25421850
gušti kužinavanja

Nema fešte bez janjetine! Otkrivamo pripremu po staroj splitskoj recepturi i gdje pronaći najkvalitetniji komad mesa

Piše Native SD
Foto /Shutterstock
14. kolovoza 2023. - 11:41

Nema do janjetine! Ono što u Dalmaciji karakterizira svaku feštu, proslave, posebna druženja i blagdane su malo hedonizma i gušti u najukusnijoj mediteranskoj spizi napravljenoj po domaćim recepturama, a često se na meniju nalazi upravo janjetina, kao sinonim bilo kojeg slavlja. 

Stiže nam blagdan Velike Gospe, a nakon famozne rečenice: "Šta ćemo za obid?" krenuli smo sa slasnim pripremama i još ukusnijim odabirom domaćih i provjereno kvalitetnih sastojaka. Ono za čim ove godine žudimo je janjetinom ispod peke, našem tradicionalnim dalmatinskom specijalitetu. Garantiramo da je ovo jedno od najboljih janjećih jela na Mediteranu koje već godinama bogati zdjelice i pijate na mnogim druženjima, a svaki put je "za prste polizati". 

Kako bi započeli s priprema krenuli smo u spizu, i to na mjesto koje nudi dnevnu svježinu i domaće namirnice. Kao odu tradiciji treba nam ništa manje nego vrhunski komad mesa, a glavnu zvijezdu našeg jela pronašli smo u Tommyju. 100% hrvatska janjetina ukusna je i zdrava te nepogrešiv izbor svakog gurmana! Kupili smo sočnu, kvalitetnu i s hrvatskim potpisom domaćih proizvođača i to po povoljnoj cijeni! 

Trebamo istaknuti činjenicu su vrhunska kvaliteta i sočnost njihove janjetine rezultat uzgoja u hrvatskim predjelima specifične klime, posolice i okolne izdašne hrane te upravo takva stiže na Tommyjeve police. 

Nema ništa lipše od šušura okupljene ekipe, ćakule i uživanja u domaćoj janjetini ispod peke pripremljenoj po starinskoj recepturi i metodi. Ovaj dalmatinski klasik kombinira sočno meso, ukusan krumpir, a toća se kruh i gricka mladi luk. Jedinstvena i aromatična kombinacija začinit će vašu proslavu, a sad kad nam je kužina puna svježih sastojaka krenimo na recept.

Janjetina ispod peke

Sastojci:

2 kg janjetine
1 kg krumpira
4 režnja češnjaka
3-4 mrkve
2-3 rajčice
2 glavice luka
2 paprike
200 ml bijelog vina
50 ml ulja
1 žlica svinjske masti
1 grančica ružmarina
par listića kadulje (po želji)
krupna sol, papar

Priprema:

Operite meso, obrišite ga pa ga dobro natrljajte solju i paprom.

Luk i papriku narežite na četiri dijela, ostalo povrće narežite na krupnije komade, a češnjak ostavite u komadu. Krumpir ogulite i narežite kako vam je drago, ali ne presitno.

Svo povrće posolite, nauljite, promiješajte pa ga stavite na dno peke, a po povrću posložite meso. Dodajte žlicu masti, ružmarin i kadulju ako je koristite pa sve skupa zalijte vinom.

Pokrijte meso i povrće dobro zagrijanim poklopcem peke pa preko njega nanesite tanki sloj pepela i preko toga žar. Pecite sat i pol do dva, razgrnite žar, skinite poklopac te pustite da se meso malo odmori.

_________________________________________________

Sponzorirani sadržaj je nastao u suradnji s Tommyjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 12:30