25480601
slatke i sočne

Nektarine su kraljice ljeta i pravo rajsko voće; u Tommyju ih možete pronaći uvijek svježe, mirisne i slatke

Piše Native SD
Foto /Shutterstock
22. kolovoza 2023. - 10:23

Nektarine su mirisne i slatke kraljice ljeta. U ovom ukusnom i zdravom voću, osim što ih kao prvi izbor volimo grickati, uživamo u voćnim salatama, tortama, kolačima, kao dodatak sladoledu ili jogurtu te kao prirodni cijeđeni sok, frape ili smoothie. Mnogi ih smatraju rajskim voćem, evo i zašto!

Nektarine su niskokalorično voće prepuno vitaminima A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, B9. Odličan su izvor minerala kalcija, kalija, magnezija i fosfora. Imaju visok udio prehrambenih vlakana, kao i brojnih antioksidansa te imaju višestruko pozitivno djelovanje na zdravlje: štite zdravlje srca, jačaju imunitet, čuvaju zdravlje očiju i kože, pomažu kod mršavljenja i štite trudnoću.

Ako ste se dosad dvoumili – nektarina nije breskva, ali, kako mnogi smatraju, one nisu ni različito voće. Da razriješimo dvojbu... Breskve i nektarine su ista vrsta voća, ali nektarina je mutacija breskve koja je zbog prirodnih genskih mutacija ostala bez dlačica na kori. Sazrijeva kasnije od breskve, ima intenzivniju aromu i oko šest puta veću količinu vitamina A.

Ovo čudo od prirode je u svim krajevima svijeta glavna asocijacija na ljeto! Najukusnije su svježe i sočne kako biste se u njima osvježili nakon vrućine, a idealan su izbor i za pripremu finih ljetnih slastica. Imaju široku primjenu u kulinarstvu te ih uz malo dosjetljivosti možete pripremiti u raznim ukusnim i slatkim malim zalogajima koje će oduševiti cijelu obitelj.

Kako bismo napunili svoje košarice i zdjele voćem, kao i za sve dosad, po najbolju svježinu idemo u TOMMY, gdje na policama biramo dnevno svježe i kvalitetno voće i povrće. Bogatu ponudu svježih i domaćih namirnica duguju iznimnoj dugogodišnjoj suradnji s velikim brojem OPG-ova i malih proizvođača diljem Hrvatske.

Kako bismo vas odmah zaposlili, pripremili smo vam jedan iznimno zanimljiv recept u kojemu ćete uživati. Spoj crnog vina i nektarine nikad nije zvučao bolje, a garantiramo i jednostavnu pripremu! Uz malo čarolije pomno odabranih začina pripremit ćete pravo slatko iznenađenje, a evo i recepta...

Nektarine u crnom vinu

Sastojci:

4 nektarine

1 l crnog vina

1-2 štapića cimeta

200 g šećera

kora od limuna

2 klinčića

Priprema:

U veći lonac ulijte crno vino pa dodajte šećer, cimet i naribanu koru od limuna. Sve dobro pomiješajte i stavite da se zakuhava na srednje jaku vatru.

Ogulite nektarine. Po želji ih možete i prerezati na pola. U tom slučaju pripazite da uklonite koštice.

Kad vino zakuha u lonac ubacite nektarine. Kuhajte otprilike 1 sat, ovisno o veličini nektarina, povremeno ih okrećući.

Kad su nektarine skuhane izvadite ih sa strane da se hlade i postepeno smanjujte vatru dok vino ne postane gusto - popust umaka. Kad vino dobije gustoću kakvu želite ugasite vatru i pustite da se umak ohladi.

Uz ohlađene nektarine poslužite umak od vina i uživajte u ukusnom desertu. 

Nektarine možete čuvati u posudi s crnim vinom u frižideru i desert koristiti naknadno.

________________________________________________________________________

Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji s Tommyjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 02:41