stdClass Object ( [id] => 1376705 [title] => Pročitali smo što stranke uoči izbora nude građanima. Evo kakve su razlike ekonomskih programa ‘ljevice‘ i ‘desnice‘? [alias] => procitali-smo-sto-stranke-uoci-izbora-nude-gradanima-evo-kakve-su-razlike-ekonomskih-programa-ljevice-i-desnice [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bez obzira na to hoće li građani na nadolazećim parlamentarnim izborima odlučiti kome dati svoj glas na temelju programa, stvar je političke kulture da se programi predstave biračima.

Za koju god se javnu funkciju kandidirate, red je da onima koji vas biraju ponudite nekakav program rada s ciljevima i mjerama kojima namjeravate ostvariti te ciljeve. Korak dalje značio bi, uz ciljeve i aktivnosti, navesti i pokazatelje (indikatore) kojima biste mjerili ostvarenje pojedinih ciljeva. Ozbiljan i cjelovit program sadržavao bi čak i rokove u kojima navedeno planirate ostvariti.

---

---

Na tom tragu, idemo provjeriti kakva je ponuda ideja na hrvatskom političkom tržištu uoči parlamentarnih izbora. S obzirom na to da građane od svih tema najviše zanima životni standard, kritički ćemo se usredotočiti upravo na ekonomski dio programa.

---

image

Paško Burnać

Ante Čizmić/Cropix
---

MOST

Stranka Most najviše se potrudila oko programa, u kojem je najveći dio posvećen gospodarstvu.

U dijelu koji se odnosi na fiskalne reforme i porezno rasterećenje stoji: "Namjeravamo smanjiti porezno opterećenje na rad, gdje bismo smanjili porez na dohodak za pet posto." Najveći dio poreznog opterećenja na rad ne proizlazi iz poreza na dohodak, nego iz doprinosa za socijalno osiguranje.

Mogućnosti u okviru poreza na dohodak su, manje-više, iscrpljene, stoga, ako se poreznim mjerama namjerava povećati neto plaće, potrebno je intervenirati u doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. S obzirom na stanje u svakom od tih sustava, to neće biti nimalo jednostavno.

Kad je u pitanju turizam, želje Mosta su sljedeće: "Želimo da obiteljski smještaj bude temelj hrvatskog turističkog identiteta, zagovaramo poboljšanje kvalitete privatnog smještaja kroz rekategorizaciju i predlažemo stimulativni porezni status za domaćine." Kao prvo, turistički identitet svake razvijene turističke destinacije ne gradi se na obiteljskom, već na hotelskom smještaju. Obiteljski smještaj može i treba biti korisna nadopuna, ali nikako temelj i razvojna orijentacija.

---

image

Stranka Most najviše se potrudila oko programa, u kojem je najveći dio posvećen gospodarstvu, ali...

Goran Mehkek/Cropix
---

Drugo, porezni status za domaćine već sad je dovoljno stimulativan, možda i previše, s obzirom na to da su porezi koji se plaćaju u privatnom smještaju gotovo simbolični, stoga nije jasno zašto bi taj status trebao biti još stimulativniji.

Most također predlaže "oslobađanje od obveze plaćanja četvrtine godišnjeg iznosa PDV-a za ugostitelje koji na godišnjoj razini nabave najmanje 75 posto materijala izrade (namirnica i pića) domaćeg podrijetla."

Ovakva mjera u suprotnosti je s jedinstvenim tržištem roba i usluga kakvo postoji u Europskoj uniji. Čak i kad ne bi bilo tako, danas, u globaliziranoj ekonomiji, nije lako odrediti što je to proizvod domaćeg podrijetla.

O uvoznoj radnoj snazi u programu stoji: "Most će se založiti za mjere kojima bi se osiguralo da poslodavci imaju koristi od zapošljavanja hrvatskih državljana a da se primarno ne moraju okretati nekom stranom tržištu rada."

Nije navedeno niti je jasno što se pod tim misli, s obzirom da su postojeće mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje namijenjene, prije svega, hrvatskim državljanima. Međutim, broj ljudi na Zavodu za zapošljavanje nedovoljan je za sve potrebe na tržištu rada. Čak i kad bi se zaposlili svi koji su trenutno nezaposleni, to još uvijek nije dovoljno. Stoga, strano tržište rada je nužnost, htjeli mi to ili ne. To će potvrditi svaki poslodavac koji je u posljednje dvije godine posegnuo za stranim radnicima.

MOŽEMO

Program stranke Možemo je sveobuhvatan i moderan, iako mu u većem dijelu nedostaju mjere i aktivnosti kojima se nabrojeni prioriteti i ciljevi namjeravaju ostvariti, kao i njihova kvantifikacija.

Na primjer, u okviru poglavlja o turizmu u programu se navodi: "Zaustavit ćemo daljnju prekomjernu izgradnju i apartmanizaciju te bolje zaštititi obalu, spriječiti rast cijena nekretnina i pražnjenje povijesnih jezgri kroz, primjerice, modele priuštivog javnog stanovanja."

Puno je toga nabrojeno u ovoj rečenici, ali u nastavku nema nikakve razrade niti konkretnih prijedloga o tome kako se navedeno namjerava ostvariti.

Prekomjerna apartmanizacija ili pražnjenje povijesnih jezgri ne mogu se zaustaviti političkom odlukom, već indirektnim mjerama koje će smanjiti motivaciju građana za izgradnjom novih ili prenamjenom postojećih nekretnina u stanove za kratkoročni najam. Spriječiti rast cijena nekretnina je prilično ambiciozan cilj koji zahtijeva cijeli niz razrađenih mjera, ne samo iz domene ekonomske politike, a čiji konačni utjecaj na tržište može biti vrlo skroman. Modeli javnog stanovanja s tim imaju veze, ali opet nedostaje detaljnije objašnjenje.

---

image

U programu Možemo! nema nikakve razrade niti konkretnih prijedloga o tome kako se obećano namjerava ostvariti

Vanesa Pandžić/Cropix
---

Kad su u pitanju rad i sindikalno organiziranje, Možemo obećava: "U javnom sektoru ćemo sustavno povećavati plaće s ciljem ubrzanog približavanja EU prosjeku."

Zašto bi se povećavale plaće u javnom sektoru, hoće li to pratiti produktivnost rada ili porast BDP-a, odnosi li se povećanje na sve zaposlene, što je u tom slučaju s ukupnim brojem zaposlenih i masom plaća, kako će se osigurati potrebna sredstva, hoće li to utjecati na proračunski deficit?

Nadalje, poreznom reformom se namjerava "uvesti dodatni porez na dobit u sektoru trgovine, kako bi se omogućilo da snižavanje stope PDV-a uistinu rezultira snižavanjem cijena."

Porez na tzv. ekstra dobit nije novost u poreznom sustavu, međutim, takav porezni oblik uvodi se u izvanrednim okolnostima i rijetko se dovodi u vezu sa snižavanjem cijena zbog niže stope PDV-a. Naime, odluku o tome hoće li sniziti cijene uslijed nižeg PDV-a donosi trgovac, a jedini mehanizam koji ga na to može prisiliti jest tržište, tj. konkurencija.

HDZ

HDZ je u četvrtak pompozno predstavio svoj program, koji se velikim dijelom svodi na nabrajanje rezultata ostvarenih u prethodne četiri godine.

Za mnoge od ekonomskih parametara koji se u programu navode nije zaslužan HDZ, nego povoljni makroekonomski uvjeti i stanje na tržištu rada. Fiskalni pokazatelji prvenstveno su rezultat nabujalih inflacijskih prihoda, dok su stope zaposlenosti i nezaposlenosti posljedica kroničnog nedostatka radne snage.

U programu se, dakako, ne govori ništa o tome tko je kriv za taj nedostatak. Kad je u pitanju budućnost, HDZ nam nudi nekoliko konkretnih ciljeva, bez navođenja mjera kojima se ciljevi namjeravaju ostvariti.

Jedno od takvih obećanja jest da će u sljedećem mandatu "prosječna mjesečna neto plaća dosegnuti najmanje 1600 eura." Prosječna plaća nije u nadležnosti stranke na vlasti, već je rezultat zbivanja na tržištu.

Onaj dio na koji buduća vlada može utjecati jesu plaće u javnom sektoru, ali to je, iako velik, tek manji dio ukupnog tržišta rada. Ostatak predstavlja privatni sektor u kojemu plaće ovise o produktivnosti rada i financijskim pokazateljima poslovanja, na koje Vlada može tek djelomično i neizravno utjecati.

Kad to ne bi bilo tako, premijer je slobodno mogao biti ambiciozniji i obećati da će prosječna plaća porasti na dvije ili tri tisuće eura ako HDZ osvoji izbore.

---

image

Sve što HDZ obećava dogodit će se ionako samo od sebe

Goran Mehkek/Cropix
---

Nadalje, HDZ-ov cilj je "da se inflacija suzbije ispod 2 posto, te smanji udio javnog duga u BDP-u ispod 60 posto." Monetarna politika, kojom se može utjecati na stopu inflacije, više nije u hrvatskoj nadležnosti, dok su mnoge mjere fiskalne politike koje je HDZ dosad poduzimao uglavnom djelovale proinflacijski (porast plaća u javnom sektoru).

Ako ne bude novih energetskih šokova, inflacija bi se u srednjem roku mogla spustiti na 2 posto, ali to neće biti rezultat zalaganja HDZ-a.

Udio javnog duga u BDP-u će vjerojatno pasti ispod 60 posto već u sljedećoj godini, ali to se neće dogoditi zbog smanjenja javnog duga, već zbog rasta BDP-a, koji je tek pod manjim utjecajem stranke na vlasti.

SDP

SDP je na svojim stranicama objavio nešto što se zove "polazne točke" i "mjere u borbi s inflacijom." U njima se predlaže "podizanje neoporezivog osobnog odbitka sa 560 eura na 664 eura." Pri tome se zaboravlja da gotovo dvije trećine obveznika već sad nisu u škarama poreza na dohodak.

Drugim riječima, dvije trećine osoba koje ostvaruju dohodak u RH ne podliježu oporezivanju po toj osnovi. Trećim riječima, većina poreznih obveznika ostvaruje dohodak koji je toliko nizak da ga porezne škare, a time ni porezne olakšice, ne zahvaćaju.

Prema tome, podizanje neoporezivog osobnog odbitka ide u prilog samo gornjoj trećini građana RH koji imaju najveće neto plaće, a koje bi se ovom mjerom dodatno povećale. Iako dolazi od stranke koja u svom nazivu ima atribut socijaldemokratska, takva mjera nije osobito socijalna.

Nadalje, u sveobuhvatnoj politici stanovanja SDP predlaže "osnivanje namjenskog fonda i izgradnju 15 tisuća javnih stanova u periodu od šest godina."

Čak i kad bi model bio financijski održiv, ta brojka predstavlja manje od jedan posto ukupnog stambenog fonda u RH, što znači da bi njezin utjecaj na cijene stanova na tržištu bio minimalan. Navedeni prijedlog, kao i sve ostale mjere koje SDP predlaže, podrazumijevaju rast javnih rashoda, tj. proračuna.

---

image

Sve mjere koje SDP predlaže podrazumijevaju rast javnih rashoda, tj. proračuna

Danijel Soldo/Cropix
---

Jedina mjera koja se odnosi na povećanje prihoda jest uvođenje poreza na tzv. ekstra profite, koji zasigurno ne bi bio dovoljan da se financiraju povećani rashodi. Nameće se pitanje: koliki bi u tom slučaju bio proračunski deficit i kako bi se financirao? O tome nema ni riječi.

Iz priloženog možemo zaključiti da stranke koje se natječu za povjerenje birača računaju s tim da birači neće odlučivati o tome kome dati svoj glas vodeći se stranačkim programima, jer bi se u tom slučaju malo više potrudili.

Kad je riječ o ekonomskim temama, nema bitne razlike između ljevice i desnice. Svima je zajedničko zalaganje za intervencionizam i veliku ulogu države u ekonomiji. Bilo bi dobro da su, osim onoga što namjeravaju raditi, stranke u svojim programima posvetile jedno poglavlje i onome što sigurno neće raditi ako osvoje izbore. Svim poduzetnicima i obrtnicima, kao i većini građana, to poglavlje vjerojatno bi bilo najzanimljivije.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Država uzima i daje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Država uzima i daje 2 0 9952 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-29 10:28:59 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Paško Burnać [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-30 14:10:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-30 14:09:48 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pročitali smo što stranke uoči izbora nude građanima. Evo kakve su razlike ekonomskih programa 'ljevice' i 'desnice'? page_title=Pročitali smo što stranke uoči izbora nude građanima. Evo kakve su razlike ekonomskih programa 'ljevice' i 'desnice'? [metakey] => izborni programi, javni dug, izborna obećanja , Ekonomski programi, inflacija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/29\/26756735.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/29\/25833340.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/29\/26857362.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/29\/26793174.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/29\/26857208.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/29\/26788341.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Vanesa Pand\u017ei\u0107\/Cropix","Danijel Soldo\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Pa\u0161ko Burna\u0107<\/p>","

Stranka Most najvi\u0161e se potrudila oko programa, u kojem je najve\u0107i dio posve\u0107en gospodarstvu, ali...<\/p>","

Sve \u0161to HDZ obe\u0107ava dogodit \u0107e se ionako samo od sebe<\/p>","

U programu Mo\u017eemo! nema nikakve razrade niti konkretnih prijedloga o tome kako se obe\u0107ano namjerava ostvariti<\/p>","

Sve mjere koje SDP predla\u017ee podrazumijevaju rast javnih rashoda, tj. prora\u010duna<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1254","hd_26756735_1920.jpg":"1920x1080","k_26756735_1280.jpg":"1280x1280","k_26756735_1024.jpg":"1024x1024","k_26756735_640.jpg":"640x640","k_26756735_480.jpg":"480x480","k_26756735_340.jpg":"340x340","k_26756735_220.jpg":"220x220","o_26756735_1280.jpg":"1280x836","o_26756735_1024.jpg":"1024x668","o_26756735_640.jpg":"640x418","o_26756735_480.jpg":"480x313","o_26756735_340.jpg":"340x222","o_26756735_220.jpg":"220x143","h_26756735_1280.jpg":"1280x854","h_26756735_1024.jpg":"1024x683","h_26756735_640.jpg":"640x427","h_26756735_480.jpg":"480x320","h_26756735_340.jpg":"340x227","h_26756735_220.jpg":"220x147","pp_26756735_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756735_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756735_640.jpg":"640x814","pp_26756735_480.jpg":"480x611","pp_26756735_340.jpg":"340x432","pp_26756735_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25833340_1920.jpg":"1920x1080","k_25833340_1280.jpg":"1280x1280","k_25833340_1024.jpg":"1024x1024","k_25833340_640.jpg":"640x640","k_25833340_480.jpg":"480x480","k_25833340_340.jpg":"340x340","k_25833340_220.jpg":"220x220","o_25833340_1280.jpg":"1280x853","o_25833340_1024.jpg":"1024x682","o_25833340_640.jpg":"640x426","o_25833340_480.jpg":"480x320","o_25833340_340.jpg":"340x226","o_25833340_220.jpg":"220x146","h_25833340_1280.jpg":"1280x854","h_25833340_1024.jpg":"1024x683","h_25833340_640.jpg":"640x427","h_25833340_480.jpg":"480x320","h_25833340_340.jpg":"340x227","h_25833340_220.jpg":"220x147","pp_25833340_1280.jpg":"1280x1628","pp_25833340_1024.jpg":"1024x1303","pp_25833340_640.jpg":"640x814","pp_25833340_480.jpg":"480x611","pp_25833340_340.jpg":"340x432","pp_25833340_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26857362_1920.jpg":"1920x1080","k_26857362_1280.jpg":"1280x1280","k_26857362_1024.jpg":"1024x1024","k_26857362_640.jpg":"640x640","k_26857362_480.jpg":"480x480","k_26857362_340.jpg":"340x340","k_26857362_220.jpg":"220x220","o_26857362_1280.jpg":"1280x853","o_26857362_1024.jpg":"1024x682","o_26857362_640.jpg":"640x426","o_26857362_480.jpg":"480x320","o_26857362_340.jpg":"340x226","o_26857362_220.jpg":"220x146","h_26857362_1280.jpg":"1280x854","h_26857362_1024.jpg":"1024x683","h_26857362_640.jpg":"640x427","h_26857362_480.jpg":"480x320","h_26857362_340.jpg":"340x227","h_26857362_220.jpg":"220x147","pp_26857362_1280.jpg":"1280x1628","pp_26857362_1024.jpg":"1024x1303","pp_26857362_640.jpg":"640x814","pp_26857362_480.jpg":"480x611","pp_26857362_340.jpg":"340x432","pp_26857362_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26793174_1920.jpg":"1920x1080","k_26793174_1280.jpg":"1280x1280","k_26793174_1024.jpg":"1024x1024","k_26793174_640.jpg":"640x640","k_26793174_480.jpg":"480x480","k_26793174_340.jpg":"340x340","k_26793174_220.jpg":"220x220","o_26793174_1280.jpg":"1280x853","o_26793174_1024.jpg":"1024x682","o_26793174_640.jpg":"640x426","o_26793174_480.jpg":"480x320","o_26793174_340.jpg":"340x226","o_26793174_220.jpg":"220x146","h_26793174_1280.jpg":"1280x854","h_26793174_1024.jpg":"1024x683","h_26793174_640.jpg":"640x427","h_26793174_480.jpg":"480x320","h_26793174_340.jpg":"340x227","h_26793174_220.jpg":"220x147","pp_26793174_1280.jpg":"1280x1628","pp_26793174_1024.jpg":"1024x1303","pp_26793174_640.jpg":"640x814","pp_26793174_480.jpg":"480x611","pp_26793174_340.jpg":"340x432","pp_26793174_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26857208_1920.jpg":"1920x1080","k_26857208_1280.jpg":"1280x1280","k_26857208_1024.jpg":"1024x1024","k_26857208_640.jpg":"640x640","k_26857208_480.jpg":"480x480","k_26857208_340.jpg":"340x340","k_26857208_220.jpg":"220x220","o_26857208_1280.jpg":"1280x853","o_26857208_1024.jpg":"1024x682","o_26857208_640.jpg":"640x426","o_26857208_480.jpg":"480x320","o_26857208_340.jpg":"340x226","o_26857208_220.jpg":"220x146","h_26857208_1280.jpg":"1280x854","h_26857208_1024.jpg":"1024x683","h_26857208_640.jpg":"640x427","h_26857208_480.jpg":"480x320","h_26857208_340.jpg":"340x227","h_26857208_220.jpg":"220x147","pp_26857208_1280.jpg":"1280x1628","pp_26857208_1024.jpg":"1024x1303","pp_26857208_640.jpg":"640x814","pp_26857208_480.jpg":"480x611","pp_26857208_340.jpg":"340x432","pp_26857208_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26788341_1920.jpg":"1920x1080","k_26788341_1280.jpg":"1280x1280","k_26788341_1024.jpg":"1024x1024","k_26788341_640.jpg":"640x640","k_26788341_480.jpg":"480x480","k_26788341_340.jpg":"340x340","k_26788341_220.jpg":"220x220","o_26788341_1280.jpg":"1280x853","o_26788341_1024.jpg":"1024x682","o_26788341_640.jpg":"640x426","o_26788341_480.jpg":"480x320","o_26788341_340.jpg":"340x226","o_26788341_220.jpg":"220x146","h_26788341_1280.jpg":"1280x854","h_26788341_1024.jpg":"1024x683","h_26788341_640.jpg":"640x427","h_26788341_480.jpg":"480x320","h_26788341_340.jpg":"340x227","h_26788341_220.jpg":"220x147","pp_26788341_1280.jpg":"1280x1628","pp_26788341_1024.jpg":"1024x1303","pp_26788341_640.jpg":"640x814","pp_26788341_480.jpg":"480x611","pp_26788341_340.jpg":"340x432","pp_26788341_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4425816 Threads: 3 Questions: 141251894 Slow queries: 59961 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4215368 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/biznis/procitali-smo-sto-stranke-uoci-izbora-nude-gradanima-evo-kakve-su-razlike-ekonomskih-programa-ljevice-i-desnice-1376705 [printLink] => /vijesti/biznis/procitali-smo-sto-stranke-uoci-izbora-nude-gradanima-evo-kakve-su-razlike-ekonomskih-programa-ljevice-i-desnice-1376705?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 611752 [name] => izborni programi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-02 07:51:46 [main_article_id] => 0 [alias] => izborni-programi [link] => /tag/izborni-programi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 248050 [name] => javni dug [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => javni-dug [link] => /tag/javni-dug ) [2] => stdClass Object ( [id] => 460015 [name] => izborna obećanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izborna-obecanja [link] => /tag/izborna-obecanja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 753886 [name] => Ekonomski programi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-30 15:10:24 [main_article_id] => 0 [alias] => ekonomski-programi [link] => /tag/ekonomski-programi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 298492 [name] => inflacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => inflacija [link] => /tag/inflacija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Država uzima i daje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pročitali smo što stranke uoči izbora nude građanima. Evo kakve su razlike ekonomskih programa ‘ljevice‘ i ‘desnice‘? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-07-51-39-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/26756735.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/26756735.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/25833340.jpg [title] =>

Paško Burnać

Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/26857362.jpg [title] =>

Stranka Most najviše se potrudila oko programa, u kojem je najveći dio posvećen gospodarstvu, ali...

Goran Mehkek/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/26793174.jpg [title] =>

Sve što HDZ obećava dogodit će se ionako samo od sebe

Goran Mehkek/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/26857208.jpg [title] =>

U programu Možemo! nema nikakve razrade niti konkretnih prijedloga o tome kako se obećano namjerava ostvariti

Vanesa Pandžić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/29/26788341.jpg [title] =>

Sve mjere koje SDP predlaže podrazumijevaju rast javnih rashoda, tj. proračuna

Danijel Soldo/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bez obzira na to hoće li građani na nadolazećim parlamentarnim izborima odlučiti kome dati svoj glas na temelju programa, stvar je političke kulture da se programi predstave biračima.

Za koju god se javnu funkciju kandidirate, red je da onima koji vas biraju ponudite nekakav program rada s ciljevima i mjerama kojima namjeravate ostvariti te ciljeve. Korak dalje značio bi, uz ciljeve i aktivnosti, navesti i pokazatelje (indikatore) kojima biste mjerili ostvarenje pojedinih ciljeva. Ozbiljan i cjelovit program sadržavao bi čak i rokove u kojima navedeno planirate ostvariti.

---

---

Na tom tragu, idemo provjeriti kakva je ponuda ideja na hrvatskom političkom tržištu uoči parlamentarnih izbora. S obzirom na to da građane od svih tema najviše zanima životni standard, kritički ćemo se usredotočiti upravo na ekonomski dio programa.

---

image

Paško Burnać

Ante Čizmić/Cropix
---

MOST

Stranka Most najviše se potrudila oko programa, u kojem je najveći dio posvećen gospodarstvu.

U dijelu koji se odnosi na fiskalne reforme i porezno rasterećenje stoji: "Namjeravamo smanjiti porezno opterećenje na rad, gdje bismo smanjili porez na dohodak za pet posto." Najveći dio poreznog opterećenja na rad ne proizlazi iz poreza na dohodak, nego iz doprinosa za socijalno osiguranje.

Mogućnosti u okviru poreza na dohodak su, manje-više, iscrpljene, stoga, ako se poreznim mjerama namjerava povećati neto plaće, potrebno je intervenirati u doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. S obzirom na stanje u svakom od tih sustava, to neće biti nimalo jednostavno.

Kad je u pitanju turizam, želje Mosta su sljedeće: "Želimo da obiteljski smještaj bude temelj hrvatskog turističkog identiteta, zagovaramo poboljšanje kvalitete privatnog smještaja kroz rekategorizaciju i predlažemo stimulativni porezni status za domaćine." Kao prvo, turistički identitet svake razvijene turističke destinacije ne gradi se na obiteljskom, već na hotelskom smještaju. Obiteljski smještaj može i treba biti korisna nadopuna, ali nikako temelj i razvojna orijentacija.

---

image

Stranka Most najviše se potrudila oko programa, u kojem je najveći dio posvećen gospodarstvu, ali...

Goran Mehkek/Cropix
---

Drugo, porezni status za domaćine već sad je dovoljno stimulativan, možda i previše, s obzirom na to da su porezi koji se plaćaju u privatnom smještaju gotovo simbolični, stoga nije jasno zašto bi taj status trebao biti još stimulativniji.

Most također predlaže "oslobađanje od obveze plaćanja četvrtine godišnjeg iznosa PDV-a za ugostitelje koji na godišnjoj razini nabave najmanje 75 posto materijala izrade (namirnica i pića) domaćeg podrijetla."

Ovakva mjera u suprotnosti je s jedinstvenim tržištem roba i usluga kakvo postoji u Europskoj uniji. Čak i kad ne bi bilo tako, danas, u globaliziranoj ekonomiji, nije lako odrediti što je to proizvod domaćeg podrijetla.

O uvoznoj radnoj snazi u programu stoji: "Most će se založiti za mjere kojima bi se osiguralo da poslodavci imaju koristi od zapošljavanja hrvatskih državljana a da se primarno ne moraju okretati nekom stranom tržištu rada."

Nije navedeno niti je jasno što se pod tim misli, s obzirom da su postojeće mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje namijenjene, prije svega, hrvatskim državljanima. Međutim, broj ljudi na Zavodu za zapošljavanje nedovoljan je za sve potrebe na tržištu rada. Čak i kad bi se zaposlili svi koji su trenutno nezaposleni, to još uvijek nije dovoljno. Stoga, strano tržište rada je nužnost, htjeli mi to ili ne. To će potvrditi svaki poslodavac koji je u posljednje dvije godine posegnuo za stranim radnicima.

MOŽEMO

Program stranke Možemo je sveobuhvatan i moderan, iako mu u većem dijelu nedostaju mjere i aktivnosti kojima se nabrojeni prioriteti i ciljevi namjeravaju ostvariti, kao i njihova kvantifikacija.

Na primjer, u okviru poglavlja o turizmu u programu se navodi: "Zaustavit ćemo daljnju prekomjernu izgradnju i apartmanizaciju te bolje zaštititi obalu, spriječiti rast cijena nekretnina i pražnjenje povijesnih jezgri kroz, primjerice, modele priuštivog javnog stanovanja."

Puno je toga nabrojeno u ovoj rečenici, ali u nastavku nema nikakve razrade niti konkretnih prijedloga o tome kako se navedeno namjerava ostvariti.

Prekomjerna apartmanizacija ili pražnjenje povijesnih jezgri ne mogu se zaustaviti političkom odlukom, već indirektnim mjerama koje će smanjiti motivaciju građana za izgradnjom novih ili prenamjenom postojećih nekretnina u stanove za kratkoročni najam. Spriječiti rast cijena nekretnina je prilično ambiciozan cilj koji zahtijeva cijeli niz razrađenih mjera, ne samo iz domene ekonomske politike, a čiji konačni utjecaj na tržište može biti vrlo skroman. Modeli javnog stanovanja s tim imaju veze, ali opet nedostaje detaljnije objašnjenje.

---

image

U programu Možemo! nema nikakve razrade niti konkretnih prijedloga o tome kako se obećano namjerava ostvariti

Vanesa Pandžić/Cropix
---

Kad su u pitanju rad i sindikalno organiziranje, Možemo obećava: "U javnom sektoru ćemo sustavno povećavati plaće s ciljem ubrzanog približavanja EU prosjeku."

Zašto bi se povećavale plaće u javnom sektoru, hoće li to pratiti produktivnost rada ili porast BDP-a, odnosi li se povećanje na sve zaposlene, što je u tom slučaju s ukupnim brojem zaposlenih i masom plaća, kako će se osigurati potrebna sredstva, hoće li to utjecati na proračunski deficit?

Nadalje, poreznom reformom se namjerava "uvesti dodatni porez na dobit u sektoru trgovine, kako bi se omogućilo da snižavanje stope PDV-a uistinu rezultira snižavanjem cijena."

Porez na tzv. ekstra dobit nije novost u poreznom sustavu, međutim, takav porezni oblik uvodi se u izvanrednim okolnostima i rijetko se dovodi u vezu sa snižavanjem cijena zbog niže stope PDV-a. Naime, odluku o tome hoće li sniziti cijene uslijed nižeg PDV-a donosi trgovac, a jedini mehanizam koji ga na to može prisiliti jest tržište, tj. konkurencija.

HDZ

HDZ je u četvrtak pompozno predstavio svoj program, koji se velikim dijelom svodi na nabrajanje rezultata ostvarenih u prethodne četiri godine.

Za mnoge od ekonomskih parametara koji se u programu navode nije zaslužan HDZ, nego povoljni makroekonomski uvjeti i stanje na tržištu rada. Fiskalni pokazatelji prvenstveno su rezultat nabujalih inflacijskih prihoda, dok su stope zaposlenosti i nezaposlenosti posljedica kroničnog nedostatka radne snage.

U programu se, dakako, ne govori ništa o tome tko je kriv za taj nedostatak. Kad je u pitanju budućnost, HDZ nam nudi nekoliko konkretnih ciljeva, bez navođenja mjera kojima se ciljevi namjeravaju ostvariti.

Jedno od takvih obećanja jest da će u sljedećem mandatu "prosječna mjesečna neto plaća dosegnuti najmanje 1600 eura." Prosječna plaća nije u nadležnosti stranke na vlasti, već je rezultat zbivanja na tržištu.

Onaj dio na koji buduća vlada može utjecati jesu plaće u javnom sektoru, ali to je, iako velik, tek manji dio ukupnog tržišta rada. Ostatak predstavlja privatni sektor u kojemu plaće ovise o produktivnosti rada i financijskim pokazateljima poslovanja, na koje Vlada može tek djelomično i neizravno utjecati.

Kad to ne bi bilo tako, premijer je slobodno mogao biti ambiciozniji i obećati da će prosječna plaća porasti na dvije ili tri tisuće eura ako HDZ osvoji izbore.

---

image

Sve što HDZ obećava dogodit će se ionako samo od sebe

Goran Mehkek/Cropix
---

Nadalje, HDZ-ov cilj je "da se inflacija suzbije ispod 2 posto, te smanji udio javnog duga u BDP-u ispod 60 posto." Monetarna politika, kojom se može utjecati na stopu inflacije, više nije u hrvatskoj nadležnosti, dok su mnoge mjere fiskalne politike koje je HDZ dosad poduzimao uglavnom djelovale proinflacijski (porast plaća u javnom sektoru).

Ako ne bude novih energetskih šokova, inflacija bi se u srednjem roku mogla spustiti na 2 posto, ali to neće biti rezultat zalaganja HDZ-a.

Udio javnog duga u BDP-u će vjerojatno pasti ispod 60 posto već u sljedećoj godini, ali to se neće dogoditi zbog smanjenja javnog duga, već zbog rasta BDP-a, koji je tek pod manjim utjecajem stranke na vlasti.

SDP

SDP je na svojim stranicama objavio nešto što se zove "polazne točke" i "mjere u borbi s inflacijom." U njima se predlaže "podizanje neoporezivog osobnog odbitka sa 560 eura na 664 eura." Pri tome se zaboravlja da gotovo dvije trećine obveznika već sad nisu u škarama poreza na dohodak.

Drugim riječima, dvije trećine osoba koje ostvaruju dohodak u RH ne podliježu oporezivanju po toj osnovi. Trećim riječima, većina poreznih obveznika ostvaruje dohodak koji je toliko nizak da ga porezne škare, a time ni porezne olakšice, ne zahvaćaju.

Prema tome, podizanje neoporezivog osobnog odbitka ide u prilog samo gornjoj trećini građana RH koji imaju najveće neto plaće, a koje bi se ovom mjerom dodatno povećale. Iako dolazi od stranke koja u svom nazivu ima atribut socijaldemokratska, takva mjera nije osobito socijalna.

Nadalje, u sveobuhvatnoj politici stanovanja SDP predlaže "osnivanje namjenskog fonda i izgradnju 15 tisuća javnih stanova u periodu od šest godina."

Čak i kad bi model bio financijski održiv, ta brojka predstavlja manje od jedan posto ukupnog stambenog fonda u RH, što znači da bi njezin utjecaj na cijene stanova na tržištu bio minimalan. Navedeni prijedlog, kao i sve ostale mjere koje SDP predlaže, podrazumijevaju rast javnih rashoda, tj. proračuna.

---

image

Sve mjere koje SDP predlaže podrazumijevaju rast javnih rashoda, tj. proračuna

Danijel Soldo/Cropix
---

Jedina mjera koja se odnosi na povećanje prihoda jest uvođenje poreza na tzv. ekstra profite, koji zasigurno ne bi bio dovoljan da se financiraju povećani rashodi. Nameće se pitanje: koliki bi u tom slučaju bio proračunski deficit i kako bi se financirao? O tome nema ni riječi.

Iz priloženog možemo zaključiti da stranke koje se natječu za povjerenje birača računaju s tim da birači neće odlučivati o tome kome dati svoj glas vodeći se stranačkim programima, jer bi se u tom slučaju malo više potrudili.

Kad je riječ o ekonomskim temama, nema bitne razlike između ljevice i desnice. Svima je zajedničko zalaganje za intervencionizam i veliku ulogu države u ekonomiji. Bilo bi dobro da su, osim onoga što namjeravaju raditi, stranke u svojim programima posvetile jedno poglavlje i onome što sigurno neće raditi ako osvoje izbore. Svim poduzetnicima i obrtnicima, kao i većini građana, to poglavlje vjerojatno bi bilo najzanimljivije.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Ante Čizmić/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Vanesa Pandžić/Cropix Danijel Soldo/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

Paško Burnać

Goran Mehkek/Cropix

Stranka Most najviše se potrudila oko programa, u kojem je najveći dio posvećen gospodarstvu, ali...

Goran Mehkek/Cropix

Sve što HDZ obećava dogodit će se ionako samo od sebe

Vanesa Pandžić/Cropix

U programu Možemo! nema nikakve razrade niti konkretnih prijedloga o tome kako se obećano namjerava ostvariti

Danijel Soldo/Cropix

Sve mjere koje SDP predlaže podrazumijevaju rast javnih rashoda, tj. proračuna

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/procitali-smo-sto-stranke-uoci-izbora-nude-gradanima-evo-kakve-su-razlike-ekonomskih-programa-ljevice-i-desnice-1376705 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e6a7fc1fcc28e5273cae7f96c8eeaebf84719187 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pro%C4%8Ditali+smo+%C5%A1to+stranke+uo%C4%8Di+izbora+nude+gra%C4%91anima.+Evo+kakve+su+razlike+ekonomskih+programa+%E2%80%98ljevice%E2%80%98+i+%E2%80%98desnice%E2%80%98%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fprocitali-smo-sto-stranke-uoci-izbora-nude-gradanima-evo-kakve-su-razlike-ekonomskih-programa-ljevice-i-desnice-1376705 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fprocitali-smo-sto-stranke-uoci-izbora-nude-gradanima-evo-kakve-su-razlike-ekonomskih-programa-ljevice-i-desnice-1376705 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Država uzima i daje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
BiznisDržava uzima i daje

Pročitali smo što stranke uoči izbora nude građanima. Evo kakve su razlike ekonomskih programa ‘ljevice‘ i ‘desnice‘?

Piše Paško Burnać
30. ožujka 2024. - 15:09

Bez obzira na to hoće li građani na nadolazećim parlamentarnim izborima odlučiti kome dati svoj glas na temelju programa, stvar je političke kulture da se programi predstave biračima.

Za koju god se javnu funkciju kandidirate, red je da onima koji vas biraju ponudite nekakav program rada s ciljevima i mjerama kojima namjeravate ostvariti te ciljeve. Korak dalje značio bi, uz ciljeve i aktivnosti, navesti i pokazatelje (indikatore) kojima biste mjerili ostvarenje pojedinih ciljeva. Ozbiljan i cjelovit program sadržavao bi čak i rokove u kojima navedeno planirate ostvariti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 09:51