26230766
U SLAST!

Donosimo vam detaljne upute za pripremu porchette kojom ćete impresionirati sve uzvanike na ručku

Piše Anamaria Mikulić
Foto From My Point Of View/Shutterstock/from My Point Of View
20. prosinca 2023. - 11:11

Uvijek ste imali želju na svoj blagdanski stol poslužiti porchettu, odnosno pečeni rolani odojak, ali nikad niste bile sigurni jeste li dorasli tom zadatku? Priprema uistinu nije najjednostavnija i zahtjeva dosta vremena, no pronašli smo savjete i detaljan opis procesa izrade uz koji ćete kod kuće pripremiti savršenu porchettu. 

Trk u spizu u po sastojke pa zasučite rukave i obradujte svoje ukućane pravim gurmanskim užitkom. 

Rolani odojak

Proces pripreme počinje otkoštavanjem odojka. Nakon toga uzmite arome koje namjeravate koristiti. Neizostavni su sol, papar, kadulja, ružmarin ili divlji komorač te nasjeckani češnjak. Ravnomjerno ih rasporedite po odojku, masirajući meso kako bi se sve arome upile.

Proces izrade porchette:

Nakon što je ovaj proces završen, počinje najdelikatnija faza: vezivanje porchette. Meso morate smotati i dobro zavezati kuhinjskom špagom. Tajna je u tome da se radi s mesom izvađenim iz hladnjaka par sati prije procesa, jer se samim time mekše i lakše probada. Sada morate smotati porchettu i istovremeno šivati špagom: počnite od jedne kraće strane, nastavite cijelom dužinom dok ne dođete do suprotne kraće strane. Nakon što je prvi krug gotov, vrijeme je da se porchetta veže drugi put, što trebate učiniti debljom kuhinjskom uzicom ili onom prethodno korištenom (ali s više koraka da se spriječi da se odveže), sve dok cijeli odojak ne bude omotan.

Kako peći porchettu?

Prije nego što porchettu stavite u pećnicu, koru posolite kako bi bila još hrskavija. Pečenje u pećnici je vrlo dugo, između 6 i 8 sati na temperaturi od oko 200 stupnjeva. Za optimalnu pripremu koristite pećnicu u statičnom načinu rada, stavite meso obloženo aluminijskom folijom na rešetku pećnice, a ispod stavite lim za pečenje s vodom koja će jamčiti pravu vlažnost.

Nakon prvih sat vremena, porchettu morate izvaditi iz pećnice, maknuti foliju i meso navlažiti masnoćom za pečenje, da na kraju dobije tipičnu zlatnu i hrskavu koricu, te ga zatim vratite u pećnicu. Pećnicu preostalo vrijeme prebacite u način rada s ventilatorom, nastavljajući podlijevati meso u redovitim intervalima.

Vrijeme pečenja varira ovisno o težini porchette: općenito možete izračunati jedan sat u pećnici za svaki kilogram porchette.

Dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2024 12:23