StoryEditor
Crna kronika‘ne mogu biti do njega‘

Dramatično na suđenju za stravično ubojstvo na Klisu: bliska prijateljica žrtve plakala i odbijala svjedočiti dok je Firić u sudnici; ‘Sigurna sam da je Branka držao kao roba...‘

10. prosinca 2021. - 13:57

- Ne mogu biti po metra od njega, ne mogu svjedočiti, neću ako je on tu, ne mogu... - kroz suze je u hodniku splitskog Županijskog suda u petak ujutro govorila K. D.C., bliska prijateljica pokojnog Branka Mijatovića (32) zvanog Naranča za čije se ubojstvo sudi Sandru Firiću, 29-godišnjaku iz Splita.

Nakon kratke pauze da se svjedokinja smiri, sutkinja Višnja Strinić odlučila je da će pravosudni policajci za vrijeme njenog svjedočenja izvesti Firića iz sudnice, a poslije je njemu predočen njen iskaz na koji nije imao primjedbe niti je imao pitanja za svjedokinju.

A ona ništa novo nije rekla već je ponovila sve što je u istrazi rekla pred Marinom Matušan, zamjenicom ŽDO-a koja je, spomenimo i to, tražila od svog šefa Michele Squiccimarra da je izuzme iz predmeta obzirom na ozbiljne optužbe koje su na njen račun iznijeli roditelji žrtve. No, kako je to uneseno u zapisnik, njen je zahtjev odbijen pa ona i dalje zastupa optužnicu koja Firića tereti za ubojstvo.

Svjedokinja je, dakle, ostala pri svojim tvrdnjama da je, nakon što su se ona i njen tadašnji momak te Mijatović i Firić našli u jednoj kaštelanskoj konobi tjedan dana prije ubojstva, bilo očito da "Sandro ne pušta Branka da ostane nasamo s nama".

Kazala je u istrazi i da joj je par ljudi reklo da Firić nije dopuštao Mijatoviću da s ikim bude nasamo te da je žrtva htjela početkom veljače otići u zatvor na odsluženje kazne za dilanje, no da mu Firić to nije dozvoljavao. Ipak, rekla je da nikad nije osobno vidjela nikakvu prisilu niti zlostavljanje od strane Firića prema žrtvi te da joj njen prijatelj Branko nikad nije ništa govorio u vezi mogućeg ropstva, duga, premlaćivanja i slično, ali i da ona smatra da on nije htio govoriti o tome da bi njih, svoje prijatelje i bliske osobe, zaštitio.

Navela je da je "sto posto sigurna da je Sandro držao Branka kao roba..." te da ga je tukao. Govoreći o tvrdnjama Mijatovićeve majke da je Firić dilao drogu za policiju, svjedokinja je rekla kako "svi znamo da je Sandro prodavao speed i kokain, a zapitajte se kako to da nikada nije uhićen". Rekla je i da je Mijatović živio od kockanja, a za Firićem je nakon izlaska iz sudnice na hodniku ogorčeno viknula: "Klošarčino".

Na njen je iskaz prigovorio Firićev odvjetnik Darko Stanić kazavši da je svjedokinja govorila svoje zaključke bez ikakvih dokaza i činjenica. Svjedočila je i vještakinja psihijatrica Dolores Britvić koja je ostala pri tome da je Firić u trenutku počinjenja djela bio smanjeno ubrojiv, ali ne bitno i to zbog konzumiranja droga. Također, utvrđen mu je poremećaj ličnosti s dominantno antisocijalnom značajkom te ovisnost o narkoticima.

Suđenje se nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. kolovoz 2022 08:50