Overlay
kut na kvadrat

Splićanin Tonči i Zagrepčanin Krešo znaju kako zamiješati pravu stvar: otkrili su nam sve o svojim betonskim rukotvorinama koje su sve osvojile

Foto Livio Andrijić/Cropix
31. listopada 2020. - 11:31

Pogledajte malo oko sebe. Osim ako sjedite negdje na otvorenom, pogled će vam neizbježno pronaći barem jedan kut ili kantun, kako to volimo reći u Dalmaciji. A da bi kut u prostoriji u kojoj boravimo bio ljepši, treba mu lampa, biljka ili svijeća, vjeruje kreativni dvojac čiji naziv baš zgodno ilustrira ovu filozofiju.

Kut na kvadrat čine Zagrepčanin Krešimir Tušak i Splićanin Tonći Urošević, čija je posljednja kolekcija Buđenje izazvala popriličnu pažnju te je manje-više rasprodana.

image
Kut na kvadrat

Zanimalo nas je kakvi su im planovi za dalje.

- Trenutno smo zabaljeni promocijom novih sjenila za lampe koje smo prezentirali na ovogodišnjem Zagreb Design Weeku, a u planu su nam dvije suradnje sa domaćim dizajnerima, o čemu ćete čuti uskoro. U skorijoj budućnosti planiramo upotpuniti naš asortiman stalcima za lončanice od raznih materijala, primarno drva i metala - navode dizajneri čije je veliko nadahnuće, unatoč najavljenom iskoraku prema drvetu i metalu, upravo beton.

image
Livio Andrijić/Cropix

Tako je, zbog, kako objašnjavaju, neograničenih mogućnosti i karakteristika betona: lako se kombinira s drugim materijalima, može biti klasičan i moderan pa se uklapa u svaki prostor, a zbog načina obrade svaki je komad u konačnici unikatan. 

Protekle su godine eksprimentrali s novim materijalima pomoću kojih su svojim kreacijama uspjeli dati lakoću. Dok su od reciklirane plastike radili kalupe za lijevanje svog primarnog elementa, otkrili su kako i taj medij dodati betonu za postići rezultat koji je lagan, a opet industrijski proizvod. 

Kako kreativni umovi ne miruju, uskoro su se bacili u nove eksperimente, s betonom od celuloze od kojeg su napravili spomenuta sjenila za lampe. 

Pitamo Tonča i Krešimira što bi savjetovali nekome tko i sam ima želju okušati se u izradi uporabnih predmeta od betona. Odgovor se neće svidjeti nestrpljivima, no svima drugima može biti nadahnjujući.

image
Livio Andrijić/Cropix

- Proces je dugotrajan i nimalo jednostavan, a jedan od najvećih problema su zahtjevni uvjeti. Ukoliko se netko ovim poslom želi baviti profesionlano, za početak treba osigurati prostor, koji će, da vas odmah upozorimo, uvijek biti vlažan i prašnjav. Procesi obrade su dugotrajni, primjerice za samo jednu betonsku teglu za cvijeće treba i do 25 dana, tako da savjetujemo da se oboružate strpljenjem. Također, alati nisu jeftini, ali se za početak možete pomoći starim alatom iz djedove alatnice - navode Krešimir i Tonči, vrlo nesebični u dijeljenju informacija, pa pozivaju buduće majstore da im se slobodno jave za pomoć.

19. travanj 2024 10:42