stdClass Object ( [id] => 1121030 [title] => Miroslav Jeličić Purko, dioničar Jadroplova, veliko ime u svijetu tržišta kapitala i nekretnina odgovorio Touli: Čak i kritičari priznaju da je dokapitalizacija dobar posao [alias] => miroslav-jelicic-purko-dionicar-jadroplova-veliko-ime-u-svijetu-trzista-kapitala-i-nekretnina-odgovorio-touli-cak-i-kriticari-priznaju-da-je-dokapitalizacija-dobar-posao [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Najava dokapitalizacije "Jadroplova", nekoć moćnoga splitskog brodara, koji u posljednjih dvadeset godina bilježi i vrlo teške poslovne trenutke, povremeno čak i pada gotovo do pred stečaj, izazvala je dosta pažnje pomorskih krugova i medija. Za koji dan istječe rok javnog poziva za upis nove serije od dva milijuna dionica, za koje izdavatelj traži minimalno po 25 kuna. Tko kupi novu emisiju vrijednosnica, postat će vlasnik 55 posto "Jadroplova". Moguće da to i ne bude jedan ulagač.

Bivši direktor kompanije i njezin dugogodišnji upravljački kadar - Zvonko Toula - u našem listu iznio je kritike na trenutak i model dokapitalizacije, tvrdeći da postavljena arhitektura prikupljanja novog kapitala i cijena nove dionice ne odražavaju stvarno stanje kompanije, naglašavajući da će štetu trpjeti sadašnji vlasnici (država 70, mali dioničari 30 posto), a budući strateški partner višestruko profitirati, uz napomenu da svjetsko brodarsko tržište raste, da bi se taj trend trebao zadržati barem 12 ili 18 mjeseci, pa da da u tim okolnostima ovako ponuđen model dokapitalizacije treba povući.

Branimir Kovačić, aktualni predsjednik "Jadroplovove" Uprave, nije javno reagirao na Toulin istup, ne želeći kršiti burzovne propise.

Touline teze prosijao je zato i odbacio Miroslav Jeličić Purko, jedan od "Jadroplovovih" dioničara i čovjek koji se profesionalno bavi tržištima kapitala i nekretnina, pa je u tom svijetu jako poznat. Razgovor smo obavili pismenim putem: Purku smo poslali niz pitanja, on je vratio odgovore koje ćete upravo pročitati, bez dodatnih intervencija ili potpitanja.

Je li model dokapitalizacije "Jadroplova" loš i štetan za sadašnje dioničare?

- Model je zakonit, pravovremen i odlučan za razvoj društva. Uostalom, dosadašnji dioničari o tome odlučuju sa 75 posto glasova na Skupštini.

Je li minimalna željena cijena nove emisije dionica od 25 kuna preniska u vrijeme rasta tržišta za koji je izvjesno da će potrajati?

- S obzirom na to da tržište raste tek zadnja tri mjeseca, a nakon desetljeća potopa, mislim da je cijena korektna, pogotovo što je dva i pol puta veća od nominalne vrijednosti dionice. Podsjećam da je burzovna cijena dionice "Jadroplova" prije osam mjeseci iznosila osam kuna. Društvo ima značajne dugove, te u tom smislu valja promatrati vrijednost cijelog poduzeća: njegova kapitala, dugova i novca.

Tko je osmislio i dimenzionirao ovakav model s dva milijuna novih dionica i preuzimanjem 55 posto tvrtke za ulog od minimalno 50 milijuna kuna?

- Mi ne znamo preuzima li netko tvrtku kroz proces dokapitalizacije ili je ovo samo jedna u nizu budućih kapitalizacija.

Na temelju čega je istaknuta minimalna cijena iz planirane nove emisije dionice od 25 kuna?

- Treba imati u vidu da su svjetske burze na povijesnim vrhuncima, a da je hrvatska burza na razinama od 30 posto od vrha iz 2008. godine. Mislim da su kreatori cijena vodili računa o tome.

Jeste li vi jedan od arhitekata tog modela i s kojom motivacijom?

- Nisam ni na koji način sudjelovao u modelu dokapitalizacije, niti sam o njemu išta znao prije objave. O tom modelu se, koliko znam, prethodno razgovaralo na glavnim skupštinama, tijekom protekle dvije godine, ali je njegova provedba prepuštena Nadzornom odboru i Upravi tvrtke.

Hoćete li sudjelovati u dokapitalizaciji 'Jadroplova' i na koji iznos ciljate?

- Hoću, između jedan i dva milijuna kuna. Mislim da trebam dati doprinos kao dugogodišnji dioničar, ali svakako ovo nije poziv drugima za investiciju. Svatko neka razborito promisli o preuzimanju rizika. Tržišta znaju biti jako kolebljiva.

Kako komentirate izjave Zvonka Toule, bivšeg direktora "Jadroplova" prema kojima će ulagači zaraditi već istog dana, a za godinu dana čak tri puta više od uloga?

- To su destruktivne izjave dvaput smijenjenog direktora, koji godinama ima fiksaciju na "Jadroplov", i mislim da mu je nanio dosta štete svojim dosadašnjim istupima. Gospodin Toula manipulira izrazom "zaraditi" jer se radi o virtualnoj "zaradi" koja se može eventualno ostvariti prodajom dionica po višoj cijeni. Naravno da svaki investitor ulaže s uvjerenjem da će se to dogoditi, ali ta ulaganja su uvijek rizik.

Također, kada govori o vrijednosti tvrtke, gospodin Toula zapravo priča o likvidacijskoj vrijednosti, što je indikativno, s obzirom na to da dotični već nekoliko godina govori o tome da je "Jadroplov" za stečaj, a sada, odjednom, barata ogromnim svotama.

Koliko ja imam uvid u situaciju, kao dugogodišnji dioničar koji se nije uvijek slagao s odlukama ove Uprave, čini mi se da je "Jadroplov" daleko od stečaja, a dojam mi je da gospodinu Touli, iako je i sam dioničar, to baš nije po volji.

Više puta, na tvrtkinim skupštinama dioničara upozoravao je o bankrotiranoj tvrtki kojoj je dug veći od imovine. Mislim da bi gospodin Toula, nakon svih problema koje je uzrokovao u "Jadroplovu", trebao pustiti tvrtku da se razvija, a svoju energiju usmjeriti na konstruktivnije ciljeve. Ako će se po njegovu mišljenju zaraditi četiri puta u godinu dana, onda je to izvanredan posao za državu jer će na svojih 1,2 milijuna dionica zaraditi više od 100 milijuna kuna. Također je i poziv gospodinu Touli da sudjeluje u dokapitalizaciji.

Koliko danas iznose vozarine - najamnine brodskoga skladišnog prostora - za sipki teret, a koliko su iznosile prije godinu dana?

- Podaci o vozarinama su naširoko dostupni, ali iste su osobito kolebljive, a danas bitno više nego prije godinu dana. Trenutno se za neke brodove iz flote kreću više od 20.000 dolara po danu.

Kolika je stvarna ili tržišna vrijednost "Jadroplovove" imovine, odnosno koliko bi iz toga bila tržišna vrijednost jedne postojeće dionice "Jadroplova"?

- Tržišna vrijednost dionice je 40 kuna na Zagrebačkoj burzi. Prije šest mjeseci bila je jedanaest kuna. Očito je da investitori pozdravljaju dokapitalizaciju i smanjen utjecaj države u kompaniji koja radi isključivo na svjetskom tržištu. Dionica je izuzetno volatilna i dnevne oscilacije cijene su do 20 posto.

Zašto mali dioničari nemaju predstavnika u Nadzornom odboru iako imaju 30 posto kapitala, a država još 70 posto?

- Pitanje predstavnika manjinskih dioničara u Nadzornom odboru je pitanje za državu i status manjinskih dioničara općenito.

Je li neobično da je na čelu Nadzornog odbora tvrtke osoba koja je u isto vrijeme šef računovodstva u kompaniji?

- Nespojivo je istovremeno sudjelovanje u Upravi i Nadzornom odboru nekog društva, no za ostale zaposlenike, pa i one iz financijskog sektora, iako neuobičajeno - zakonski nije ograničeno.

Čak je jedno vrijeme u Nadzornom odboru Jadroplova bio stečajni upravitelj Zoran Miletić koji je istovremeno bio i stečajni upravitelj "Split ship menagmenta" koji je vodio spor s "Jadroplovom".

Podnio sam tužbu i pobijao odluku da je odluka u kojoj možeš utjecati na obje strane suprotna moralu sukladno Zakonu o trgovačkim društvima. Međutim, Trgovački sud je stao iza svoga stečajnog upravitelja.

Zašto se u dokapitalizaciju ide usred ljeta i godišnjih odmora, a osobito u vrijeme rasta tržišta za koje svi pokazatelji govore da će potrajati?

- Mislim da godišnje doba nije relevantno za vrijeme dokapitalizacije. Nadalje predviđati budućnost je još teže. Izbor ljeta je puno bolji nego vrijeme kineske nove godine kada su vozarine najniže.

Tko bi bio dobar ulagač, koga priželjkujete kao novoga većinskog vlasnika kompanije?

- Svatko tko izloži svoj kapital riziku po prirodi stvari je ozbiljan i dobrodošao. Ne bi bilo loše da sudjeluje više pojedinačnih ulagatelja.

Što očekujete od investitora u smislu razvoja tvrtke?

- Investitorima je kapacitet u razvoju ograničen na glasanje o izboru članova nadzornog odbora i izlaganje svog kapitala riziku u cilju razvoja društva. Nadalje, treba vjerovati Upravi društva prema postavljenim ciljevima koji su opisani u dokumentima za dokapitalizaciju.

Koliko dionica imate u "Jadroplovu" i čime se profesionalno bavite?

- Investiranjem se bavim 23 godine. Investirao sam vlastiti kapital u Hrvatskoj, regiji i svijetu. Još 2005. godine, zajedno s Kristijanom Floričićem osnovao sam "Aureus Invest" kao društvo za upravljanje fondovima. Raspolagali smo imovinom od 1,3 milijarde kuna i nekoliko puta smo proglašavani kao najuspješniji fond. Imali smo više od dvije tisuće ulagača. Društvo smo prodali 2009. godine "NFD Holdingu" iz Slovenije. Od 2012. godine najviše se bavim ulaganjem u vlastite nekretnine nakon što sam preuzeo nekretninski fond "Jadran Kapital" d.d.

Godine 2018. i 2021. dokapitalizirano je društvo "Stanovi Jadran" d.d. - u kojem je "Jadran Kapital" većinski vlasnik - za ulaganje u nekretnine s nizom domaćih i stranih ulagača. Društvo "Stanovi Jadran" jedino je društvo iz Dalmacije koje je u novijoj hrvatskoj povijesti prešlo put iz oblika "društvo s ograničenom odgovornošću" u oblik "dioničko društvo" i izlistano na Zagrebačkoj burzi. Obično su drugi išli u suprotnom pravcu.

"Jadroplov" je ipak ostao na Zagrebačkoj burzi uz rijetke kao što su "AD Plastik" i "Brodomerkur" sa splitskog područja.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svježi kapital [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => svježi kapital 1 1 1 1 1 1 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-17 13:26:39 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-18 19:49:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-08-18 19:49:44 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 96 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/17\/19034008.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/17\/19034020.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran \u0160ebeli\u0107\/Cropix","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Miroslav Jeli\u010di\u0107 Purko","Miroslav Jeli\u010di\u0107 Purko"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_19034008_1920.jpg":"1920x1080","k_19034008_1280.jpg":"1280x1280","k_19034008_1024.jpg":"1024x1024","k_19034008_640.jpg":"640x640","k_19034008_480.jpg":"480x480","k_19034008_340.jpg":"340x340","k_19034008_220.jpg":"220x220","o_19034008_1280.jpg":"1280x853","o_19034008_1024.jpg":"1024x682","o_19034008_640.jpg":"640x426","o_19034008_480.jpg":"480x320","o_19034008_340.jpg":"340x226","o_19034008_220.jpg":"220x146","h_19034008_1280.jpg":"1280x854","h_19034008_1024.jpg":"1024x683","h_19034008_640.jpg":"640x427","h_19034008_480.jpg":"480x320","h_19034008_340.jpg":"340x227","h_19034008_220.jpg":"220x147","pp_19034008_1280.jpg":"1006x1280","pp_19034008_1024.jpg":"805x1024","pp_19034008_640.jpg":"503x640","pp_19034008_480.jpg":"377x480","pp_19034008_340.jpg":"267x340","pp_19034008_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1244","hd_19034020_1920.jpg":"1920x1080","k_19034020_1280.jpg":"1280x1280","k_19034020_1024.jpg":"1024x1024","k_19034020_640.jpg":"640x640","k_19034020_480.jpg":"480x480","k_19034020_340.jpg":"340x340","k_19034020_220.jpg":"220x220","o_19034020_1280.jpg":"1280x829","o_19034020_1024.jpg":"1024x663","o_19034020_640.jpg":"640x414","o_19034020_480.jpg":"480x311","o_19034020_340.jpg":"340x220","o_19034020_220.jpg":"220x142","h_19034020_1280.jpg":"1280x854","h_19034020_1024.jpg":"1024x683","h_19034020_640.jpg":"640x427","h_19034020_480.jpg":"480x320","h_19034020_340.jpg":"340x227","h_19034020_220.jpg":"220x147","pp_19034020_1280.jpg":"1006x1280","pp_19034020_1024.jpg":"805x1024","pp_19034020_640.jpg":"503x640","pp_19034020_480.jpg":"377x480","pp_19034020_340.jpg":"267x340","pp_19034020_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7835196 Threads: 1 Questions: 1641551135 Slow queries: 4880228 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111537931 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/miroslav-jelicic-purko-dionicar-jadroplova-veliko-ime-u-svijetu-trzista-kapitala-i-nekretnina-odgovorio-touli-cak-i-kriticari-priznaju-da-je-dokapitalizacija-dobar-posao-1121030 [printLink] => /vijesti/biznis/miroslav-jelicic-purko-dionicar-jadroplova-veliko-ime-u-svijetu-trzista-kapitala-i-nekretnina-odgovorio-touli-cak-i-kriticari-priznaju-da-je-dokapitalizacija-dobar-posao-1121030?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 307121 [name] => Jadroplov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jadroplov [link] => /tag/jadroplov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 362152 [name] => miroslav jeličić purko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miroslav-jelicic-purko [link] => /tag/miroslav-jelicic-purko ) [2] => stdClass Object ( [id] => 646822 [name] => zvonko toula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-17 16:21:55 [main_article_id] => 0 [alias] => zvonko-toula [link] => /tag/zvonko-toula ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svježi kapital [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Miroslav Jeličić Purko, dioničar Jadroplova, veliko ime u svijetu tržišta kapitala i nekretnina odgovorio Touli: Čak i kritičari priznaju da je dokapitalizacija dobar posao [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/17/19034008.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Šebelić/Cropix [mainImageDesc] => Miroslav Jeličić Purko [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/17/19034008.jpg [title] => Miroslav Jeličić Purko Goran Šebelić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/17/19034020.jpg [title] => Miroslav Jeličić Purko Srđan Vrančić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Najava dokapitalizacije "Jadroplova", nekoć moćnoga splitskog brodara, koji u posljednjih dvadeset godina bilježi i vrlo teške poslovne trenutke, povremeno čak i pada gotovo do pred stečaj, izazvala je dosta pažnje pomorskih krugova i medija. Za koji dan istječe rok javnog poziva za upis nove serije od dva milijuna dionica, za koje izdavatelj traži minimalno po 25 kuna. Tko kupi novu emisiju vrijednosnica, postat će vlasnik 55 posto "Jadroplova". Moguće da to i ne bude jedan ulagač.

Bivši direktor kompanije i njezin dugogodišnji upravljački kadar - Zvonko Toula - u našem listu iznio je kritike na trenutak i model dokapitalizacije, tvrdeći da postavljena arhitektura prikupljanja novog kapitala i cijena nove dionice ne odražavaju stvarno stanje kompanije, naglašavajući da će štetu trpjeti sadašnji vlasnici (država 70, mali dioničari 30 posto), a budući strateški partner višestruko profitirati, uz napomenu da svjetsko brodarsko tržište raste, da bi se taj trend trebao zadržati barem 12 ili 18 mjeseci, pa da da u tim okolnostima ovako ponuđen model dokapitalizacije treba povući.

Branimir Kovačić, aktualni predsjednik "Jadroplovove" Uprave, nije javno reagirao na Toulin istup, ne želeći kršiti burzovne propise.

Touline teze prosijao je zato i odbacio Miroslav Jeličić Purko, jedan od "Jadroplovovih" dioničara i čovjek koji se profesionalno bavi tržištima kapitala i nekretnina, pa je u tom svijetu jako poznat. Razgovor smo obavili pismenim putem: Purku smo poslali niz pitanja, on je vratio odgovore koje ćete upravo pročitati, bez dodatnih intervencija ili potpitanja.

Je li model dokapitalizacije "Jadroplova" loš i štetan za sadašnje dioničare?

- Model je zakonit, pravovremen i odlučan za razvoj društva. Uostalom, dosadašnji dioničari o tome odlučuju sa 75 posto glasova na Skupštini.

Je li minimalna željena cijena nove emisije dionica od 25 kuna preniska u vrijeme rasta tržišta za koji je izvjesno da će potrajati?

- S obzirom na to da tržište raste tek zadnja tri mjeseca, a nakon desetljeća potopa, mislim da je cijena korektna, pogotovo što je dva i pol puta veća od nominalne vrijednosti dionice. Podsjećam da je burzovna cijena dionice "Jadroplova" prije osam mjeseci iznosila osam kuna. Društvo ima značajne dugove, te u tom smislu valja promatrati vrijednost cijelog poduzeća: njegova kapitala, dugova i novca.

Tko je osmislio i dimenzionirao ovakav model s dva milijuna novih dionica i preuzimanjem 55 posto tvrtke za ulog od minimalno 50 milijuna kuna?

- Mi ne znamo preuzima li netko tvrtku kroz proces dokapitalizacije ili je ovo samo jedna u nizu budućih kapitalizacija.

Na temelju čega je istaknuta minimalna cijena iz planirane nove emisije dionice od 25 kuna?

- Treba imati u vidu da su svjetske burze na povijesnim vrhuncima, a da je hrvatska burza na razinama od 30 posto od vrha iz 2008. godine. Mislim da su kreatori cijena vodili računa o tome.

Jeste li vi jedan od arhitekata tog modela i s kojom motivacijom?

- Nisam ni na koji način sudjelovao u modelu dokapitalizacije, niti sam o njemu išta znao prije objave. O tom modelu se, koliko znam, prethodno razgovaralo na glavnim skupštinama, tijekom protekle dvije godine, ali je njegova provedba prepuštena Nadzornom odboru i Upravi tvrtke.

Hoćete li sudjelovati u dokapitalizaciji 'Jadroplova' i na koji iznos ciljate?

- Hoću, između jedan i dva milijuna kuna. Mislim da trebam dati doprinos kao dugogodišnji dioničar, ali svakako ovo nije poziv drugima za investiciju. Svatko neka razborito promisli o preuzimanju rizika. Tržišta znaju biti jako kolebljiva.

Kako komentirate izjave Zvonka Toule, bivšeg direktora "Jadroplova" prema kojima će ulagači zaraditi već istog dana, a za godinu dana čak tri puta više od uloga?

- To su destruktivne izjave dvaput smijenjenog direktora, koji godinama ima fiksaciju na "Jadroplov", i mislim da mu je nanio dosta štete svojim dosadašnjim istupima. Gospodin Toula manipulira izrazom "zaraditi" jer se radi o virtualnoj "zaradi" koja se može eventualno ostvariti prodajom dionica po višoj cijeni. Naravno da svaki investitor ulaže s uvjerenjem da će se to dogoditi, ali ta ulaganja su uvijek rizik.

Također, kada govori o vrijednosti tvrtke, gospodin Toula zapravo priča o likvidacijskoj vrijednosti, što je indikativno, s obzirom na to da dotični već nekoliko godina govori o tome da je "Jadroplov" za stečaj, a sada, odjednom, barata ogromnim svotama.

Koliko ja imam uvid u situaciju, kao dugogodišnji dioničar koji se nije uvijek slagao s odlukama ove Uprave, čini mi se da je "Jadroplov" daleko od stečaja, a dojam mi je da gospodinu Touli, iako je i sam dioničar, to baš nije po volji.

Više puta, na tvrtkinim skupštinama dioničara upozoravao je o bankrotiranoj tvrtki kojoj je dug veći od imovine. Mislim da bi gospodin Toula, nakon svih problema koje je uzrokovao u "Jadroplovu", trebao pustiti tvrtku da se razvija, a svoju energiju usmjeriti na konstruktivnije ciljeve. Ako će se po njegovu mišljenju zaraditi četiri puta u godinu dana, onda je to izvanredan posao za državu jer će na svojih 1,2 milijuna dionica zaraditi više od 100 milijuna kuna. Također je i poziv gospodinu Touli da sudjeluje u dokapitalizaciji.

Koliko danas iznose vozarine - najamnine brodskoga skladišnog prostora - za sipki teret, a koliko su iznosile prije godinu dana?

- Podaci o vozarinama su naširoko dostupni, ali iste su osobito kolebljive, a danas bitno više nego prije godinu dana. Trenutno se za neke brodove iz flote kreću više od 20.000 dolara po danu.

Kolika je stvarna ili tržišna vrijednost "Jadroplovove" imovine, odnosno koliko bi iz toga bila tržišna vrijednost jedne postojeće dionice "Jadroplova"?

- Tržišna vrijednost dionice je 40 kuna na Zagrebačkoj burzi. Prije šest mjeseci bila je jedanaest kuna. Očito je da investitori pozdravljaju dokapitalizaciju i smanjen utjecaj države u kompaniji koja radi isključivo na svjetskom tržištu. Dionica je izuzetno volatilna i dnevne oscilacije cijene su do 20 posto.

Zašto mali dioničari nemaju predstavnika u Nadzornom odboru iako imaju 30 posto kapitala, a država još 70 posto?

- Pitanje predstavnika manjinskih dioničara u Nadzornom odboru je pitanje za državu i status manjinskih dioničara općenito.

Je li neobično da je na čelu Nadzornog odbora tvrtke osoba koja je u isto vrijeme šef računovodstva u kompaniji?

- Nespojivo je istovremeno sudjelovanje u Upravi i Nadzornom odboru nekog društva, no za ostale zaposlenike, pa i one iz financijskog sektora, iako neuobičajeno - zakonski nije ograničeno.

Čak je jedno vrijeme u Nadzornom odboru Jadroplova bio stečajni upravitelj Zoran Miletić koji je istovremeno bio i stečajni upravitelj "Split ship menagmenta" koji je vodio spor s "Jadroplovom".

Podnio sam tužbu i pobijao odluku da je odluka u kojoj možeš utjecati na obje strane suprotna moralu sukladno Zakonu o trgovačkim društvima. Međutim, Trgovački sud je stao iza svoga stečajnog upravitelja.

Zašto se u dokapitalizaciju ide usred ljeta i godišnjih odmora, a osobito u vrijeme rasta tržišta za koje svi pokazatelji govore da će potrajati?

- Mislim da godišnje doba nije relevantno za vrijeme dokapitalizacije. Nadalje predviđati budućnost je još teže. Izbor ljeta je puno bolji nego vrijeme kineske nove godine kada su vozarine najniže.

Tko bi bio dobar ulagač, koga priželjkujete kao novoga većinskog vlasnika kompanije?

- Svatko tko izloži svoj kapital riziku po prirodi stvari je ozbiljan i dobrodošao. Ne bi bilo loše da sudjeluje više pojedinačnih ulagatelja.

Što očekujete od investitora u smislu razvoja tvrtke?

- Investitorima je kapacitet u razvoju ograničen na glasanje o izboru članova nadzornog odbora i izlaganje svog kapitala riziku u cilju razvoja društva. Nadalje, treba vjerovati Upravi društva prema postavljenim ciljevima koji su opisani u dokumentima za dokapitalizaciju.

Koliko dionica imate u "Jadroplovu" i čime se profesionalno bavite?

- Investiranjem se bavim 23 godine. Investirao sam vlastiti kapital u Hrvatskoj, regiji i svijetu. Još 2005. godine, zajedno s Kristijanom Floričićem osnovao sam "Aureus Invest" kao društvo za upravljanje fondovima. Raspolagali smo imovinom od 1,3 milijarde kuna i nekoliko puta smo proglašavani kao najuspješniji fond. Imali smo više od dvije tisuće ulagača. Društvo smo prodali 2009. godine "NFD Holdingu" iz Slovenije. Od 2012. godine najviše se bavim ulaganjem u vlastite nekretnine nakon što sam preuzeo nekretninski fond "Jadran Kapital" d.d.

Godine 2018. i 2021. dokapitalizirano je društvo "Stanovi Jadran" d.d. - u kojem je "Jadran Kapital" većinski vlasnik - za ulaganje u nekretnine s nizom domaćih i stranih ulagača. Društvo "Stanovi Jadran" jedino je društvo iz Dalmacije koje je u novijoj hrvatskoj povijesti prešlo put iz oblika "društvo s ograničenom odgovornošću" u oblik "dioničko društvo" i izlistano na Zagrebačkoj burzi. Obično su drugi išli u suprotnom pravcu.

"Jadroplov" je ipak ostao na Zagrebačkoj burzi uz rijetke kao što su "AD Plastik" i "Brodomerkur" sa splitskog područja.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Šebelić/Cropix Srđan Vrančić/Cropix
Goran Šebelić/Cropix
Miroslav Jeličić Purko
Srđan Vrančić/Cropix
Miroslav Jeličić Purko
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/miroslav-jelicic-purko-dionicar-jadroplova-veliko-ime-u-svijetu-trzista-kapitala-i-nekretnina-odgovorio-touli-cak-i-kriticari-priznaju-da-je-dokapitalizacija-dobar-posao-1121030 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9d1390afed1c302f8f0a819a44576f6b1f0eabc3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Miroslav+Jeli%C4%8Di%C4%87+Purko%2C+dioni%C4%8Dar+Jadroplova%2C+veliko+ime+u+svijetu+tr%C5%BEi%C5%A1ta+kapitala+i+nekretnina+odgovorio+Touli%3A+%C4%8Cak+i+kriti%C4%8Dari+priznaju+da+je+dokapitalizacija+dobar+posao&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fmiroslav-jelicic-purko-dionicar-jadroplova-veliko-ime-u-svijetu-trzista-kapitala-i-nekretnina-odgovorio-touli-cak-i-kriticari-priznaju-da-je-dokapitalizacija-dobar-posao-1121030 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fmiroslav-jelicic-purko-dionicar-jadroplova-veliko-ime-u-svijetu-trzista-kapitala-i-nekretnina-odgovorio-touli-cak-i-kriticari-priznaju-da-je-dokapitalizacija-dobar-posao-1121030 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svježi kapital [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Biznissvježi kapital

Miroslav Jeličić Purko, dioničar Jadroplova, veliko ime u svijetu tržišta kapitala i nekretnina odgovorio Touli: Čak i kritičari priznaju da je dokapitalizacija dobar posao

Piše Damir Tolj
18. kolovoza 2021. - 21:49

Najava dokapitalizacije "Jadroplova", nekoć moćnoga splitskog brodara, koji u posljednjih dvadeset godina bilježi i vrlo teške poslovne trenutke, povremeno čak i pada gotovo do pred stečaj, izazvala je dosta pažnje pomorskih krugova i medija. Za koji dan istječe rok javnog poziva za upis nove serije od dva milijuna dionica, za koje izdavatelj traži minimalno po 25 kuna. Tko kupi novu emisiju vrijednosnica, postat će vlasnik 55 posto "Jadroplova". Moguće da to i ne bude jedan ulagač.

Bivši direktor kompanije i njezin dugogodišnji upravljački kadar - Zvonko Toula - u našem listu iznio je kritike na trenutak i model dokapitalizacije, tvrdeći da postavljena arhitektura prikupljanja novog kapitala i cijena nove dionice ne odražavaju stvarno stanje kompanije, naglašavajući da će...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 02:17