StoryEditor
Crna kronikanesvakidašnja akcija

Baka organizirala otmicu 19-godišnje unuke u Splitu: pod preteškim teretom obiteljske drame odlučila se na očajnički potez

5. veljače 2020. - 07:39
Ilustracija/Shutterstock

Tko je 71-godišnja baka koja je organizirala otmicu vlastite 19-godišnje unuke iz stana u Splitu kako bi je zastrašila i privoljela da se vrati kući? To je bila glavna tema razgovora u utorak prijepodne na sinjskoj Pijaci i po kafićima.

Znatiželju je posebno zagolicao navod da je baka poduzetnica i da živi u jednom naselju u blizini Sinja. Poslije opsežne potrage uspjeli smo saznati tko je baka. Otkrili smo da se radi o samoprijegornoj ženi koja je cijeli vlastiti život uložila u obitelj, da bi pod stare dane dočekala gledati kako joj se ona raspada, upada u živo blato ovisnosti.

Šefica svih dizaličara

– Bio je to očajnički potez moje tete. Nije ona nikakva poduzetnica već njemačka umirovljenica. U Njemačkoj je radni vijek provela na dizalici, a bila je tako uspješna da je dogurala do šefice svih dizaličara u velikom poduzeću. Cijeli život je crnčila od jutra do sutra, sve da bi osigurala boljitak obitelji. Sve je išlo dobro i lijepo, a onda je počelo urušavanje – ispričao nam je poznanik Dujo, sin njezine rođene sestre, te objasnio:

– Njezin sin, inženjer, postao je ovisnik, a njegovim putem krenula je i danas 19-godišnja unuka. Sin joj je nedavno došao u obiteljsku kuću. Čini mi se da je stigao s liječenja. Ne znam detalje jer se teta pod preteškim teretom obiteljske drame zatvorila u sebe i nema gotovo ni s kim kontakta, niti s najbližom rodbinom. Kada je unuka napustila kuću teta je postala potpuno dezorijentirana. Nije u stanju racionalno razmišljati ni razgovarati. Naravno da sam protiv svakog postupka koji podrazumijeva nezakonito lišavanje slobode bilo koje osobe, ali poznavajući stanje u kojem se teta našla nastojim je razumjeti – kaže Dujo.

Bakina unuka – jedno od troje djece njezina sina i nevjeste koja je također rođena u sinjskom kraju – u Njemačkoj, gdje je živjela s roditeljima, već kao dijete počela je birati loše društvo. Zbog toga je tamo prekinula školovanje pa je 8. razred osnovne škole pohađala u Sinju. Malo je živjela u Njemačkoj, a malo na selu kod bake. Bila je poput magneta osobama sklonima devijantnom ponašanju, naročito ovisnosti, jer je u pravilu imala novca. U jednom sinjskom kafiću kratko je radila kao konobarica.

Bakin brat je ugledni poduzetnik u Njemačkoj, s gradilištima po svijetu. U poduzetničkom razvoju podupro je rodbinu koja je željela raditi i stvarati nove vrijednosti. Iako je kao mladi inženjer imao sve preduvjete da postane ujakov ljubimac, sin bake iz naše priče otišao je na krivu stranu. Uživanju opijata podredio je sve – posao, širu i užu obitelj. Postao je loš primjer vlastitoj djeci.

Kćer je krenula njegovim putem. Baka je, kažu, sve pokušavala da unuku vrati na pravi put. U svojoj nemoći odlučila se i za neprimjeren način.

Pad ‘starinskog’ odgoja

Evo kako su nam slučaj u utorak komentirali u Sinju.

– Dijeli nas svekoliko znakovlje, zvijezda, križ, krst, polumjesec pa zašto ne bi bake i unuke. Javno postavljam pitanje kakvi su to roditelji koji nisu u stanju hraniti svoju djecu najmanje do 50. godine. Zato svaka čast baki. Naravno da je odlučila dozvati pameti svoju unuku, vratiti je na korito ćaći i materi. Njezino je samo da jede i pije, danju leži, a noću izlazi gdje poželi i s kim hoće – veli Dino Gulam, meštar ovogodišnjeg sinjskog Krnjevala.

– Ja spadam u konzervativne ljude i podržavam namjeru bake, makar je njezin postupak problematičan. Ovo gledam kao raspad sustava tradicionalne obitelji u kojoj se znalo tko je glava, a tko sluša. Danas 15-godišnjaci drže da su pametniji od očeva i djedova. Ako ga krivo pogledaš, vlastito dijete, eto ti na vratu ne znam sve koga. Zato imamo sve problematičniju mladost – kaže Ivan Putnik.

– Čuo sam tu priču i smatram je katastrofom. Obostrano, postupke i bake i unuke. Nedopustiv je postupak bake, to je ružno. Nemam dovoljno saznanja da bih mogao ocijeniti postupak unuke. Protiv sam toga da napusti obitelj, ako nije osigurala sve pretpostavke za samostalan život. Iz onoga što sam čuo nije, pa je ne mogu podržavati – kaže mladi Luka Kamber

Izdvojeno

13. srpanj 2020 17:56