stdClass Object ( [id] => 1296224 [title] => Što su to agrosolari? Spašavaju tlo od isušivanja, a postavljeni između maslina ili iznad stada ovaca proizvode struju [alias] => sto-su-to-agrosolari-spasavaju-tlo-od-isusivanja-a-postavljeni-izmedu-maslina-ili-iznad-stada-ovaca-proizvode-struju [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Znate li što su to agrosolari? I što bi mogli značiti za Hrvatsku?

Recimo najjednostavnije - to su solarni paneli koji se postavljaju iznad poljoprivrednih nasada. Ne samo što stvaraju električnu energiju nego i kontrolirano zasjenjuju nasade i smanjuju temperaturu.

A kada će na hrvatske oranice? Odgovor bi mogle dati izmjene Zakona o prostornom uređenju koji je će biti stavljen na glasanje u srijedu 07.lipnja u Saboru, a ako se usvoje, doći će do niza promjena i poboljšanja regulative, koja se odnosi na ulaganja u obnovljive izvore energije.

Upravo se tim izmjenama prvi puta u Hrvatskoj otvara mogućnost korištenja i investiranja u agrosolare, ali samo na područjima koja su pod trajnim nasadima.

Gdje je Hrvatska u odnosu na ostatak Europe s agrosolarima? Marko Karoglan s Agronomskog fakulteta u Zagrebu potvrđuje nam da se u mnogim europskim zemljama događaju već ozbiljne investicije ali ih u Hrvatskoj još nema.

- Agrosunčane elektrane je kao prvo vrlo perspektivna agrotehnička mjera, koja ima za cilj sniziti temperaturu mikroklimata poljoprivrednog nasada i na takav način ublažiti toplinski stres i smanjiti isparavanje vode iz tla, pojašnjava Marko Karoglan.

Istraživanje krovne europske organizacije za sunčanu energiju SolarPowerEurope, pokazalo je da bi korištenje agrosolara na samo jedan posto obradivih površina u Europi njihov kapacitet iznosio više od 900 GW. Da ne komplicirano s oznakama iza brojke recimo kako je u pitanju instalirana fotonaponska energija koja je čak šest puta više od svega što Europska unija ima u ovom trenutku.

---

image

I u maslinicima bi agrosolari očuvali tla od isušivanja

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Maja Pokrovac, direktorica gospodarskog udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatska, tvrdi da su investicije u agrosolarne elektrane nužnost i da to rade sve pametne države.

- U poljoprivredno razvijenim zemljama, Francuske, Njemačke i Španjolskoj, ulaganja u agrosolare rastu. U nama susjednim zemljama Austriji, Italiji, Mađarskoj i Srbiji, već postoje primjeri primjene agrosolara.

Francuska je takva ulaganja definirala kao jedna od strateških ciljeva u borbi protiv energetske krize, uz to što pomaže poljoprivredi. U Njemačkoj se koncept agrosolara na primjeru uzgoja pšenice i krumpira u vrlo kratko vrijeme pokazao isplativ a krenuli su projekti i na ostalim kulturama. U Italiji je koncept agrosolara dao rezultate čak i u maslinicima, navodi primjere Maja Pokrovac.

- Upravo je u Dalmaciji nužno zasjenjivanje jer se zemlja suši uslijed dugih razdoblja bez kiše. Postavljeni solari, iznad poljoprivrednih nasada, kontrolirano zasjenjuju nasade i smanjuju temperaturu. Bez obzira na kakvom se zemljištu postave, agrosolari pomažu toj kulturi da ima bolje uzgojne uvjete i bolje prinose, zaključuje Maja Pokrovac.

Napominje kako će Studija, koju kao nositelj projekta izrađuje Agronomski fakultet u Zagrebu, u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti u Osijeku te Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, uz pridružene stručnjake iz područja obnovljivih izvora energije, biti gotova za otprilike mjesec dana.

---

image

Maja Pokrovac: Upravo je u Dalmaciji nužno zasjenjivanje jer se zemlja suši uslijed dugih razdoblja bez kiše

Bruno Konjević/Cropix
---

- Cilj studije je dati cjeloviti pregled potencijala i mogućih koristi intenzivnijeg korištenja sunčeve energije u poljoprivredi i slatkovodnom uzgoju ribe, ali uvidjeti administrativne i zakonodavne prepreke uspješnoj integraciji sektora poljoprivrede i energetike.

Njome će se definirati područja i lokacije koje su najugroženije i na kojima će se omogućiti ugradnja agrosolarnih elektrana. Bilo da se radi na otocima bilo u Dalmatinskoj Zagori, Primorju, Istri ili Slavoniji. Definirat će se područja koja imaju najveće isušivanje tla.

Agrosolari pomažu i područjima odnosno nasadima koji su često izloženi elementarnim nepogodama poput tuče i mraza a pomažu i kod dozrijevanja plodova. I nemaju nikakve veze s kvalitetom zemljišta. Ulaganje je namijenjeno kako bi spasilo kulture koje rastu.

Dakle, primarna je poljoprivredna proizvodnja a energetski dio je sekundaran. To znači da nema smisla postavljati agrosolare po kršu, nego na područjima gdje su podignuti trajni nasadi. Agrosolari se neće moći postaviti svugdje, nego samo na trajnim nasadima. To je i logično jer je trajanje trajnih nasada oko 25 godina a toliko je otprilike i trajanje agrosolara, ističe Maja Pokrovac.

Neovisni energetski analitičar Igor Grozdanić, jedan od prvih stručnjaka koji je javno ukazivao na potencijal obnovljivih izvora energije, procjenjuje kako će ulaganja u taj oblik zaštite nasada i dobijanje električne energije uskoro krenuti puno jače i u Hrvatskoj.

Unatoč tome što izmjene Zakona nisu stupile na snagu (eto, čeka se srijeda), ovih dana je stigla i objava kako je Solida grupa, koja u vlasništvu ima mrežu od 30 solarnih elektrana, počela graditi svoju prvu agrosolarnu elektranu u gradu Ivancu, a ujedno i prvu takvu elektranu u Hrvatskoj. Instalirana snaga iznosit će 15 MW/p, a završetak radova na 10 milijuna eura vrijednoj investiciji očekuje se sredinom sljedeće godine.

---

image

Igor Grozdanić: Ta će ulaganja postati sve veća i u Hrvatskoj

Željko Puhovski/Cropix
---

"Na svojoj prvoj agrosolarnoj elektrani na površini većoj od 20 hektara, Solida grupa planira uzgajati 200 ovaca. Nedaleko od ove elektrane, na 500 metara zračne udaljenosti uz rijeku Bednju, u budućnosti ćemo graditi agrosolarnu elektranu 30 MW/p, koja će se prostirati na površini od 60 hektara.

Na tom području ćemo kositi travu, sakupljati je i sušiti te spremati sijeno za zimsko prehranjivanje 200 ovaca koje će boraviti na prostoru prve agrosolarne elektrane, istaknuo je Dubravko Posavec, direktor Solida grupe koji je dodao da se poljoprivredni sektor svake godine sve više bori s klimatskim promjenama koje uzrokuju niže prinose i štete na nasadima. - U kombinaciji sa solarnim panelima koji se pažljivo raspoređuju iznad usjeva, poljoprivredni proizvodi su zaštićeni od visokih temperatura i ekstremnih vremenskih uvjeta, dolazi do smanjenog isparavanja i povećanja vlažnosti tla, te rasta proizvodnje električne energije jer usjevi ispod solara smanjuju temperaturu fotonaponskih modula što povećava njihovu produktivnost.

Kombinacija proizvodnje električne energije i poljoprivrede pruža mogućnost stvaranja novih radnih mjesta u ruralnim područjima, a istovremeno smanjuje ovisnost o fosilnim gorivima, zaključuje Posavec.

---

Zakonske promjene: Nije potreban prostorni plan

Izmjenama Zakona o prostornom uređenju, bit će omogućeno postavljanje solarnih panela bez ucrtavanja u prostorni plan na objektima koji imaju riješene imovinsko-pravne odnose unutar poslovnih zona.

Solarne elektrane moći će se postavljati i u mjestima koja nisu definirana prostornim planovima, uz uvjet da nisu u naseljima, moći će se postavljati na površinama gospodarske i poslovne namjene, degradiranim poljoprivrednim površinama, jezerima nastalim eksploatacijom nekog područja, degradiranim površinama poput odlagališta otpada.

Pored toga nužna je izrada Pravilnika koji će sve to preciznije definirati.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STIŽU U HRVATSKU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => STIŽU U HRVATSKU 2 0 6251 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-05 09:49:06 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Jozo Vrdoljak [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-06 09:48:00 [modified_by] => 3249 [publish_up] => 2023-06-06 09:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 141 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Što su to agrosolari? Spašavaju tlo od isušivanja, a postavljeni između maslina ili iznad stada ovaca proizvode struju [metakey] => Agrosolari, Isušivanje tla, Solida grupa, Marko Karoglan, Maja Pokrovac, Igor Grozdanić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/05\/23850189.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/05\/23480453.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/05\/23850331.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/05\/15364012.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Bruno Konjevi\u0107\/Cropix","\u017deljko Puhovski\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Solari \u0107e se mo\u0107i postavljati i iznad jezera koja su nastala eksploatacijom tla<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

I u maslinicima bi agrosolari o\u010duvali tla od isu\u0161ivanja<\/p>","

Maja Pokrovac: Upravo je u Dalmaciji nu\u017eno zasjenjivanje jer se zemlja su\u0161i uslijed dugih razdoblja bez ki\u0161e<\/p>","

Igor Grozdani\u0107: Ta \u0107e ulaganja postati sve ve\u0107a i u Hrvatskoj<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1015","hd_23850189_1920.jpg":"1920x1080","k_23850189_1280.jpg":"1280x1280","k_23850189_1024.jpg":"1024x1024","k_23850189_640.jpg":"640x640","k_23850189_480.jpg":"480x480","k_23850189_340.jpg":"340x340","k_23850189_220.jpg":"220x220","o_23850189_1280.jpg":"1280x676","o_23850189_1024.jpg":"1024x541","o_23850189_640.jpg":"640x338","o_23850189_480.jpg":"480x253","o_23850189_340.jpg":"340x179","o_23850189_220.jpg":"220x116","h_23850189_1280.jpg":"1280x854","h_23850189_1024.jpg":"1024x683","h_23850189_640.jpg":"640x427","h_23850189_480.jpg":"480x320","h_23850189_340.jpg":"340x227","h_23850189_220.jpg":"220x147","pp_23850189_1280.jpg":"1280x1628","pp_23850189_1024.jpg":"1024x1303","pp_23850189_640.jpg":"640x814","pp_23850189_480.jpg":"480x611","pp_23850189_340.jpg":"340x432","pp_23850189_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23480453_1920.jpg":"1920x1080","k_23480453_1280.jpg":"1280x1280","k_23480453_1024.jpg":"1024x1024","k_23480453_640.jpg":"640x640","k_23480453_480.jpg":"480x480","k_23480453_340.jpg":"340x340","k_23480453_220.jpg":"220x220","o_23480453_1280.jpg":"1280x853","o_23480453_1024.jpg":"1024x682","o_23480453_640.jpg":"640x426","o_23480453_480.jpg":"480x320","o_23480453_340.jpg":"340x226","o_23480453_220.jpg":"220x146","h_23480453_1280.jpg":"1280x854","h_23480453_1024.jpg":"1024x683","h_23480453_640.jpg":"640x427","h_23480453_480.jpg":"480x320","h_23480453_340.jpg":"340x227","h_23480453_220.jpg":"220x147","pp_23480453_1280.jpg":"1280x1628","pp_23480453_1024.jpg":"1024x1303","pp_23480453_640.jpg":"640x814","pp_23480453_480.jpg":"480x611","pp_23480453_340.jpg":"340x432","pp_23480453_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1258","hd_23850331_1920.jpg":"1920x1080","k_23850331_1280.jpg":"1280x1280","k_23850331_1024.jpg":"1024x1024","k_23850331_640.jpg":"640x640","k_23850331_480.jpg":"480x480","k_23850331_340.jpg":"340x340","k_23850331_220.jpg":"220x220","o_23850331_1280.jpg":"1280x838","o_23850331_1024.jpg":"1024x670","o_23850331_640.jpg":"640x419","o_23850331_480.jpg":"480x314","o_23850331_340.jpg":"340x222","o_23850331_220.jpg":"220x144","h_23850331_1280.jpg":"1280x854","h_23850331_1024.jpg":"1024x683","h_23850331_640.jpg":"640x427","h_23850331_480.jpg":"480x320","h_23850331_340.jpg":"340x227","h_23850331_220.jpg":"220x147","pp_23850331_1280.jpg":"1280x1628","pp_23850331_1024.jpg":"1024x1303","pp_23850331_640.jpg":"640x814","pp_23850331_480.jpg":"480x611","pp_23850331_340.jpg":"340x432","pp_23850331_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_15364012_1920.jpg":"1920x1080","k_15364012_1280.jpg":"1280x1280","k_15364012_1024.jpg":"1024x1024","k_15364012_640.jpg":"640x640","k_15364012_480.jpg":"480x480","k_15364012_340.jpg":"340x340","k_15364012_220.jpg":"220x220","o_15364012_1280.jpg":"1280x853","o_15364012_1024.jpg":"1024x682","o_15364012_640.jpg":"640x426","o_15364012_480.jpg":"480x320","o_15364012_340.jpg":"340x226","o_15364012_220.jpg":"220x146","h_15364012_1280.jpg":"1280x854","h_15364012_1024.jpg":"1024x683","h_15364012_640.jpg":"640x427","h_15364012_480.jpg":"480x320","h_15364012_340.jpg":"340x227","h_15364012_220.jpg":"220x147","pp_15364012_1280.jpg":"1280x1628","pp_15364012_1024.jpg":"1024x1303","pp_15364012_640.jpg":"640x814","pp_15364012_480.jpg":"480x611","pp_15364012_340.jpg":"340x432","pp_15364012_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4509807 Threads: 3 Questions: 146700662 Slow queries: 62318 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4367719 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/biznis/sto-su-to-agrosolari-spasavaju-tlo-od-isusivanja-a-postavljeni-izmedu-maslina-ili-iznad-stada-ovaca-proizvode-struju-1296224 [printLink] => /vijesti/biznis/sto-su-to-agrosolari-spasavaju-tlo-od-isusivanja-a-postavljeni-izmedu-maslina-ili-iznad-stada-ovaca-proizvode-struju-1296224?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 718861 [name] => Agrosolari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-06 11:48:08 [main_article_id] => 0 [alias] => agrosolari [link] => /tag/agrosolari ) [1] => stdClass Object ( [id] => 718862 [name] => Isušivanje tla [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-06 11:48:08 [main_article_id] => 0 [alias] => isusivanje-tla [link] => /tag/isusivanje-tla ) [2] => stdClass Object ( [id] => 718863 [name] => Solida grupa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-06 11:48:08 [main_article_id] => 0 [alias] => solida-grupa [link] => /tag/solida-grupa ) [3] => stdClass Object ( [id] => 718864 [name] => Marko Karoglan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-06 11:48:08 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-karoglan [link] => /tag/marko-karoglan ) [4] => stdClass Object ( [id] => 614984 [name] => Maja Pokrovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-12 14:44:13 [main_article_id] => 0 [alias] => maja-pokrovac [link] => /tag/maja-pokrovac ) [5] => stdClass Object ( [id] => 318195 [name] => Igor Grozdanić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => igor-grozdanic [link] => /tag/igor-grozdanic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STIŽU U HRVATSKU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što su to agrosolari? Spašavaju tlo od isušivanja, a postavljeni između maslina ili iznad stada ovaca proizvode struju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/05/23850189.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

Solari će se moći postavljati i iznad jezera koja su nastala eksploatacijom tla

 

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/05/23850189.jpg [title] =>

Solari će se moći postavljati i iznad jezera koja su nastala eksploatacijom tla

 

 

Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/05/23480453.jpg [title] =>

I u maslinicima bi agrosolari očuvali tla od isušivanja

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/05/23850331.jpg [title] =>

Maja Pokrovac: Upravo je u Dalmaciji nužno zasjenjivanje jer se zemlja suši uslijed dugih razdoblja bez kiše

Bruno Konjević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/05/15364012.jpg [title] =>

Igor Grozdanić: Ta će ulaganja postati sve veća i u Hrvatskoj

Željko Puhovski/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Znate li što su to agrosolari? I što bi mogli značiti za Hrvatsku?

Recimo najjednostavnije - to su solarni paneli koji se postavljaju iznad poljoprivrednih nasada. Ne samo što stvaraju električnu energiju nego i kontrolirano zasjenjuju nasade i smanjuju temperaturu.

A kada će na hrvatske oranice? Odgovor bi mogle dati izmjene Zakona o prostornom uređenju koji je će biti stavljen na glasanje u srijedu 07.lipnja u Saboru, a ako se usvoje, doći će do niza promjena i poboljšanja regulative, koja se odnosi na ulaganja u obnovljive izvore energije.

Upravo se tim izmjenama prvi puta u Hrvatskoj otvara mogućnost korištenja i investiranja u agrosolare, ali samo na područjima koja su pod trajnim nasadima.

Gdje je Hrvatska u odnosu na ostatak Europe s agrosolarima? Marko Karoglan s Agronomskog fakulteta u Zagrebu potvrđuje nam da se u mnogim europskim zemljama događaju već ozbiljne investicije ali ih u Hrvatskoj još nema.

- Agrosunčane elektrane je kao prvo vrlo perspektivna agrotehnička mjera, koja ima za cilj sniziti temperaturu mikroklimata poljoprivrednog nasada i na takav način ublažiti toplinski stres i smanjiti isparavanje vode iz tla, pojašnjava Marko Karoglan.

Istraživanje krovne europske organizacije za sunčanu energiju SolarPowerEurope, pokazalo je da bi korištenje agrosolara na samo jedan posto obradivih površina u Europi njihov kapacitet iznosio više od 900 GW. Da ne komplicirano s oznakama iza brojke recimo kako je u pitanju instalirana fotonaponska energija koja je čak šest puta više od svega što Europska unija ima u ovom trenutku.

---

image

I u maslinicima bi agrosolari očuvali tla od isušivanja

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Maja Pokrovac, direktorica gospodarskog udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatska, tvrdi da su investicije u agrosolarne elektrane nužnost i da to rade sve pametne države.

- U poljoprivredno razvijenim zemljama, Francuske, Njemačke i Španjolskoj, ulaganja u agrosolare rastu. U nama susjednim zemljama Austriji, Italiji, Mađarskoj i Srbiji, već postoje primjeri primjene agrosolara.

Francuska je takva ulaganja definirala kao jedna od strateških ciljeva u borbi protiv energetske krize, uz to što pomaže poljoprivredi. U Njemačkoj se koncept agrosolara na primjeru uzgoja pšenice i krumpira u vrlo kratko vrijeme pokazao isplativ a krenuli su projekti i na ostalim kulturama. U Italiji je koncept agrosolara dao rezultate čak i u maslinicima, navodi primjere Maja Pokrovac.

- Upravo je u Dalmaciji nužno zasjenjivanje jer se zemlja suši uslijed dugih razdoblja bez kiše. Postavljeni solari, iznad poljoprivrednih nasada, kontrolirano zasjenjuju nasade i smanjuju temperaturu. Bez obzira na kakvom se zemljištu postave, agrosolari pomažu toj kulturi da ima bolje uzgojne uvjete i bolje prinose, zaključuje Maja Pokrovac.

Napominje kako će Studija, koju kao nositelj projekta izrađuje Agronomski fakultet u Zagrebu, u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti u Osijeku te Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, uz pridružene stručnjake iz područja obnovljivih izvora energije, biti gotova za otprilike mjesec dana.

---

image

Maja Pokrovac: Upravo je u Dalmaciji nužno zasjenjivanje jer se zemlja suši uslijed dugih razdoblja bez kiše

Bruno Konjević/Cropix
---

- Cilj studije je dati cjeloviti pregled potencijala i mogućih koristi intenzivnijeg korištenja sunčeve energije u poljoprivredi i slatkovodnom uzgoju ribe, ali uvidjeti administrativne i zakonodavne prepreke uspješnoj integraciji sektora poljoprivrede i energetike.

Njome će se definirati područja i lokacije koje su najugroženije i na kojima će se omogućiti ugradnja agrosolarnih elektrana. Bilo da se radi na otocima bilo u Dalmatinskoj Zagori, Primorju, Istri ili Slavoniji. Definirat će se područja koja imaju najveće isušivanje tla.

Agrosolari pomažu i područjima odnosno nasadima koji su često izloženi elementarnim nepogodama poput tuče i mraza a pomažu i kod dozrijevanja plodova. I nemaju nikakve veze s kvalitetom zemljišta. Ulaganje je namijenjeno kako bi spasilo kulture koje rastu.

Dakle, primarna je poljoprivredna proizvodnja a energetski dio je sekundaran. To znači da nema smisla postavljati agrosolare po kršu, nego na područjima gdje su podignuti trajni nasadi. Agrosolari se neće moći postaviti svugdje, nego samo na trajnim nasadima. To je i logično jer je trajanje trajnih nasada oko 25 godina a toliko je otprilike i trajanje agrosolara, ističe Maja Pokrovac.

Neovisni energetski analitičar Igor Grozdanić, jedan od prvih stručnjaka koji je javno ukazivao na potencijal obnovljivih izvora energije, procjenjuje kako će ulaganja u taj oblik zaštite nasada i dobijanje električne energije uskoro krenuti puno jače i u Hrvatskoj.

Unatoč tome što izmjene Zakona nisu stupile na snagu (eto, čeka se srijeda), ovih dana je stigla i objava kako je Solida grupa, koja u vlasništvu ima mrežu od 30 solarnih elektrana, počela graditi svoju prvu agrosolarnu elektranu u gradu Ivancu, a ujedno i prvu takvu elektranu u Hrvatskoj. Instalirana snaga iznosit će 15 MW/p, a završetak radova na 10 milijuna eura vrijednoj investiciji očekuje se sredinom sljedeće godine.

---

image

Igor Grozdanić: Ta će ulaganja postati sve veća i u Hrvatskoj

Željko Puhovski/Cropix
---

"Na svojoj prvoj agrosolarnoj elektrani na površini većoj od 20 hektara, Solida grupa planira uzgajati 200 ovaca. Nedaleko od ove elektrane, na 500 metara zračne udaljenosti uz rijeku Bednju, u budućnosti ćemo graditi agrosolarnu elektranu 30 MW/p, koja će se prostirati na površini od 60 hektara.

Na tom području ćemo kositi travu, sakupljati je i sušiti te spremati sijeno za zimsko prehranjivanje 200 ovaca koje će boraviti na prostoru prve agrosolarne elektrane, istaknuo je Dubravko Posavec, direktor Solida grupe koji je dodao da se poljoprivredni sektor svake godine sve više bori s klimatskim promjenama koje uzrokuju niže prinose i štete na nasadima. - U kombinaciji sa solarnim panelima koji se pažljivo raspoređuju iznad usjeva, poljoprivredni proizvodi su zaštićeni od visokih temperatura i ekstremnih vremenskih uvjeta, dolazi do smanjenog isparavanja i povećanja vlažnosti tla, te rasta proizvodnje električne energije jer usjevi ispod solara smanjuju temperaturu fotonaponskih modula što povećava njihovu produktivnost.

Kombinacija proizvodnje električne energije i poljoprivrede pruža mogućnost stvaranja novih radnih mjesta u ruralnim područjima, a istovremeno smanjuje ovisnost o fosilnim gorivima, zaključuje Posavec.

---

Zakonske promjene: Nije potreban prostorni plan

Izmjenama Zakona o prostornom uređenju, bit će omogućeno postavljanje solarnih panela bez ucrtavanja u prostorni plan na objektima koji imaju riješene imovinsko-pravne odnose unutar poslovnih zona.

Solarne elektrane moći će se postavljati i u mjestima koja nisu definirana prostornim planovima, uz uvjet da nisu u naseljima, moći će se postavljati na površinama gospodarske i poslovne namjene, degradiranim poljoprivrednim površinama, jezerima nastalim eksploatacijom nekog područja, degradiranim površinama poput odlagališta otpada.

Pored toga nužna je izrada Pravilnika koji će sve to preciznije definirati.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Vladimir Dugandžić/Cropix Bruno Konjević/Cropix Željko Puhovski/Cropix
Shutterstock

Solari će se moći postavljati i iznad jezera koja su nastala eksploatacijom tla

 

 

Vladimir Dugandžić/Cropix

I u maslinicima bi agrosolari očuvali tla od isušivanja

Bruno Konjević/Cropix

Maja Pokrovac: Upravo je u Dalmaciji nužno zasjenjivanje jer se zemlja suši uslijed dugih razdoblja bez kiše

Željko Puhovski/Cropix

Igor Grozdanić: Ta će ulaganja postati sve veća i u Hrvatskoj

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/sto-su-to-agrosolari-spasavaju-tlo-od-isusivanja-a-postavljeni-izmedu-maslina-ili-iznad-stada-ovaca-proizvode-struju-1296224 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1741a7b0c46a4dffae7489a87ec9716ca6941f29 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+su+to+agrosolari%3F+Spa%C5%A1avaju+tlo+od+isu%C5%A1ivanja%2C+a+postavljeni+izme%C4%91u+maslina+ili+iznad+stada+ovaca+proizvode+struju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fsto-su-to-agrosolari-spasavaju-tlo-od-isusivanja-a-postavljeni-izmedu-maslina-ili-iznad-stada-ovaca-proizvode-struju-1296224 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fsto-su-to-agrosolari-spasavaju-tlo-od-isusivanja-a-postavljeni-izmedu-maslina-ili-iznad-stada-ovaca-proizvode-struju-1296224 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STIŽU U HRVATSKU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisSTIŽU U HRVATSKU

Što su to agrosolari? Spašavaju tlo od isušivanja, a postavljeni između maslina ili iznad stada ovaca proizvode struju

Piše Jozo Vrdoljak
6. lipnja 2023. - 11:48

Znate li što su to agrosolari? I što bi mogli značiti za Hrvatsku?

Recimo najjednostavnije - to su solarni paneli koji se postavljaju iznad poljoprivrednih nasada. Ne samo što stvaraju električnu energiju nego i kontrolirano zasjenjuju nasade i smanjuju temperaturu.

A kada će na hrvatske oranice? Odgovor bi mogle dati izmjene Zakona o prostornom uređenju koji je će biti stavljen na glasanje u srijedu 07.lipnja u Saboru, a ako se usvoje, doći će do niza promjena i poboljšanja regulative, koja se odnosi na ulaganja u obnovljive izvore energije.

Upravo se tim izmjenama prvi puta u Hrvatskoj otvara mogućnost korištenja i investiranja u agrosolare, ali samo na područjima koja su pod trajnim nasadima.

Gdje je Hrvatska u odnosu na ostatak Europe s agrosolarima? Marko Karoglan s Agron...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 09:11