StoryEditorOCM
Crna kronikaBILTEN SMRTI (12)

‘Davitelj s autoceste‘ ni pred smrt nije pokazao kajanje za svoje masakrirane žrtve, najstarija je imala samo 19 godina

Piše Petar Čikeš
14. travnja 2024. - 23:29

Popis serijskih ubojica u Sjedinjenim Američkim Državama dug je i sumoran. Među tim zloglasnim imenima jedno od istaknutijih mjesta pripada Williamu Boninu. Poznat je i po nadimku Ubojica (ili Davitelj) s autoceste, logično, budući da su većina njegovih žrtava (priznao je 21 ubojstvo) bili autostoperi koje je mamio u svoj kombi te potom silovao i ubijao. Rodio se 1947. godine u disfunkcionalnoj obitelji, otac mu je bio alkoholičar, kockar i nasilnik

Nakon pretrpljenog zlostavljanja u djetinjstvu niz nasilja se nastavio odlaskom u rat u Vijetnamu iz kojeg se vratio istraumatiziran. Po prirodi asocijalan, do seksualnih partnera je pokušavao doći preko novca ili prisile. Noću je vozio svoj kombi i nudio mladićima prijevoz do njihovog doma. Kratko vrijeme je proveo u zatvoru zbog prisiljavanja maloljetnika na spolni odnos, ali to ga nije odviklo od kriminalne prakse, dapače, žrtve njegove pohote uskoro će postati i žrtve njegovog ubilačkog nagona.

Trinaestogodišnji autostoper Thomas Glen Lundgren, čije je tijelo pronađeno masakrirano, uključujući i kastraciju, je bio prva žrtva ubojstva koje je počinio Bonin. Najstarija Boninova žrtva imala je 19 godina. Tijela mladića koje je silovao i ubio Bonin imala su tragove neopisivo okrutnog nasilja. Svoje žrtve je vezao, tukao, sodomizirao, mrcvario šiljkom za led i nasmrt davio. U svojim svirepim pohodima imao je nekoliko pomagača (Gregory Miley, Vernon Butts, James Munro) koji su kasnije protiv njega svjedočili na suđenju.

Nakon što su primijetili kako Bonin namamljuje dječake u svoj kombi, policajci ga uhitili. Dana 5. studenog 1981. počelo mu je suđenje u Los Angelesu. Optužen je za dvanaest ubojstava. Tijekom suđenja, Miley i Munro svjedočili su protiv Bonina, slikovito opisujući ubojstva koja su s njim počinili. Nakon što je suđenje završilo, porota je vijećala šest dana i proglasila Bonina krivim. Osuda je rezultirala smrtnom kaznom.

Proveo je ukupno četrnaest godina čekajući izvršenje kazne, tijekom kojih je podnio više žalbi na svoju osudu, od kojih su sve bile neuspješne. U ožujku 1983. godine Bonin je odveden na suđenje u okrug Orange za još četiri ubojstva i proglašen krivim. Pogubljen je 23. veljače 1996. godine, što ga je učinilo prvom osobom pogubljenom smrtonosnom injekcijom u povijesti Kalifornije. Prethodno se u toj saveznoj državi smrtna kazna izvršavala u plinskoj komori što je naknadno proglašeno preokrutnom metodom. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:23