StoryEditorOCM
Biznis‘Kleven Verft’

Gazda ‘Brodosplita‘ je neuništiv, norveški sud je odlučio: Debeljak nije kriv i još dobiva pola milijuna eura

Piše Damir Tolj
1. prosinca 2023. - 20:45

“Ovaj čovek je neuništiv!”

To je jedina moguća prva rečenica teksta koji je upravo pred vama! Film je kultni “Ko to tamo peva”. Lovac Taško Načić puca u nekakvu šikaru, u pravcu Danila Bate Stojkovića. Misleći od njega da je zec. Onda legendarni Boro Stjepanović zaključi: “Sad je gotov, stvarno!”

Onda Aleksandar Berček, koji glumi vozača Miška, razočarano vikne svome ocu, maestralnom kondukteru Pavlu Vuisiću: “Tata, pobego je zec!”

Izgubio 1000 radnih mjesta

Onda se Bata Stojković ustane, živ je i zdrav, promašila ga Taškova puška! I onda ide Boro Stjepanović: “Ovaj čovek je neuništiv!”

Jer je naš Bata i prije u filmu preživio razne nedaće. Čak i pad u rijeku!

Uglavnom – Tomislav Debeljak je neuništiv! Nekidan mu Ivan Anušić, novi potpredsjednik Vlade i ministar obrane, “jede iz ruke” i u škveru najavljuje nastavak suradnje oko nedovršenih ophodnih brodova. Prije toga je u zadnji čas, dan prije ključnog sudskog ročišta, uspio nekako iščupati “Brodosplit” iz praktički već skuhanog stečaja.

Država ga ne ovršuje iako njegove škverske tvrtke duguju barem tri milijuna eura hrvatskim fiskalnim vlastima i osvanule su na poreznoj “listi srama”. Ministarstvo financija ne ovršuje ga ni za 32 milijuna eura koje je Hrvatska platila jer Tomislav stranim brodovlasnicima nije isporučio odavno ugovoren brod. Ugašeno mu je (zbog nepodmirenih dugova) barem 30 škverskih tvrtki kćeri, u kojima je izgubljeno najmanje 1000 radnih mjesta...

A sada norveški okružni sudac Gard-Håvard Røren Sem-Onarheim kaže:

“Tomislav Debeljak oslobođen je optužbi.”

I Norvežani su pomalo šokirani upravo objavljenom i nepravomoćnom presudom Okružnog suda u Hordalandu, javlja nam kolega Arvid Steen, glavni urednik portala Kystens Næringsliv, s kojim Slobodna Dalmacija surađuje.

Nije Debeljak kriv za stečaj, u to vrijeme njegova, brodogradilišta “Kleven Verft” s 440 radnika, nego su za taj poslovni pad u rano ljeto 2020. godine – samo tri mjeseca od Debeljakova preuzimanja – sada prozvane banke koje su norveški škver bile financirale pa naglo povukle kredite.

image

Tomislav Debeljak u norveškoj sudnici u postupku koji je trajao za nas nezamislivih tjedan dana

 

Arvid Steen, Kystens Næringsliv/

“Bivši predsjednik uprave oslobođen!”

Naslov je to iz mnogih norveških medija u petak.

“Sudski spor između ‘Klevenove’ ‘Stečajne mase’, koju zastupa odvjetnička tvrtka ‘Simonsen Vogt Wiig’, nije uspio protiv bivšeg predsjednika uprave Tomislava Debeljaka na Okružnom sudu u Hordalandu. ‘Stečajna masa’ tvrdila je da je Debeljak svjesno i voljno odgovoran za bankrot ‘Kleven Verfta’ u ljeto 2020. godine.

Odšteta od 11,6 milijuna eura

Druga strana smatrala je da su banke prebrzo dovele ‘Kleven’ do bankrota, ne vjerujući da Debeljak može srediti izazovnu situaciju. Iako je on na sudu isticao da je imao upravo takve planove – počistiti cijelu stvar. Sud je povjerovao Debeljakovim braniteljima, pa se čini da vjerovnici u Sunnmøreu za Božić neće dobiti darove.”

Tako kaže portal Kystens Næringsliv.

– Sud je zaključio da nema osnove za nesavjesno postupanje Tomislava Debeljaka, sukladno članku 17. Zakona o trgovačkim društvima – kaže nam kolega Arvid Steen.

Podsjetimo, parnica se u Norveškoj vodila nekidan i u sudnici je potrajala tjedan dana. “Stečajna masa” tražila je osobno od Debeljaka odštetu od oko 11,6 milijuna eura (136 milijuna norveških kruna), a u vjerovničkom redu čekalo je 200 vjerovnika.

image

Brodogradilište ‘Kleven Yard’

Shutterstock

– Prozvane su banke “Nordea”, “Sparebanken Midt Norge” i “Innovation Norge”. Čak i ako ih se sada optuži, to ne znači da će bankari na koncu isplatiti vjerovnike. O tome se nije ni raspravljalo u ovoj sudskoj parnici protiv Debeljaka. Drugim riječima, sve se raspada, a vjerovnicima ostaje nula kruna – objašnjava urednik Steen.

Gubitnik je “Klevenova” “Stečajna masa”. Dočeka li ova presuda i pravomoćnost, “Masa” pobjednicima morati platiti troškove. Ukupno 770.000 eura. U presudi na 40 stranica, koju Slobodna Dalmacija ima, stoji da Debeljaku od toga pripada gotovo pola milijuna.

“Jako smo iznenađeni. Za sve su ispale krive banke koje su financirale tvrtku Tomislava Debeljaka. Sudac je smatrao da Debeljak nije kriv za stečaj. Stoga se čini da neće morati isplatiti nestrpljive vjerovnike u Sunnmøreu”, komentirao je Bjørn Åge Hamre, pravni zastupnik “Stečajne mase”, na portalu Kystens.no.

Šokirani Debeljak

A portal Nett.no podsjeća na Debeljakove riječi u sudnici:

“Činjenica da sam optužen za krađu škverske blagajne šokirala me budući da sam otac devetero djece i ozbiljan poslovni čovjek. Nikada nisam iskusio takvo ponašanje banaka kakvo sam doživio ovdje u Norveškoj.”

Mislio je da su ga “Klevenovo” ključno osoblje i banke pogrešno shvatili i zato mu se protivili. Tvrdilo se i da su neki igrali dvostruke uloge u slučaju protiv hrvatskog bivšeg vlasnika brodogradilišta.

U presudi se navodi da sud ne smatra ni spornim ni senzacionalnim uvođenje strogih pravila u brodogradilište kako bi se stekao nadzor nad poslovanjem u to vrijeme. Također, donosi Nett.no, sud ne vidi razloga zašto bi Debeljak prigrabio svu vlast u odlučivanju, ponašajući se diktatorski, kako je to tvrdila optužba. Upravo suprotno, sud vjeruje da se nova “Klevenova” uprava, kao i menadžment DIV Grupe, sastojala od iskusnih i stručnih ljudi.

Odvjetnik “Klevenove” “Stečajne mase”, Jan Vablum, kazao je novinarima portala Nett.no da je razočaran rezultatom. Još nije mogao pročitati čitav sadržaj presude, ali kad to bude učinjeno, raspravit će s vjerovničkim odborom hoće li se žaliti višem sudu.

Podsjetimo, Debeljakova obrana izazivala je urnebes i u Hrvatskoj, poglavito kad je njegov odvjetnik u sudnici i pred samim vlasnikom zagrebačkog “Brodosplita” rekao kako se radi o čovjeku koji hrani devetero djece, živeći na minimalcu od 840 eura mjesečno.

Ali zato može reći – poslužimo se još jednom replikom iz filma s početka teksta – što i pjevač Dragan Nikolić tuđoj nevjesti Nedi Arnerić: “Šetat ćemo pored mora i pevati šlagere...”•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:30