StoryEditorOCM
Biznispodbačaj u istri

Što je uzrok turističkog minusa? Novi trend posebno brine vlasnike kuća za odmor; ‘Raste broj kreveta, ne i potražnja‘

Piše barbara ban/JL
26. lipnja 2024. - 20:07

Nakon odličnog turističkog svibnja u Istri zbog praznika Duhova u Njemačkoj i Austriji, u lipnju je nastupilo zatišje. I to svi osjete. Turistička središta i plaže nisu puni kao lani, što prije svega osjeti ugostiteljstvo.

To potvrđuju i podaci Turističke zajednice Istarske županije koji govore da je dosadašnji dio lipnja, što se noćenja tiče, u minusu dva posto, a direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević smatra da bi se do kraja lipnja taj rezultat trebao poravnati s onim lanjskim, piše Jutarnji list.

- Prvih 10 dana u lipnju ove godine imali smo veliki minus od 55 posto (indeks 45), a glavni razlog je činjenica da su lani u tom razdoblju padali Duhovi. Drugih deset dana je bilo puno bolje i sada nam indeks iznosi 98, što je minus od dva posto.

Ako se tako nastavi, 1. srpnja rezultati bi se trebali izravnati. S jučerašnjim danom u kumulativnom razdoblju, odnosno od početka godine do tog datuma, realizirano je 1,6 milijuna dolazaka, što je plus od tri posto i 7 milijuna noćenja, što je minus od dva posto - ističe Ivošević.

image

Denis Ivošević

Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Razlog takvom manjem prometu u lipnju kaže da je već poznat - drugačiji raspored blagdana.

- Kada Uskrs i Duhovi padaju rano kao ove godine, onda je promet u ožujku i svibnju odličan, a lošiji su travanj i lipanj. Međutim, već sada znamo da nema nikakvih poremećaja - ističe Ivošević.

U Puli je do 22. lipnja bilo 19% manje noćenja u odnosu na lani, te 16% u odnosu na 2022. godinu.

- Pad je bio očekivan zato što je Tijelovo bili znatno ranije u 2023. godini te je i u tom periodu zabilježen najveći pad noćenja, a već od 11. lipnja se brojke dižu i vrte se oko prošlogodišnjih. Slično je i s 2022. godinom, kada su i Duhovi i Tijelovo bili u lipnju pa je pad očekivan.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Ako usporedimo ukupna noćenja od 1. 1. do 22. 6., Pula bilježi rast dolazaka 9% i noćenja 1%, što znači da smo ukupno u plusu te da se nakon pandemije vraća trend kraćih boravaka ili posjeta više destinacija tijekom putovanja - ističe direktorica TZ-a Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

U Poreču ističu da će na isti datum kao lani ostvariti milijunto noćenje i da su već sada u kumulativu u odnosu na 2022. bolji za 7% u dolascima i 4% u noćenjima. U Umagu je prvih 15 dana lipnja također bila rupa, ali je zato nastavak lipnja popravio situaciju. Zato je na području središnje Istre pad noćenja puno veći u lipnju i iznosi čak 32 posto.

image
Dusko Marusic/Cropix/Cropix

- Uočen je veliki minus u noćenjima kod gostiju iz Njemačke, Nizozemske, Velike Britanije i Italije - oko 40% manje - kaže za Jutarnji list Sanja Kantaruti iz TZ-a središnje Istre.

- Lani nismo imali toliki pad, a pretpostavljam da je tako ove godine zbog praznika, Nogometnog prvenstva i rasporeda blagdana. Naši gosti su stalni gosti i gosti koji se stalno vraćaju, a u lipnju se pokazalo da se manji kapaciteti odnosno manje kuće za odmor lakše pune - smatra Kantaruti.

image
Dusko Marusic/Cropix/Cropix

Isto je potvrdila Lorena John iz Udruge privatnih iznajmljivača Istre.

- Ove godine bolje su popunjeni apartmani nego kuće za odmor. Dosad je bilo obrnuto. Traži se smještaj za dvoje, smještaj koji prima kućne ljubimce. A glavni razlog pada je činjenica da nam je došlo manje njemačkih gostiju. Mnogi nisu mogli dobiti godišnji odmor jer je kod njih Europsko prvenstvo u nogometu. Osim toga, Bavarsku su zadesile poplave i mnogi nisu razmišljali o putovanjima - ističe John za Jutarnji list.

Dodaje da je buking za srpanj i kolovoz dobar te da se počeo puniti i rujan.

Podatak nad kojim se treba zamisliti!

Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK, ističe da popunjenosti privatnog smještaja sigurno neće ići na ruku činjenica da je ove godine u Hrvatskoj registrirano oko 40 tisuća novih kreveta u privatnom smještaju. - Što se tiče srpnja i kolovoza, zasad buking ide u očekivanom ritmu, ali moramo biti oprezni. Imamo puno više kreveta nego lani, a potražnja nije veća - zaključio je predsjednik Udruženja putničkih agencija.

image
Dusko Marusic/Cropix/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 20:07