StoryEditorOCM
Crna kronikaTužitelji na potezu

Gdje su danas psi koje je zatočene držao splitski psihijatar? Bili su u očajnim uvjetima, vezani za rasplod i borbe...

Piše Mario Matana
9. lipnja 2024. - 17:21

‘Udomljen je jedan križanac vuka i psa!‘, glasila je veselo izrečena (polu)informacija dobronamjernih, a odnosila se naravno na životinje koje su prije nešto više od dva mjeseca pronađene na potezu između Duilova i Stobreča.

Na tom pomalo zapuštenom dijelu Splita, gdje između plastenika i pokojeg objekta većinu prostora čini visoka trava i drače, nakon tko zna koliko godina policija je ‘otkrila‘ pravi pravcati pogon za uzgoj pasa, navodno za ilegalne borbe, a među njima i dva – vuka!

Cijeli slučaj je, unatoč činjenici da već godinama susjedi uglavnom znaju što se događa na unajmljenom zemljištu gdje su postavljene kućice za preko 60 pasa (jer su buka, a povremeno i smrad s tog područja često nesnosni), na koncu prijavila žena koja je tek stigla u kvart. Susjeda na Putu Orišca je intervenirala praktički odmah, pozvala nadležne službe koje su ubrzo uhitile 64-godišnjeg T.P. Koji je, kako se ubrzo otkrilo, uzgajao pse radi borbi! No, takvi svirepi eventi se već neko vrijeme nisu događali na tom području, govore dobro upućeni. Pse je konstantno držao na lancima, iako su imali svoje kućice i određen prostor ispred.

image

Tragovi policijske aktivnosti

Privatna Arhiva/

Muškarac, inače liječnik u splitskoj bolnici (?!), kazneno je prijavljen zbog nedjela ‘ubijanje ili mučenje životinja‘ te ‘uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti‘, a istraga protiv njega još uvijek traje.

Kako smo doznali na splitskom Općinskom državnom odvjetništvu, dobar dio radnji u postupku je obavljen pa bi se uskoro mogla očekivati državnoodvjetnička odluka. A to će vjerojatno biti optužnica, jer dokazni materijal je prilično obilat...

Iz Banovine ni riječi

Što nas dovodi do problema zbrinjavanja pasa i glasine o udomljenom križancu vuka i psa. Koja je samo glasina, kazuju nam pouzdani izvori, jer takav tip križanca se ne smije udomljavati, sve se mora obaviti po propisima. Iz Banovine, koja je zadužena za sve vezano za sudbinu tih životinja, već tjedan dana ne žele ništa reći o cijelom slučaju.

Gradu Splitu smo poslali upit oko zbrinjavanja pasa, no čini se da nemaju interesa izvještavati javnost o svojim poslovima. Iako, tvrde nam naši sugovornici, u konkretnom slučaju bi se imali s čim pohvaliti.

Navodno su prilično angažirani u gradskim službama na saniranju štete koju je napravio liječnik, psihijatar dapače – dio pasa je uspješno prošao kroz program udomljavanja, ostali su još uvijek pod tretmanom (problem nije nastao u par dana pa se ni ne može riješiti brzo, kažu nam stručnjaci), a cijelo vrijeme se za sve jedinke brinu iz Zaklade za zaštitu životinja Bestie.

image

Vrata iza kojih se krije užas

Privatna Arhiva/

Oni koji su ostali na Putu Orišca hrane se dva puta dnevno, a redovito su i pod kontrolom veterinara. Potvrdio nam je to i zaštitar kojeg je Grad Split angažirao za čuvanje objekta.

Kaže i da vlasnik, rečeni doktor, nikako ne dolazi, što i ne očekuje jer mu je zabranjen kontakt sa životinjama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 06:02