Overlay
Spoj talenata

Za očaravajuću novu Dior kolekciju, Matteo Garrone snimio je film koji živi s onu stranu prirodnoga: pogledajte odjeću u okruženju kakvo zaslužuje

Piše PSD.
Foto AFP
26. siječnja 2021. - 11:14

U najnovijoj Haute Couture Diorovoj kolekciji Marija Grazija Chiuri nastavlja suradnju s redateljem Matteom Garroneom. On je za modnu kuću prvi put snimio bajkoviti kratki film kako bi u nemogućnosti održavanja revija za publiku prikazao prošlosezonsku kolekciju. S obzirom na to da se okolnosti nisu promijenile, Garrone je na tragu prošlog 'Le Mythe Dior' u kojem se u skladu s imenom izmjenjuju mitološka bića odjevena u prelijepe kreacije, snimio 'Le Chateau Du Tarot'.

Referirajući se i na moć mode da dočara fantaziju i na ljudsku želju da posegne za višim silama u vrijeme krize, Chiuri se osvrnula na mističnost tarot karata. Bila je to fascinacija koju je dijelio i sam Christian Dior, koji je bio strastveno ljubitelj onostranih umjetnosti pa je ovo ujedno posveta osnivaču brenda.

Nazvan i 'Tarot Deck', Garroneov film prati glavnu junakinju koja luta dvorcem, a njezine avanture metafora su putovanja samootkrivanja. Usput upoznaje Umjerenost, Pravdu, Snagu, Ljubavnika, Smrt i Đavla. Baš kao protagonistica, svi koje susreće prekrasno su i dramatično odjeveni uz fantastičnu šminku i frizure. Film kulminira kada heroina na kraju svoga lutanja napokon prigrli sve dijelove sebe.

Chiurijina inspiracija za kolekciju bio je špil tarot karata nastao u 15. stoljeću i kao takva, rezultirajuća zbirka odjeće bogata je povijesnim referencama. Bilo je tu dvorskih haljina i renesansnih rukava, izreza kao s izblijedjelih portreta i srednjovjekovnih visokih ovratnika, steznika i lepršavih nabora.

image
AFP

Teksture su u najmanju ruku podjednako bogate, riječ je o baršunu, brokata, Jacquardu, organzu, perju, ukrašenoj čipki i ručno rađenim vezom. Međutim, Chiuri je također ublažila ekstravaganciju mirnijim look-ovima. Poznata Diorova Bar jakna reinterpretirana je kroz crna baršunasta odijela koja se nose s ravnim natikačama ili oksfordicama. 

19. travanj 2024 07:50