Overlay
Jeste li debelofob?

Sad je napokon zdrava ili izgleda bolesno mršavo? Koji god da je vaš komentar na njen gubitak težine, promislite dvaput prije nego ga iznesete

Foto Shutterstock
18. svibnja 2020. - 15:45

Ima tome par dana, svi su se opet uhvatili Adele i njene težine. Pjevačica je otkrila kako je u izolaciji proslavila rođendan, a crna minihaljina u kojoj je pozirala otkrila je koliko je, od kad je ne viđamo na pozornicama, izgubila na težini.

I ludilo na društvenim mrežama je počelo.

Gotovo svatko s viškom vremena i manjkom srama uzeo si je za pravo iznijeti mišljenje o ovoj temi, a brzo su se ispolarizirala dva tima: 'stara' Adele i 'nova' Adele. Još uvijek traje žestoka polemika oko toga je li bolje izgledala ranije nego sada, a jedan od pobornika 'stare' Adele optužio je sve one koji pjevačicu hvale zbog gubitka na težini da su 'debelofobi'.

O ukusima se ne raspravlja, osim na društvenim mrežama, očito, no ono što je ova bespredmetna polemika istaknula u prvi plan je nadmudrivanje oko toga je Adele sada zdravija. I u njemu, naravno, ne sudjeluju ni Adele ni osobe s uvidom u njen zdravstveni karton.

'Adele je prije bila debela i bolesna, sad je mršava i zdrava', tako bi se otprilike mogli sažeti svi komentari na tu temu, a jedan od nih je i (nasumično izabran) ovaj:

Teško je ne podržavati ideju da je debelo = bolesno, kad nam gotovo na tjednoj bazi stižu znastveno utemeljena upozorenja o strašnom učinku prekomjerne težine na pojavu dijabetesa, kardiovaskularnh problema i nekih vrsta raka. Trebamo li zbog toga podržavati ideju gubitka na težini pod svaku cijenu?

Nisam liječnik niti nutricionist, ali kao netko tko je izgubio više kilograma nego što ih trenutno ima, a nakon korone ih, vjerujte, imam, uzet ću si za pravo malo pametovati na ovu temu. Neću dugo. Otkrit ću tek kakav me šok dočekao kad sam negdje tamo u ranim tinejdžerskim godinama prvi put uspjela znatno izgubiti na težini. Bila sam oduševljena, tim više što mi je to pošlo za rukom u samo nekoliko tjedana.

A onda mi je izostala mjesečnica. I počela otpadati kosa. Rušila sam se u nesvijest.

Prestrašena, požurila sam kod svog liječnika opće prakse, a on mi je, gledajući nalaze, strogo i slikovito, kao da sam mu kćer, zaprijetio što će mi napraviti izgubim li još koji kilogram te mi prepisao sirup za otvaranje apetita.

Nije da se moja težina ikad mogla mjeriti s nekadašnjom Adelinom, niti smo se (nadam se, zbog nje) s kilogramima uhvatile ukoštac na isti način. Zajedničko nam je da smo obje skinule znatno. Jesmo li nakon dijete postale zdravije? Ja nisam. Za nju ne znam. A ne znaju ni oni koji tvrde da je sad 'konačno zdrava'. Kao ni oni koji tvrde da sad izgleda bolesno i neuhranjeno.

Nekoliko godina kasnije, još sam jednom znatno izgubila na težini. Toliko da su me poznanici znali zapitati jesam li bolesna. Toliko često da su me natjerali da se zapitam. Otišla sam kod istog onog liječnika, obavila sistematski i svi rezultati pretraga bili su uredni.

Gubitak na težini ne znači da smo automatski postali ni zdraviji ni bolesniji, a javno donositi sud o nečijoj kilaži vrlo je delikatno pitanje. Nikad ne znate kakav utjecaj može imati na tu osobu i na ostale koji ga čuju ili pročitaju, osobito ako imaju neki od brojnih poremećaja prehrane ili percepcije vlastitog izgleda.

Valja imati na umu kako rijetko znamo cijelu priču, posebno kad se radi o slavnim osobama koje, koliko se god rado 'naslikavale', neke stvari ipak ljubomorno čuvaju od znatiželjnika.

Sjećam se još kako sam nekoć uzdisala nad linijom Jennifer Aniston u Prijateljima, da bih ima koju godinu pročitala glumičino priznanje da je toliko očajnički željela održati vitkost da je počela uzimati kokain. Taylor Swift je nedavno u svom dokumentarcu Miss Americana otkrila da je imala poremećaj prehrane. Nije specificirala koji, no natuknula je da je 'premalo jela'. Manekenka Ireland Baldwin nedavno je na svom Instagramu otkrila da se borila s anoreksijom.

Gabourey Sibide priznala je da se borila s bulimijom, baš kao i Nicole Sherzinger. Lady Gaga se, pak, mučila i s jednim i s drugim poremećajem.

Muči li se Adele s nečim od navedenog? To, za sada, zna samo Adele, a nas se apsolutno ne tiče. Prije nego javno komentirate njenu ili bilo čiju promjenu težine, ne bi bilo loše sjetiti se kako, osim ako toj osobi niste doktor, vjerojatno ne možete donijeti ispravan sud iz jednostavnog razloga što ne možete sagledati cijelu sliku.

Ne uspijete li se ni unatoč tome obuzdati od komentiranja, imajte na umu da, kako je netko uistinu zgodno primijetio, zdravlje dolazi u različitim konfekcijskim brojevima. Baš kao i ljepota.

 

19. travanj 2024 11:59