StoryEditorOCM

Predstavljen ESG vodič HGK i novo izdanje konferencije Podržimo održivo

Piše Promo
4. srpnja 2024. - 08:49

Za poduzeća na burzi nepotpune ili netočne informacije u izvještajima o održivosti mogu dovesti do neefikasnosti na tržištu kapitala i netočnih tržišnih procjena. Održive prakse moraju biti konkretne i mjerljive kako bi poduzeća pratila novu regulativu EU, u čemu je ključan ESG rating HGK – prvi hrvatski nacionalni model ocjenjivanja ESG praksi poduzeća. Novi krug ocjenjivanja je u tijeku, a rezultati će pokazati koliko su hrvatska poduzeća napredovala u svojim održivim praksama.

Prošle je godine upitnik ispunilo 400 poduzeća, pri čemu i dalje dominira privatni sektor. Upitnik je ispunilo 18 javnih poduzeća. Gotovo polovica ima nizak ili srednji ESG rating što pokazuje potrebu za značajnim napretkom. Polovica poduzeća ima politiku zaštite okoliša (50,9%). Kod 7,3% politika je u procesu nastanka, 18,5% ima samo internu politiku, a 23,3% uopće nema politiku zaštite okoliša. Kod većine poduzeća visoki menadžment nema uključene ESG ciljeve u sklopu svojih godišnjih ciljeva (62,8%). Većina ih za sada nema ni ESG strategiju (164). Dio je na putu da je usvoji, s identificiranim područjima poslovanja koja će se trebati prilagoditi okvirima ESG-a, njih 124. Ukupno 97 poduzeća ima spremnu ESG strategiju.

„ESG nije samo dodatak izvještavanju. To je temeljni dio dobrog poslovanja koji istovremeno smanjuje rizike i otvara nove poslovne prilike. Od ove godine puno je veći broj poduzeća koja će biti obveznici izvještavanja. ESG rating HGK je za njih jedan strukturiran i koristan alat za pripremu prvog izvještaja. Poduzeća koja nisu obveznici ga mogu koristiti kao interni alat za monitoring i usmjeravanje vlastite poslovne strategije,“ rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš, istaknuvši da svako poduzeće može dodatno zatražiti i prošireno individualno izvješće na temelju ispunjenog upitnika te prijedloge poboljšanja. Kako bi pomogla poduzećima na održivom putu, HGK je ove godine pripremila i ESG vodič HGK. Dokument objašnjava osnovne pojmove nove regulative, kao što je određivanje stavki koje trebaju ući u izvještaje, rezimira glavne strateške smjernice i najvažniju regulativu te na jednostavan i pregledan način pomaže poduzećima u pripremi svog poslovanja u skladu s novim obvezama.

image

Tomislav Radoš

Podržimo održivo – Pet godina predanosti transformaciji na djelu

Peto izdanje konferencije Podržimo održivo u svom mini jubileju, 9. i 10. rujna u Zagrebu, stavlja održivost u središte poslovnih strategija i iznova inspirira poduzeća na stvaranje održivih poslovnih modela koji nadilaze regulativne zahtjeve. Ove godine po prvi puta Podržimo održivo traje dva dana. Prvi dan posebno će obilježiti nagrađivanje poduzeća s najboljim rezultatima ESG ratinga HGK.

„Naša dugogodišnja predanost održivosti pokazuje viziju i stvara promjene koje nisu samo kvačica na zahtjeve regulativa, već omogućuju poduzećima dugoročni rast i konkurentnost. Podržimo održivo pruža priliku za dublje razumijevanje načina kako integracija osobnih vrijednosti lidera s korporativnim ciljevima može stvoriti kulturu kolektivne odgovornosti i angažmana, ključnu za dugoročni uspjeh. Ponosni smo što već pet godina inspiriramo promjene i potičemo transformaciju na djelu,“ poručila je Marija Šćulac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK.

Transformacija na djelu krovna je tema ovogodišnje konferencije kojom se naglašava važnost konkretnih akcija i stvarnih promjena. Globalni lideri u održivosti petu godinu za redom dominirat će pozornicom najznačajnije konferencije o održivosti za poslovni svijet.

Vizionarku čiji su TED Talks o klimatskim akcijama sakupili nekoliko milijuna pregleda domaća publika imat će priliku čuti na Podržimo održivo. Monica Araya je strateg i savjetnica na COP26, a zbog svojih stručnih radova iz sfere održivosti, Monica je uvrštena na popis “BBC 100 Women”. Kolekciji mislioca pridružit će se globalno priznati stručnjak za održivo vodstvo i korporativnu odgovornost, vlasnik diplome s najvišim počastima s Yalea i doktorata s Harvarda –  Ioannis Ioannou, profesor na London Business School gdje istražuje integraciju ESG-ja i njegov utjecaj na financijska tržišta. Njegovi uvidi inspiriraju i educiraju lidere diljem svijeta, čineći ga jednim od najutjecajnijih mislilaca o odgovornom poslovanju. Sudionike će nadahnuti i Esko Aho, najmlađi premijer u povijesti Finske. Vodio je zemlju kroz najtežu ekonomsku krizu te provodio ključne reforme koje su zemlju izvukle iz krize i dovele je do članstva u Europskoj uniji. Predvodio je održive inovacije u Nokiji te bio aktivan u akademskim krugovima Harvarda i Sveučilišta Aalto. Zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu u politici, ekonomiji i društvenim promjenama te značajnom doprinosu globalnim inovacijama, Esko Aho će ponuditi neprocjenjive perspektive i analize o održivom razvoju, što ga čini nezaobilaznim govornikom konferencije Podržimo održivo. Kroz bogat program panela i diskusija, sudionici će imati priliku čuti primjere poduzeća koja se uspješno prilagođavaju novim tržišnim zahtjevima i regulativama uz pomoć inovacija. Poduzeća koja su sudjelovala na prethodnim konferencijama implementirale su održive prakse, transformirale svoje poslovne modele i postale predvodnice u svojim industrijama. Konferenciju podržava Visa Europe kao platinasti partner te Europska investicijska banka i Europska komisija kao institucionalni partneri. Više informacija o programu i predavačima dostupno je na webu HGK Podržimo održivo

image

Marija Šćulac

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 09:07