stdClass Object ( [id] => 1358302 [title] => Dobit će odštetu: Castru slomljena rebra i probijena plućna maramica, a Zoran je 5 dana bio u ‘gumenjari‘ zavezan i gol [alias] => dobit-ce-odstetu-castru-slomljena-rebra-i-probijena-plucna-maramica-a-zoran-je-5-dana-bio-u-gumenjari-zavezan-i-gol [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Samo u posljednja dva mjeseca Europski sud za ljudska prava (ESLJP) donio je dvije presude po kojima država Hrvatska mora dvojici svojih državljana isplatiti ukupno 34 tisuće eura zbog toga što su bili zlostavljani u splitskom zatvoru, a domaće vlasti nisu provele učinkovitu istragu.

Jedan od njih je Hrvoje Miljak, zvani Castro, koji je nedavno nepravomoćno osuđen na splitskom Županijskom sudu na dvije godine zatvora kao dio zločinačke družine na čelu s Deanom Majstorovićem Điđijem.

On je preko zagrebačke odvjetnice Lidije Horvat, koja se specijalizirala za slučajeve kršenja prava zatvorenika, podnio tužbu ESLJP-u, navodeći kako su u splitskom zatvoru pravosudni policajci u listopadu 2016. godine, tijekom pregleda ćelije, upotrijebili prekomjernu silu ozlijedivši ga dok je bio tamo kao istražni zatvorenik. ODO Split je 31. siječnja 2018. godine odbacio njegovu kaznenu prijavu koju je podnio protiv nepoznatih djelatnika splitskog zatvora zbog kaznenog djela teške tjelesne ozljede te kaznenog djela mučenja i drugog okrutnog, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

Prsima na pod, lisičine na ruke

Miljak je prijavio da je tog jutra 6. listopada 2016. godine nasumično odabran da svjedoči pretrazi njegove ćelije koju je izvršilo pet zatvorskih službenika, dok su njegovi cimeri iz ćelije čekali vani. Upozoren je da ništa ne dira unutar ćelije dok je pretres trajao. Prema službenom izvješću, Miljak je pitao može li uzeti svoje čarape i rečeno mu je da ne može, da bi u jednom trenutku jedan od pravosudnih policajaca primijetio da je Miljak stavio nešto u usta.

Naredio mu je da ispljune to što je stavio u usta, a ovaj je odgovorio da je progutao tabletu suboksona. Policajci su mu tada naredili da legne, što je on i učinio, a zatim su ga dvojica držala dok je ležao prsima na podu, a jedan ga je držao za vrat i glavu. Dvojica su mu držala ruke iza leđa, sve dok mu nisu stavili lisičine.

---

image

Hrvoje Miljak na suđenju u Splitu u plavom majici...

Nikola Vilić/Cropix
---

Naravno, Miljkova je priča potpuno drugačija. On je policajce pitao može li uzeti svoje čarape jer mu je bilo hladno, a kako mu nitko nije odgovorio, posegnuo je za njima. U tom trenutku, pravosudni su ga policajci zaustavili i bacili na pod te ga više puta udarili po glavi i tijelu. Zadobio je teške ozljede - slomljena su mu dva rebra, probijena plućna maramice te je završio na operaciji. Nakon svega je proveden očevid, no u njemu je navedeno da se ne mogu utvrditi točne okolnosti pod kojima je zadobio ozljede.

U odbačaju kaznene prijave ODO je, uz ostalo, naveo da vještak tvrdi da je nesporan nastanak zadobivenih teških tjelesnih ozljeda, ali da postoji više načina na koji su mogle nastati, pa zato nema osnovane sumnje da su mu osumnjičeni pravosudni policajci namjerno nanijeli teške tjelesne ozljede. Naime, vještak je utvrdio da su rebra mogla biti slomljena jednim udarcem tupim tvrdim predmetom kao što je šaka ili stopalo s cipelom s jakim intenzitetom sile, ali i spontanim ili prisilnim padom na uglati tupi tvrdi predmet kao što je rub stepenica, kreveta ili ormara.

Nakon svega, ESLJP je zaključilo da je nadležno Općinsko državno odvjetništvo nije temeljito provelo istragu te su kaznenu prijavu odbacili bez pažljivog ispitivanja svih relevantnih činjenica i bez ispitivanja podnositelja i osumnjičenih zatvorskih čuvara, iako su imali medicinsko vještačenje. Sud je, za razliku od ODO-a, smatrao da je Miljak iznio dovoljno elemenata za stvaranje snažne pretpostavke o tome da je pretrpio teške tjelesne ozljede tako što su ga zatvorski čuvari udarali šakama i nogama dok je nepokretan ležao na podu zatvorske ćelije.

Kako država nije iznijela uvjerljivo objašnjenje da su pretrpljene ozljede nastale na drugačiji način, niti je istraga bila provedena u skladu s konvencijskim standardima, ESLJP je u njegovu korist dosudio 12 tisuća eura za pretrpljenu štetu i tri tisuće za troškove.

Smrzavanje u ‘gumenjari‘

Drugi slučaj je onaj Zorana Vukušića (45) iz Zagreba koji je u svojoj tužbi, također preko odvjetnice Horvat, naveo da je od 29. lipnja 2011. do 21. veljače 2012. godine bio u splitskom zatvoru.

Tijekom pritvora počinio je niz stegovnih prijestupa, a njegovo se ponašanje od strane zatvorskih vlasti često ocjenjivalo kao "nezadovoljavajuće". Tražio je da ga se prebaci u zatvor u Zagrebu pa je zato započeo štrajk glađu. Krajem siječnja 2012. godine, ustvrdio je, oko pet popodne pretukli su ga zatvorski čuvari, od čega je izgubio svijest i udario glavom o pod. Odveden je u bolnicu i utvrđeno je da ima hematom na glavi i potres mozga.

---

image

Odvjetnica Lidija Horvat podnijela je tužbe u slučaju obojice zatvorenika s Bilica

 

 

Tomislav Krišto/Cropix
---

Službena je verzija priče da su ga tog dana zatvorski čuvari pronašli u kupaonici njegove ćelije, neodjevenog i ispred razbijenog zrcala za koje je tvrdio da ga je razbio kako bi sam sebe ozlijedio. Njegova tri "cimera" su potvrdila da je od njih tražio britvu i potom pao na pod. Uporabom sile je maknut iz ćelije te je nastavio s prijetnjama samoubojstvom i traženjem da ga se prebaci u Zagreb. Kako bi se spriječilo njegovo daljnje ozljeđivanje i maltretiranje drugih zatvorenika, upravitelj zatvora naredio je da ga se smjesti u posebno osiguranu ćeliju tzv. gumenjaru.

To je zbog njegove nesuradnje i daljnjih prijetnji produljivano svakih 48 sati do 31. siječnja 2012. godine kada je odveden u zatvorsku bolnicu. Vukušić se požalio da je taj prvi put u "gumenjari" boravio 14 dana neprekidno, bio skinut do gola te je čitavo vrijeme bio izložen električnoj rasvjeti, kao i ventilaciji. Iako se radilo o zimskom razdoblju, u "gumenjari" nije bilo grijanja, pa se grijao isključivo pomoću vlastitog disanja.

---

image

Splitski zatvor - to što se tamo događalo platit ćemo svi iz proračuna

Paun Paunović/Cropix
---

Nakon izlaska iz bolnice, 17. veljače 2012., ponovno je zaprijetio da će progutati određene predmete, pa je stoga opet smješten u posebno osiguranu ćeliju, ovaj put s rukama i nogama vezanim lisičinama i remenjem. Gol i zavezan ležao je tako neprekidno pet dana, a nuždu je, kao i tijekom prvog boravka u "gumenjari", morao obavljati u gaće te je trpio nesnosne bolove zbog neprirodnog položaja. U "gumenjari" je bio do 21. veljače 2012., kada je premješten u Zatvor u Zagrebu.

‘Nečovječno i ponižavajuće postupanje‘

ESLJP je smatrao da, iako su u početku postojali opravdani razlozi za smještaj podnositelja u takvoj sobi radi sprječavanja samoozljeđivanja, njegov produženi boravak od 12 i pet dana ukazuje da je svrha njegova boravka bila kaznene prirode, a vezivanje ruku i nogu nije bilo potrebno jer je već bio smješten u prostoru bez opasnih predmeta koji sprječavaju samoozljeđivanje. Shodno tome, zaključili su da je njegov boravak u takvim uvjetima bilo nečovječno i ponižavajuće postupanje. Dosudili su mu 15 tisuća eura naknade za nematerijalnu štetu i četiri tisuće eura za troškove.

ESLJP se nije bavio njegovim navodnim premlaćivanjem od strane zatvorskih čuvara, navodeći da "tome nije prigovarao niti nakon što je bio premješten iz splitskog zatvora", odnosno da nije iznio nikakve konkretne navode, već općenite i nedovoljno precizne izjave koje nisu omogućile domaćim vlastima da istraže navodni izgred. ODO Split je nakon provedene istrage odbacio njegovu prijavu protiv stražara splitskog zatvora. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U SPLITSKOM ZATVORU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => U SPLITSKOM ZATVORU 2 0 7116 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-25 12:53:04 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => Vladimir Urukalo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-25 13:07:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-25 13:07:09 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dobit će odštetu: Castru slomljena rebra i probijena plućna maramica, a Zoran je 5 dana bio u 'gumenjari' zavezan i gol page_title=Dobit će odštetu: Castru slomljena rebra i probijena plućna maramica, a Zoran je 5 dana bio u 'gumenjari' zavezan i gol [metakey] => splitski zatvor, Nasilje u zatvoru, lidija horvat, odšteta [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/25\/22234832.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/25\/24682930.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/25\/26439211.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/25\/24037400.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dr\u017eava nije iznijela uvjerljivo obja\u0161njenje niti provela istraguu skladu sa zakonom<\/p>","

Hrvoje Miljak na su\u0111enju u Splitu u plavom majici...<\/p>","

Odvjetnica Lidija Horvat podnijela je tu\u017ebe u slu\u010daju obojice zatvorenika s Bilica<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Splitski zatvor - to \u0161to se tamo doga\u0111alo platit \u0107emo svi iz prora\u010duna<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_22234832_1920.jpg":"1920x1080","k_22234832_1280.jpg":"1280x1280","k_22234832_1024.jpg":"1024x1024","k_22234832_640.jpg":"640x640","k_22234832_480.jpg":"480x480","k_22234832_340.jpg":"340x340","k_22234832_220.jpg":"220x220","o_22234832_1280.jpg":"1280x851","o_22234832_1024.jpg":"1024x681","o_22234832_640.jpg":"640x425","o_22234832_480.jpg":"480x319","o_22234832_340.jpg":"340x226","o_22234832_220.jpg":"220x146","h_22234832_1280.jpg":"1280x854","h_22234832_1024.jpg":"1024x683","h_22234832_640.jpg":"640x427","h_22234832_480.jpg":"480x320","h_22234832_340.jpg":"340x227","h_22234832_220.jpg":"220x147","pp_22234832_1280.jpg":"1280x1628","pp_22234832_1024.jpg":"1024x1303","pp_22234832_640.jpg":"640x814","pp_22234832_480.jpg":"480x611","pp_22234832_340.jpg":"340x432","pp_22234832_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24682930_1920.jpg":"1920x1080","k_24682930_1280.jpg":"1280x1280","k_24682930_1024.jpg":"1024x1024","k_24682930_640.jpg":"640x640","k_24682930_480.jpg":"480x480","k_24682930_340.jpg":"340x340","k_24682930_220.jpg":"220x220","o_24682930_1280.jpg":"1280x853","o_24682930_1024.jpg":"1024x682","o_24682930_640.jpg":"640x426","o_24682930_480.jpg":"480x320","o_24682930_340.jpg":"340x226","o_24682930_220.jpg":"220x146","h_24682930_1280.jpg":"1280x854","h_24682930_1024.jpg":"1024x683","h_24682930_640.jpg":"640x427","h_24682930_480.jpg":"480x320","h_24682930_340.jpg":"340x227","h_24682930_220.jpg":"220x147","pp_24682930_1280.jpg":"1280x1628","pp_24682930_1024.jpg":"1024x1303","pp_24682930_640.jpg":"640x814","pp_24682930_480.jpg":"480x611","pp_24682930_340.jpg":"340x432","pp_24682930_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26439211_1920.jpg":"1920x1080","k_26439211_1280.jpg":"1280x1280","k_26439211_1024.jpg":"1024x1024","k_26439211_640.jpg":"640x640","k_26439211_480.jpg":"480x480","k_26439211_340.jpg":"340x340","k_26439211_220.jpg":"220x220","o_26439211_1280.jpg":"1280x853","o_26439211_1024.jpg":"1024x682","o_26439211_640.jpg":"640x426","o_26439211_480.jpg":"480x320","o_26439211_340.jpg":"340x226","o_26439211_220.jpg":"220x146","h_26439211_1280.jpg":"1280x854","h_26439211_1024.jpg":"1024x683","h_26439211_640.jpg":"640x427","h_26439211_480.jpg":"480x320","h_26439211_340.jpg":"340x227","h_26439211_220.jpg":"220x147","pp_26439211_1280.jpg":"1280x1628","pp_26439211_1024.jpg":"1024x1303","pp_26439211_640.jpg":"640x814","pp_26439211_480.jpg":"480x611","pp_26439211_340.jpg":"340x432","pp_26439211_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1369","hd_24037400_1920.jpg":"1920x1080","k_24037400_1280.jpg":"1280x1280","k_24037400_1024.jpg":"1024x1024","k_24037400_640.jpg":"640x640","k_24037400_480.jpg":"480x480","k_24037400_340.jpg":"340x340","k_24037400_220.jpg":"220x220","o_24037400_1280.jpg":"1280x912","o_24037400_1024.jpg":"1024x730","o_24037400_640.jpg":"640x456","o_24037400_480.jpg":"480x342","o_24037400_340.jpg":"340x242","o_24037400_220.jpg":"220x156","h_24037400_1280.jpg":"1280x854","h_24037400_1024.jpg":"1024x683","h_24037400_640.jpg":"640x427","h_24037400_480.jpg":"480x320","h_24037400_340.jpg":"340x227","h_24037400_220.jpg":"220x147","pp_24037400_1280.jpg":"1280x1628","pp_24037400_1024.jpg":"1024x1303","pp_24037400_640.jpg":"640x814","pp_24037400_480.jpg":"480x611","pp_24037400_340.jpg":"340x432","pp_24037400_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7747239 Threads: 4 Questions: 1631821952 Slow queries: 4849234 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111289390 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/dobit-ce-odstetu-castru-slomljena-rebra-i-probijena-plucna-maramica-a-zoran-je-5-dana-bio-u-gumenjari-zavezan-i-gol-1358302 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/dobit-ce-odstetu-castru-slomljena-rebra-i-probijena-plucna-maramica-a-zoran-je-5-dana-bio-u-gumenjari-zavezan-i-gol-1358302?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 605737 [name] => splitski zatvor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 21:46:39 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-zatvor [link] => /tag/splitski-zatvor ) [1] => stdClass Object ( [id] => 745375 [name] => Nasilje u zatvoru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-25 14:07:43 [main_article_id] => 0 [alias] => nasilje-u-zatvoru [link] => /tag/nasilje-u-zatvoru ) [2] => stdClass Object ( [id] => 613705 [name] => lidija horvat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-28 12:49:09 [main_article_id] => 0 [alias] => lidija-horvat [link] => /tag/lidija-horvat ) [3] => stdClass Object ( [id] => 438809 [name] => odšteta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => odsteta [link] => /tag/odsteta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U SPLITSKOM ZATVORU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dobit će odštetu: Castru slomljena rebra i probijena plućna maramica, a Zoran je 5 dana bio u ‘gumenjari‘ zavezan i gol [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/25/22234832.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Država nije iznijela uvjerljivo objašnjenje niti provela istraguu skladu sa zakonom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/25/22234832.jpg [title] => Cropix

Država nije iznijela uvjerljivo objašnjenje niti provela istraguu skladu sa zakonom

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/25/24682930.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Hrvoje Miljak na suđenju u Splitu u plavom majici...

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/25/26439211.jpg [title] => Tomislav Krišto/Cropix

Odvjetnica Lidija Horvat podnijela je tužbe u slučaju obojice zatvorenika s Bilica

 

 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/25/24037400.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix

Splitski zatvor - to što se tamo događalo platit ćemo svi iz proračuna

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Samo u posljednja dva mjeseca Europski sud za ljudska prava (ESLJP) donio je dvije presude po kojima država Hrvatska mora dvojici svojih državljana isplatiti ukupno 34 tisuće eura zbog toga što su bili zlostavljani u splitskom zatvoru, a domaće vlasti nisu provele učinkovitu istragu.

Jedan od njih je Hrvoje Miljak, zvani Castro, koji je nedavno nepravomoćno osuđen na splitskom Županijskom sudu na dvije godine zatvora kao dio zločinačke družine na čelu s Deanom Majstorovićem Điđijem.

On je preko zagrebačke odvjetnice Lidije Horvat, koja se specijalizirala za slučajeve kršenja prava zatvorenika, podnio tužbu ESLJP-u, navodeći kako su u splitskom zatvoru pravosudni policajci u listopadu 2016. godine, tijekom pregleda ćelije, upotrijebili prekomjernu silu ozlijedivši ga dok je bio tamo kao istražni zatvorenik. ODO Split je 31. siječnja 2018. godine odbacio njegovu kaznenu prijavu koju je podnio protiv nepoznatih djelatnika splitskog zatvora zbog kaznenog djela teške tjelesne ozljede te kaznenog djela mučenja i drugog okrutnog, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

Prsima na pod, lisičine na ruke

Miljak je prijavio da je tog jutra 6. listopada 2016. godine nasumično odabran da svjedoči pretrazi njegove ćelije koju je izvršilo pet zatvorskih službenika, dok su njegovi cimeri iz ćelije čekali vani. Upozoren je da ništa ne dira unutar ćelije dok je pretres trajao. Prema službenom izvješću, Miljak je pitao može li uzeti svoje čarape i rečeno mu je da ne može, da bi u jednom trenutku jedan od pravosudnih policajaca primijetio da je Miljak stavio nešto u usta.

Naredio mu je da ispljune to što je stavio u usta, a ovaj je odgovorio da je progutao tabletu suboksona. Policajci su mu tada naredili da legne, što je on i učinio, a zatim su ga dvojica držala dok je ležao prsima na podu, a jedan ga je držao za vrat i glavu. Dvojica su mu držala ruke iza leđa, sve dok mu nisu stavili lisičine.

---

image

Hrvoje Miljak na suđenju u Splitu u plavom majici...

Nikola Vilić/Cropix
---

Naravno, Miljkova je priča potpuno drugačija. On je policajce pitao može li uzeti svoje čarape jer mu je bilo hladno, a kako mu nitko nije odgovorio, posegnuo je za njima. U tom trenutku, pravosudni su ga policajci zaustavili i bacili na pod te ga više puta udarili po glavi i tijelu. Zadobio je teške ozljede - slomljena su mu dva rebra, probijena plućna maramice te je završio na operaciji. Nakon svega je proveden očevid, no u njemu je navedeno da se ne mogu utvrditi točne okolnosti pod kojima je zadobio ozljede.

U odbačaju kaznene prijave ODO je, uz ostalo, naveo da vještak tvrdi da je nesporan nastanak zadobivenih teških tjelesnih ozljeda, ali da postoji više načina na koji su mogle nastati, pa zato nema osnovane sumnje da su mu osumnjičeni pravosudni policajci namjerno nanijeli teške tjelesne ozljede. Naime, vještak je utvrdio da su rebra mogla biti slomljena jednim udarcem tupim tvrdim predmetom kao što je šaka ili stopalo s cipelom s jakim intenzitetom sile, ali i spontanim ili prisilnim padom na uglati tupi tvrdi predmet kao što je rub stepenica, kreveta ili ormara.

Nakon svega, ESLJP je zaključilo da je nadležno Općinsko državno odvjetništvo nije temeljito provelo istragu te su kaznenu prijavu odbacili bez pažljivog ispitivanja svih relevantnih činjenica i bez ispitivanja podnositelja i osumnjičenih zatvorskih čuvara, iako su imali medicinsko vještačenje. Sud je, za razliku od ODO-a, smatrao da je Miljak iznio dovoljno elemenata za stvaranje snažne pretpostavke o tome da je pretrpio teške tjelesne ozljede tako što su ga zatvorski čuvari udarali šakama i nogama dok je nepokretan ležao na podu zatvorske ćelije.

Kako država nije iznijela uvjerljivo objašnjenje da su pretrpljene ozljede nastale na drugačiji način, niti je istraga bila provedena u skladu s konvencijskim standardima, ESLJP je u njegovu korist dosudio 12 tisuća eura za pretrpljenu štetu i tri tisuće za troškove.

Smrzavanje u ‘gumenjari‘

Drugi slučaj je onaj Zorana Vukušića (45) iz Zagreba koji je u svojoj tužbi, također preko odvjetnice Horvat, naveo da je od 29. lipnja 2011. do 21. veljače 2012. godine bio u splitskom zatvoru.

Tijekom pritvora počinio je niz stegovnih prijestupa, a njegovo se ponašanje od strane zatvorskih vlasti često ocjenjivalo kao "nezadovoljavajuće". Tražio je da ga se prebaci u zatvor u Zagrebu pa je zato započeo štrajk glađu. Krajem siječnja 2012. godine, ustvrdio je, oko pet popodne pretukli su ga zatvorski čuvari, od čega je izgubio svijest i udario glavom o pod. Odveden je u bolnicu i utvrđeno je da ima hematom na glavi i potres mozga.

---

image

Odvjetnica Lidija Horvat podnijela je tužbe u slučaju obojice zatvorenika s Bilica

 

 

Tomislav Krišto/Cropix
---

Službena je verzija priče da su ga tog dana zatvorski čuvari pronašli u kupaonici njegove ćelije, neodjevenog i ispred razbijenog zrcala za koje je tvrdio da ga je razbio kako bi sam sebe ozlijedio. Njegova tri "cimera" su potvrdila da je od njih tražio britvu i potom pao na pod. Uporabom sile je maknut iz ćelije te je nastavio s prijetnjama samoubojstvom i traženjem da ga se prebaci u Zagreb. Kako bi se spriječilo njegovo daljnje ozljeđivanje i maltretiranje drugih zatvorenika, upravitelj zatvora naredio je da ga se smjesti u posebno osiguranu ćeliju tzv. gumenjaru.

To je zbog njegove nesuradnje i daljnjih prijetnji produljivano svakih 48 sati do 31. siječnja 2012. godine kada je odveden u zatvorsku bolnicu. Vukušić se požalio da je taj prvi put u "gumenjari" boravio 14 dana neprekidno, bio skinut do gola te je čitavo vrijeme bio izložen električnoj rasvjeti, kao i ventilaciji. Iako se radilo o zimskom razdoblju, u "gumenjari" nije bilo grijanja, pa se grijao isključivo pomoću vlastitog disanja.

---

image

Splitski zatvor - to što se tamo događalo platit ćemo svi iz proračuna

Paun Paunović/Cropix
---

Nakon izlaska iz bolnice, 17. veljače 2012., ponovno je zaprijetio da će progutati određene predmete, pa je stoga opet smješten u posebno osiguranu ćeliju, ovaj put s rukama i nogama vezanim lisičinama i remenjem. Gol i zavezan ležao je tako neprekidno pet dana, a nuždu je, kao i tijekom prvog boravka u "gumenjari", morao obavljati u gaće te je trpio nesnosne bolove zbog neprirodnog položaja. U "gumenjari" je bio do 21. veljače 2012., kada je premješten u Zatvor u Zagrebu.

‘Nečovječno i ponižavajuće postupanje‘

ESLJP je smatrao da, iako su u početku postojali opravdani razlozi za smještaj podnositelja u takvoj sobi radi sprječavanja samoozljeđivanja, njegov produženi boravak od 12 i pet dana ukazuje da je svrha njegova boravka bila kaznene prirode, a vezivanje ruku i nogu nije bilo potrebno jer je već bio smješten u prostoru bez opasnih predmeta koji sprječavaju samoozljeđivanje. Shodno tome, zaključili su da je njegov boravak u takvim uvjetima bilo nečovječno i ponižavajuće postupanje. Dosudili su mu 15 tisuća eura naknade za nematerijalnu štetu i četiri tisuće eura za troškove.

ESLJP se nije bavio njegovim navodnim premlaćivanjem od strane zatvorskih čuvara, navodeći da "tome nije prigovarao niti nakon što je bio premješten iz splitskog zatvora", odnosno da nije iznio nikakve konkretne navode, već općenite i nedovoljno precizne izjave koje nisu omogućile domaćim vlastima da istraže navodni izgred. ODO Split je nakon provedene istrage odbacio njegovu prijavu protiv stražara splitskog zatvora. 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Nikola Vilić/Cropix Tomislav Krišto/Cropix Paun Paunović/Cropix
Cropix

Država nije iznijela uvjerljivo objašnjenje niti provela istraguu skladu sa zakonom

Nikola Vilić/Cropix

Hrvoje Miljak na suđenju u Splitu u plavom majici...

Tomislav Krišto/Cropix

Odvjetnica Lidija Horvat podnijela je tužbe u slučaju obojice zatvorenika s Bilica

 

 

Paun Paunović/Cropix

Splitski zatvor - to što se tamo događalo platit ćemo svi iz proračuna

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/dobit-ce-odstetu-castru-slomljena-rebra-i-probijena-plucna-maramica-a-zoran-je-5-dana-bio-u-gumenjari-zavezan-i-gol-1358302 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=438a8aae7fe769d8cd73a7be54b9b191d0a93718 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dobit+%C4%87e+od%C5%A1tetu%3A+Castru+slomljena+rebra+i+probijena+plu%C4%87na+maramica%2C+a+Zoran+je+5+dana+bio+u+%E2%80%98gumenjari%E2%80%98+zavezan+i+gol&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fdobit-ce-odstetu-castru-slomljena-rebra-i-probijena-plucna-maramica-a-zoran-je-5-dana-bio-u-gumenjari-zavezan-i-gol-1358302 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fdobit-ce-odstetu-castru-slomljena-rebra-i-probijena-plucna-maramica-a-zoran-je-5-dana-bio-u-gumenjari-zavezan-i-gol-1358302 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U SPLITSKOM ZATVORU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaU SPLITSKOM ZATVORU

Dobit će odštetu: Castru slomljena rebra i probijena plućna maramica, a Zoran je 5 dana bio u ‘gumenjari‘ zavezan i gol

Piše Vladimir Urukalo
25. siječnja 2024. - 14:07

Samo u posljednja dva mjeseca Europski sud za ljudska prava (ESLJP) donio je dvije presude po kojima država Hrvatska mora dvojici svojih državljana isplatiti ukupno 34 tisuće eura zbog toga što su bili zlostavljani u splitskom zatvoru, a domaće vlasti nisu provele učinkovitu istragu.

Jedan od njih je Hrvoje Miljak, zvani Castro, koji je nedavno nepravomoćno osuđen na splitskom Županijskom sudu na dvije godine zatvora kao dio zločinačke družine na čelu s Deanom Majstorovićem Điđijem.

On je preko zagrebačke odvjetnice Lidije Horvat, koja se specijalizirala za slučajeve kršenja prava zatvorenika, podnio tužbu ESLJP-u, navodeći kako su u splitskom zatvoru pravosudni policajci u listopadu 2016. godine, tijekom pregleda ćelije, upotrijebili prekomjernu silu ozlijedivši...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 01:51