StoryEditorOCM
BiznisIZMIŠLJENO

Otkrivena laž: Olena Zelenska nije platila 4,5 milijuna eura za ekskluzivni Bugatti Mate Rimca! Sve su izmislili Rusi

Piše Anja Vladisavljević/FAKTOGRAF
7. srpnja 2024. - 09:37

Obitelj ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ponovno je na meti dezinformatora. Njegovu se suprugu, Olenu Zelensku optužuje kako je novcima poreznih obveznika sebi priskrbila novi Bugatti Tourbillon.

“Prvi od 250 Bugatti Tourbillon” ide Oleni Zelenskoj, najnoviji model koji je prošli tjedan predstavio Mate Rimac. Supruga Zelenskog Olena upravo je potrošila 4,5 milijuna eura vašeg novca poreznih obveznika na potpuno novi Bugatti Tourbillon (1 od 250) u Francuskoj. Zaposlenik zastupništva Bugattija u Parizu po imenu Jacques Bertin otkrio je da su Zelenski obavili ovu kupnju dok su bili u Parizu 7. lipnja 2024.”, sadržaj je posta koji je na Facebooku objavljen 2. srpnja 2024. godine, piše Faktograf

image

Olena Zelenska, prva dama Ukrajine

Hannes Albert/Afp

Post sadrži i video u trajanju od 1.21 minute u kojem navodni zaposlenik zastupništva Bugattija otkriva detalje kupnje. Snimka prikazuje muškarca koji govori na francuskom jeziku, vozeći automobil. U snimku su umetnuti engleski i hrvatski titlovi.

Pozdrav svima...

“Pozdrav svima, onako kako znate, prije nekoliko dana, Bugatti Automobile (Mate Rimac) predstavili su svoj novi model automobila Bugatti Tourbillon. Sada, kako to više nikom nije tajna, konačno mogu podijeliti ovu dobru vijest. Sretan sam što mogu to objaviti. Prvi vlasnik automobila Bugatti Tourbillon bit će supruga ukrajinskog predsjednika, Olena Zelenskaya. S predstavnicima Bugattija Automobile, organizirali smo privatnu prezentaciju od Bugattija Tourbillona i delegacije Ukrajine.

To se dogodilo 7. lipnja kada su otišli u Francusku. Bilo je to dva tjedna prije objave službene verzije Bugatti Tourbillon. Oni su to prvi učinili, upoznali ovaj model. Madame Zelenskaya napravila je prednarudžbu od Bugattija Tourbillona. Ona će biti vlasnica prvog, od 250 automobila. To je u središtu pozornosti za sve članove grupe Schumacher na posao sa tako izuzetnom ženom. Svim srcem podržavamo Ukrajinu i čini mi se da smo oduševljeni će Madame Zelenskaya bit će dio obitelji i povijesti od Bugattija”, sadržaj je hrvatskih titlova.

Zelenski zaista jest posjetio Francusku tih dana, počevši s obilježavanjem 80. obljetnice Dana D, preko sastanka s američkim predsjednikom Joem Bidenom, do susreta s čelnicima vodećih francuskih kompanija iz sektora energetike, strojogradnje i elektroopreme, telekomunikacija, građevinarstva te financijsko-bankarskog sektora. O sastancima koji su se događali u privatnom okruženju ne možemo znati, ali više dokaza upućuje na to da nije u Francusku došao kako bi obogatio svoj obiteljski vozni park.

Nepostojeći službenik Bugattija

Kad se takav post pojavio na X-u, 1. srpnja, ta mu je platforma dodala bilješku upozorenja: “Ova snimka je deepfake video. Ovaj tip nije stvaran i to nikada nije rečeno”. Stoji i to da je post povezan s poznatim propagandistom Kremlja.

U međuvremenu su i brojni svjetski mediji analizirali snimku i uz pomoć stručnjaka zaključili da se radi o videu koji je kreiran uz pomoć alata umjetne inteligencije. “Isječak ima nekoliko oznaka deepfakea, od rezova u videu, do čudnog naglaska i pokreta usana i usta, prema Clémentu Briensu, istraživaču tvrtke za kibernetičku sigurnost Recorded Future. Ipak, prikupio je oko 18 milijuna pregleda u 24 sata na X-u, gdje su ga ponovno objavili proruski influenceri”, pisao je CNN.

Snimka, nastavlja CNN, potječe s internetske stranice na francuskom jeziku, Verite Cachee France (što u prijevodu znači “skrivena istina”), čiji je sadržaj, čini se, generiran umjetnom inteligencijom skeniranjem francuskih medija. Analiza CNN-a pokazala je da je stranica Verite Cachee nedavno otvorena, 22. lipnja 2024. godine.

Ukrajinski Centar za suzbijanje dezinformacija koji dio Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine, priopćio je putem službene Facebook stranice da se radi o propagandistima Ruske Federacije koji su raširili laž o kupnji luksuznog automobila te da je “kako bi bilo uvjerljivije, na internetu objavljen video zaposlenika autosalona u kojem govori o navodnoj zatvorenoj prezentaciji luksuznog automobila posebno za ukrajinsku delegaciju”.

Zelenska nije među kupcima novog Bugattija

U Hrvatskoj je ovaj model Bugattija poznat i jer je razvijen u suradnji s domaćim poduzetnikom i glavnim izvršnim direktorom tvrtke Bugatti Rimac, Matom Rimcem. On je 20. lipnja 2024. godine u francuskom Molsheimu predstavio novi Bugatti Tourbillon. Tada je izjavio da je već rasprodan skoro cijeli kontingent od prvih 250 primjeraka automobila koji može postići brzinu od čak 445 kilometara na sat.

Automobil će koštati više od 4 milijuna dolara i neće biti isporučen kupcima do 2026. godine. Među tim kupcima, međutim, nije Olena Zelenska. Nicole Auger, glasnogovornica Bugatti Automobiles S.A.S., rekla je za portal PolitiFact da, unatoč politici kompanije da ne daju podatke o klijentima, napravit će iznimku i potvrditi da “gospođa Zelenska nije kupac Bugattija”.

U nekim su se postovima na društvenim mrežama dijelili dodatni sadržaji na istu temu, primjerice, kopija lažnog računa na ime Olene Zelenske. Bugatti je u priopćenju pojasnio kako na računu nisu prikazani obavezni pravni detalji kupnje, navedena je pogrešna cijena vozila, opisi su netočni i nedosljedni, a grafika zastarjela. Napisao je i kako je njegovo zastupstvo u Parizu, kojim upravlja Autofficina Parigi, tvrtka grupacije Car Lovers Group, bila žrtva nekoliko kaznenih djela te je “odlučno osudio ovu kampanju dezinformacija”.

Dezinformacijska kampanja

Zelenski je listopadu 2021. godine bio predmet ozbiljne novinarske istrage. Ogroman paket procurjelih podataka poznatiji kao Pandorini dokumenti, ukazali su na to da je Zelenski imao neprijavljeni udio u offshore tvrtki, za koji se čini da ga je potajno prebacio na prijatelja tjednima prije pobjede na predsjedničkim izborima. Te tvrdnje nije komentirao.

Međutim, od početka ruske invazije na Ukrajinu, koja traje dulje od dvije godine, Zelenski je meta dezinformacijskih narativa, a većina ih potječe s ruskih dezinformacijskih portala.

Između ostalih, česte su i tvrdnje o njegovoj navodnoj imovini. Kako je Faktograf ranije pisao, na društvenim mrežama kolale su informacije da je kupio dvije jahte u vrijednosti od 75 milijuna eura te da je kupio bivšu rezidenciju kralja Charlesa. Prošlog su se mjeseca društvenim mrežama masovno se širile tvrdnje da je ukrajinski predsjednik odnedavno vlasnik milijunski vrijednog kasino resorta na Cipru. U svim smo slučajevima utvrdili da je riječ o neutemeljenim tvrdnjama.

Istu ocjenu dajemo tvrdnji da njegova supruga nova vlasnica milijunski vrijednog Bugattija, navodi Faktograf

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 06:18