<p>Brački meštri</p>
KUHARSKI SHOW

’Tommyjeva’ večera ne za pet, već za šest. Ovo je predobra škola kuhanja, pročitajte kako nam je bilo

Piše Milena Budimir
Foto Tom Dubravec/Cropix
14. kolovoza 2023. - 10:57

Izazov je zamišljen sjajno! Nađite sebi partnera u kuhanju, prijatelja, supruga, partnera, susjeda, nebitno, bitno je samo da vas veže ljubav prema pripravi objeda, ignorirajte tremu i strah od nastupa i hrabro stanite za “špaker”. Pokažite nam što znate, nahranite nas!

I taj pravi kuharski show pripremio je “Tommy”. Lukavi su, nisu kazali unaprijed natjecateljima što im je za kuhati, već su pred njih iznijeli košaricu iznenađenja. A u njoj svega blaga!

Dvojac s pregačom bi potom odvojio nekoliko minuta za dogovor i planiranje, osmišljavanje jela i tada bi se primili posla. Sat vremena im je bilo na raspolaganju. Čišćenje, rezanje, guljenje, prženje, kuhanje... I gomila smijeha. Kad kažemo da nam je bilo zabavno – malo smo rekli. Bilo nam je fantastično!

Meštar za pašticade

Prvi su pred pult stali Srđan Ravlić i Jurica Krželj, prijatelji iz davnih dana, mladi u duhu. Inače, otkrili su nam, kuhaju svak za sebe i za svoje, a sada su, eto, odlučili udružiti snage. Pošteno se pri tome podijelivši.

– Ja san zadužen za suze – otkrio nam je Jurica, prihvativši se rezanja kapule.

image

Nije da se nisu potrudili

Tom Dubravec/Cropix

Srđan kuha već pola stoljeća, od majke je učio kako, a s vremenom se specijalizirao za toćeve svih vrsta. Meštar je za pašticadu, ali tajnu nam ne odaje.

– Znate čuvati tajnu? E, pa znan i ja – konspirativno nam je kazao. Jure veli kako je on, pak, specijalizirao jednostavnija jela.

– Ono, bacin jaja na tavu – zafrkaje nas.

– I vodin se onom kako nije važno sudjelovati, već pobijediti – smijemo se zajedno, dok nam dobacuje kako će sve biti dobro ako u košarici iznenađenja budu – konzerve gotovih jela.

Nije bilo baš tako, preskroman je Jurica, kada su izvadili iz košarice “dry aged” junetinu, odlučili su od nje napraviti – toć. U tome su specijalisti, sjećate se.

I tada je krenulo, rezuckanje, šufigavanje, otvaranje boce pošipa, jer, a bože moj, mora čovik i žeđ ugasit, je l’ tako?

image

Lipo je zamirisalo

Tom Dubravec/Cropix

Okorjeli ‘kominist’

Nakon što je stručni žiri – a chef Fabricio Vežnaver i Dražen Zečić bome znaju što jedu i uvijek dobro jedu – odlučio kolike će im ocjene dati, za pult je stigao novi natjecateljski dvojac. Ivica i Ivica. Direktno s Brača. Jedan je Ivica Juras, drugi je Ivica Jelinčić, “rekreativno” kuhaju dulji niz godina, pobijajući onu izlizanu kako je “ženi misto u kužini”.

image

Ivica&Ivica

Tom Dubravec/Cropix

– Već godinama održavamo subotom “Večeru za šest” – otkriva nam Ivica, a vi se mislite koji.

– Šest prijatelja se svake subote okuplja kod drugoga, domaćin je i investitor i realizator – veli nam okorjeli “kominist”.

Poželjeli su “da je sve friško i da je iz mora”, onaj im se drugi dio nije ostvario. Ramstek je plivao samo – u ulju.

– Došli smo biti zadnji, gore od toga ne može – smiju se Ivice, objašnjavajući kako se oko spize uvijek lakše dogovoriti negoli oko motike.

Chef Vežnaver upućuje ih u sveti trojac, “okus, izgled, higijena”. Moraju paziti na sve, ocjenjuje se i tehnika, ali i izgled kuhinje nakon što je jelo servirano.

Rižot od gljiva, posteljica od povrća i biftek “na naglo”. Trebamo li išta dodati?

image

Jelo tima Ivica&Ivica

Tom Dubravec/Cropix
image

Ivica&Ivica

Tom Dubravec/Cropix

Dobro i bez mesa

Treći je kuharski par bio, napokon, ženski. Goranka Tomčić i Vesna Stapić su se, ljudi moji, upoznale minutu tek prije negoli im je uručena “Tommyjeva” košarica!

image

Na fotografiji: Tim Goranka i Vesna.
 

Vojko Basic/Cropix

– Prije su nas otkantale – vele nam. Crveni karton za prijateljice, a za naše natjecateljice je Zeko zapjevao: Ima li nade za nas...

Pa doznajemo kako su postale “internet kuharice”, jer pažljivo prate što poznati među kuharima snimaju i plasiraju na društvene mreže. Gledaju, pamte i potom pokušavaju sve rekonstruirati, ili konstruirati, pak. Ako je suditi po vještini koju su nam pokazale, ne sumnjamo kako njihovi ukućani uživaju.

image

Goranka Tomčić i Vesna Stapić

Vojko Baašić/Cropix

Dvije prije koje se nisu “ostavile” su Nera Balić i Marija Kekez. Njihov je izazov bio to već što Nera već godinama ne jede – meso. Dalmatinka i Slavonka izbalansirale su odmah sve na pultu, ovo će ovdje, ovo će ondje, kad žene dogovoraju – to sve pršti. Povrće na naglo, ramstek ko ramstek, ali i bokun kremice od ostatka povrća, s čilijem, jer ipak je riječ o Slavonki.

image

Na fotografiji: Tim Nera i Marija.
 

Vojko Basic/Cropix
image

Na fotografiji: Tim Nera i Marija.
 

Vojko Basic/Cropix

I krenulo je, izvele su sve kao da svakoga dana kuhaju zajedno. Cure za pet!

Žiri je sva jela kušao, a pred njima je sada bio najteži zadatak. Odabrati pobjednike! Nije bilo lako pored svih tih sjajnih jela odabrati samo jedno. Za nešto su se ipak morali “uhvatiti”, a što će presuditi nego tehničke vještine i detalji koji čine razliku.

Brački odrezak

Recimo, je li rižot podlijevan vrućom vodom ili temeljcem. Pa je li odrezak bio tretiran na pravi način i tempiran u pravo vrijeme kako bi zadržao svu prirodnu sočnost. Pomnim razmatranjem svih tih sitnica bilo je jasno da imamo pobjednike. Jednoglasnom odlukom pobjedu su odnijeli Ivica i Ivica. Vjerujemo da su pobjedu proslavili kuhajući jednu dobru večeru za sve svoje navijače, a koliko smo čuli, bilo ih je podosta. Kad smo ih, naime, nazvali da im priopćimo sretnu vijest, činilo nam se da u pozadini čujemo po Brača. I neka su feštali!

image

Mi smo prvaci - Bračani na vrhu ‘Tommyjeva‘ kulinarskog showa

Tom Dubravec/Cropix

Pomalo je svima bilo žao kada je “cooking show” završio, ali nada zadnja umire, kažu, čekamo da nas “Tommy” ponovno organizira. A u međuvremenu, skoknite i vi do “Tommyja”, inspirirajte se jelima naših kandidata i skuvajte sebi nešto lipo!

___________________________________________________

Sponzorirani sadržaj je nastao u suradnji s Tommyjem.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 12:55