StoryEditorOCM
Biznisništa od posla

Propao pokušaj najveće slovenske banke da uđe na hrvatsko tržište: ‘Poštujemo da svi dioničari nisu prihvatili ponudu‘

Piše VIJESTI SD
21. kolovoza 2024. - 09:33

Ponuda NLB-a, najveće slovenske banke, za preuzimanje austrijske Addiko Bank nije uspjela. NLB je željela steći barem 75 posto dionica, no stekla je 36,39 posto, piše Forbes Hrvatska.

Ponuda NLB-a za preuzimanje austrijske Addiko Bank nije uspjela. NLB je u ponudi za preuzimanje Addiko banke, bankarske grupe sa sjedištem u Beču koja djeluje i u Hrvatskoj i mnogim drugim državama regije, stekla 36,39 posto dionica te bankarske ustanove. Željela je steći barem 75 posto vlasništva, stoga su u NLB-u ponudu, koja je istekla u petak poslijepodne, označili kao neuspješnu, izvještava slovenska agencija STA.

image

Sjdište NLB banke u Ljubljani

Jure Makovec/Afp

NLB je ponudu za preuzimanje Addiko Bank objavila početkom lipnja i za dionicu prvo ponudila 20 eura, umanjeno za eventualne buduće isplate dividendi. Sredinom srpnja zatim je povećala ponuđenu cijenu i za dionicu Addiko Bank ponudila 22 eura, umanjeno za eventualne buduće isplate dividendi. Ponuda je vrijedila do 16. kolovoza do 17 sati.

Poznavatelji, kao i sam upravni odbor Addiko Bank, s obzirom na velika očekivanja NLB-a i složenu te raznoliku vlasničku strukturu, posumnjali su u mogućnost uspjeha ponude, također navodi STA.

Nakon završetka postupaka, te su se bojazni pokazale opravdanima. Ponudu su trebali prihvatiti vlasnici najmanje 14.625.000 dionica, no kako su danas priopćili iz NLB-a, taj uvjet nije bio ispunjen i ponuda nije bila uspješna.

image

Addiko banka

Damjan Tadić/Cropix

Ponudu su prihvatili vlasnici 7.096.224 dionice Addiko Bank, što predstavlja 36,39 posto ukupnih dionica, pojasnili su u NLB-u. Nagodba ponude stoga neće biti provedena, a ponuda neće biti produljena, dodali su.

Predsjednik uprave NLB-a Blaž Brodnjak izjavio je u priopćenju za javnost da je NLB svim dioničarima Addiko Banke predložila transparentnu ponudu te im pokušala omogućiti prodaju dionica pod jednakim uvjetima i po odgovarajućoj cijeni. “Razumijemo i poštujemo da svi dioničari to nisu tako ocijenili i nisu prihvatili ponudu, iako smo i dalje uvjereni da brojne prednosti i strateške koristi moguće povezanosti obiju grupa ostaju nepromijenjene,” naglasio je.

Zahvalio se dioničarima koji su prihvatili ponudu, posebno upravi i nadzornom odboru, te dodao: “NLB ostaje posvećena daljnjem poslovnom razvoju i ostvarivanju nove poslovne strategije, uključujući i moguće druge prilike za preuzimanja.”

image

Addiko banka

Damjan Tadić/Cropix

Objava rezultata ponude za preuzimanje dolazi nakon što je Europska središnja banka (ECB) nedavno oduzela glasačka prava dvama važnim dioničarima zbog nepoštovanja austrijskog zakonodavstva. Radi se o srpskim tvrtkama Alta Pay i Diplomat Pay, za koje je ECB ocijenila da djeluju usklađeno, te im je za sada zabranjeno raspolagati svojim ukupnim 19,62-postotnim udjelom. Ova mjera će biti na snazi sve dok ECB ne utvrdi da kupnja tog udjela nije zabranjena prema austrijskom zakonu o bankarstvu, zaključuje Forbes Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 04:25