Overlay
najbolja tehnika

Znate li kako se točno izvodi gua sha masaža i koliko je korisna za mladolik izgled lica? Sve nam je objasnila ekspertica!

Piše Jelena Vrcelj
Foto Shutterstock
13. siječnja 2023. - 08:08

Kad je masaža lica u pitanju, oni koji je prakticiraju kunu se u njezine blagodati, a ‘before‘ i ‘after‘ usporedbe na beauty platformama pokazuju koliko se lice mijenja jednom kad je se uvede u svakodnevnu rutinu. No posvetiti se svakodnevnim masažama djeluje kao velik korak. Za neke možda i prevelik, ako uzmemo u obzir da je dan ionako mnogima prekratak, a svakodnevne obveze takve da navečer nemaju puno volje nauljiti dlanove i krenuti u masažu. A sve i kada bi je imali, kako početi? Uvijek se, naravno, najbolje prepustiti u ruke profesionalcima. Ili se barem s njima posavjetovati, pa smo sve dileme o čudu zvanom gua sha odlučili razrješiti s Ivanom Crnčić, certificiranom instruktoricom face yoge.

A zašto gua sha? Zato što ove male srcolike pločice za masažu koje iskaču iz svakog kutka društvenih mreža garantiraju rezultate već nakon pet minuta korištenja dnevno. Kako tvrde oni zaljubljenici u ovu metodu, konture lica se podignu, koža postane zategnutija, a jagodice izraženije.

Što je uopće gua sha masaža i što se njome postiže?
- Gua sha masaža ima mnoge benefite. Pojačava mikrocirkulaciju za gotovo 400% i to donosi sa sobom mnoge dodatne rezultate: bolju limfnu drenažu, stimulaciju vezivnih tkiva, vraća tonus, a usput djeluje i na suptilnoj razini i stimulira akupresurne točke koje se nalaze na licu. Gua sha također radi i blagi piling. Dolazi iz kulture koja je orijentirana na brigu o sebi, na njegovanje i prevenciju, a manje na sam rezultat. Kineska tradicija vjeruje da su naše blagostanje, zdravlje i na kraju i rezultati posljedica dosljedne brige o sebi, života u skladu sa sobom i prirodom. 

Za koliko vremena se mogu očekivati vidljivi rezultati?
- Rezultat se vidi nakon svakog tretmana. Koža je prokrvljena, tonus bolji, ako se radilo o otečenosti, ona će se znatno smanjiti ili potpuno nestati. U početku uvijek savjetujem svojim klijentima da pokušaju prvo tretirati jednu stranu lica, pogledati što se dogodilo i uvidjeti razliku u odnosu na netretiranu stranu lica i tek joj onda pristupiti. Tako najbolje vidimo razliku i rezultate. Za neke trajne rezultate treba biti uporan i dosljedan, kao i sa svim prirodnim metodama, no one donose kvalitetne rezultate koje onda možemo nadograđivati. 

Po vašem iskustvu, je li svejedno od kojeg je materijala napravljena gua sha pločica?
- Nije svejedno. Svaki kamen nosi neka svoja svojstva i pripisuju mu se drugačija djelovanja. Žad, kvarc, ametist... svaki ima neku svoju posebnu karakteristiku. Naravno, važno je voditi računa da se radi o pravom kamenu. Rekla bih da je važno i u kakvim je uvjetima alat napravljen i odakle dolazi, puno toga danas podliježe masovnoj proizvodnji i tu se za mene pomalo i gubi čar. A pri odabiru, od fizičkih atributa, dobro je naći kamen koji je teži i deblji.  Kvarc je nježan i povezuje se s ljubavlju, prijateljstvom, srećom. Žad djeluje jako umirujuće. Ametist pomaže u otklanjanju negativnih misli i smatra se vrlo profinjenim. 

Na društvenim mrežama lako je pronaći tutoriale za gua sha masažu. Kako odabrati najbolji za svoje lice, osim metodom pokušaja i pogreške?
- Društvene mreže otvorile su put prema mnogo toga, no nažalost sve informacije ne dolaze iz provjerenih izvora. Tu mi sami moramo biti malo kritični i ne uzimati svaku informaciju kao 100% točnu, već malo ispitati odakle dolazi i ima li smisla za nas. Ne mislim da sami ne možemo steći puno znanja, danas su i kvalitetne informacije puno dostupnije, ali neka bazična strukturirana edukacija je dosta bitna. 

image
Shutterstock

Postoji li među njima neka metoda koju nipošto nikome ne biste savjetovali ili biste je preporučili samo određenom tipu kože, a ne svima?
- Što je koža osjetljivija, to pristup treba biti nježniji, a pogotovo u uporabi različitih alata. Gua sha se može prilagoditi - što je kut polaganja gua she u odnosu na kožu manji, pritisak će biti nježniji. Manje ponavljanja na istom mjestu i zaobilaženje posebno osjetljivih dijelova kože su isto tako dobri koraci. 

Masnija kože češće je i otpornija, dok je suha sklonija iritaciji pa treba pripaziti i promatrati kako se ponaša za vrijeme i nakon tretmana. Tako da bih rekla, uvijek pri uvođenju novoga krenuti nježno, a ako vam je koža i inače osjetljiva, onda još nježnije!

Koje su najčešće pogreške koje primjećujete pri gua sha masaži?
- Najčešće pogreške su upravo u polaganju ovog alata, koji se često drži previše okomito ili se njime radi prejak pritisak. Znaju se vidjeti čvrsti pritisci na prednjoj strani vrata, koju u principu vrlo rijetko uopće tretiramo. Prejak stisak rezultira i prečvrstim povlačenjem kože, što također ne želimo u ovom nježnom tretmanu. Općenito, na licu je uglavnom manje-više, ako pričamo o snazi koju upotrebljavamo. Gua sha je osmišljena tako da na tijelu ostavlja tragove pojačane cirkulacije u vidu malih mrljica i točkica. Na licu to naravno ne želimo, želimo samo privremeno crvenilo pa u skladu s time trebamo i prilagoditi tretman. 

Koja je vaša najdraža metoda i koliko često je primjenjujete?
- Gua sha je moja najdraža metoda među svima, obožavam taj ritual koji kreće od odabira ulja ili seruma, preko odabira kamena s kojime ću raditi do dobrog osjećaja nakon samog tretmana, pa čak i ako se radi o samo 10 minuta. Ovakav tretman priuštim si jednom ili dvaput tjedno. Između toga uživam u vježbanju lica sa svojim polaznicama i jutarnjim i večernjim rutinama pri nanošenju njege. 

image
Privatni album

Koliko vremena otprilike u danu treba izdvojiti za jednu masažu da bi se počeli primjećivati rezultati? Je li ih poželjno raditi ujutro ili navečer?
- I pet minuta će učiniti razliku. Važno je napomenuti da vezivna tkiva imaju benefit već i od dvije minute masaže. Nekoliko poteza gua shom ujutro učinit će vaše lice manje otečenim ako ste tome skloni. Navečer je dobro napraviti ovaj ritual kako bismo se opustili prije odlaska na spavanje. Nakon masaže lica bolje se spava i ujutro se budimo manje otečeni, provjereno!

Koje proizvode nanijeti na lice prije masaže, ulja, serume...?
- Prije same masaže dobro je nanijeti neko ulje ili serum, pospješit će klizanje alata i djelovat će zaštitno za kožu. I tu treba naglasiti da nakon toga naše alatiće treba nježno oprati i osušiti. 

Postoje li osobe s nekim kožnim/zdravstvenim stanjima kojima ne biste preporučili masažu gua sha i zašto?
- Gua sha masaže ne preporučuju se kada je koža iziritirana, kod opeklina od sunca ili druge vrste, kod osipa ili nekih drugih bolesti kože. Kod akutnih stanja psorijaze ili rosacee također. Problemi s krvožilnim sustavom još su jedna od kontraindikacija. 

Treba li neke stvari dodatno izbjegavati nakon masaže?
- Nakon masaže treba prvo popiti puno vode, a izbjegavati saune, vruće kupke, sunčanje i druge tretmane barem 48 sati, a nanošenje make-upa barem 6 sati. I zapamtite, važan je put i osjećaj njegovanja i zbližavanja sa samim sobom, rezultati će vas iznenaditi kad ne budete previše fokusirani na njih!

Masaža gua sha pločicom korak po korak

1. Ulje ili serum nanesemo na dlanove i nježno utapkamo u čitavo lice. 

2. Masažu je dobro početi od vrata, nježnim potezima najdužom stranom gua she prema dolje, bočnim stranama vrata. Ponoviti tri puta na svakoj strani vrata.

3. Nakon toga:

- linija čeljusti - suprotnom rukom jedna pa druga strana, srcolikim dijelom gua she

- povlačenje najduljom stranicom od kutova usnica prema ušima

- povlačenje od nosa prema prema rubu kose najduljom stranicom

- ispod oka povlačimo nježno jednim srcolikim vrhom 

- iznad oka ponavljamo isto

- zaobljenim dijelom alata prolazimo od sredine čela prema van

Sve korake radimo prvo na jednoj, a zatim na drugoj strani lica, možemo naizmjenično ili prvo završiti tretman na jednoj strani pa prijeći na drugu. Tretman završavamo potezima vratom prema dolje, isto kao što smo i započeli. 

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

11. travanj 2024 18:23