojevi društva, i to uglavnom maloljetnice, tinejdžerice.

Birali siromašne žrtve

Kako prenose talijanski mediji, obećan im je bolji život, pa čak i brak kako bi lakše uvjerili roditelje da puste djecu. Nakon toga bi, po ustaljenom obrascu, završili kao bijelo roblje.

Kako piše "Corriere della Sera", jedan od primjera trauma kakve su maloljetnici doživjeli od strane žene D. V. (56) iz Hrvatske i muškarca P. Đ. (61) iz Srbije su radnje na koje su bili prisiljeni. Dok je Hrvatica tjerala djevojke da prose od jutra do mraka po svim vremenskim uvjetima, muškarac je tjerao dječake da uče krasti. Tom su prilikom, kako prenose talijanski mediji, morali naučiti kako obijati brave, isključivati ​​alarmne sustave, provaljivati ​​u stanove, krasti novac, zlato, drago kamenje, telefone i računala, a sve bez ostavljanja tragova.

U slučaju da to ne žele učiniti, D.V. i P.Đ. maloljetnike su tukli, prijetili im, onemogućavali im razgovor s roditeljima, a smatra se da to nije sve kada je riječ o zastrašivanju.

Kontrola klana bila je sustavna, bijeg je bio nemoguć osim u jednom slučaju kada je dječak uspio pobjeći i otići kod tete u Milano, odakle se vratio kući u svoju zemlju.

image
Shutterstock

Dolijao nakon predanog rada talijanskih službi

S početkom rada na prijavama i očito zaštićenim saslušanjima koja su vodili suci uz potporu forenzičkih psihologa - policajci su imali dug, vrlo težak, kompliciran put. Morali su slomiti način razmišljanja istraumatiziranih žrtava do kojih je bilo teško doprijeti i pridobiti njihovo povjerenje.

Kako javljaju talijanski mediji, tek nakon takve uspostave komunikacije raspisana je tjeralica i istražitelji su krenuli u lov na organiziranu skupinu Srba i Hrvata.

Suđenje se vodi na sudu u Torinu, jer je to bilo posljednje logističko središte klana, kao i mjesto gdje je policija uhitila aktere.

Kako piše "Corriere della Sera", stanoviti P. Đ. kao jedan od organizatora ima nekoliko pseudonima. Upravo mu je to, kako pišu talijanski mediji, poslužilo da izbjegne ruku pravde u nekoliko ranijih slučajeva kršenja zakona.

Prema tvrdnjama talijanskih medija, Srbija je izdala više naloga za uhiĆenje tog okorjelog kriminalca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:35