Overlay
novi trend

Treba li vam detoks pazuha? TikTok i Vogue misle da vam treba! Evo o čemu je točno riječ i kako se provodi u kućnoj radinosti

Piše Stil
13. veljače 2023. - 08:10

Fokus beauty industrije i zaljubljenika u skincare neočekivano je skrenuo na - pazuhe. S više od pet milijuna pregleda na TikToku, #armpitdetox je najnoviji beauty trend koji preuzima društvene mreže. No, što je zapravo detoksikacija pazuha i zašto nam (očigledno) treba? 

Kako je dermatologinja Salome Dharamshi, objasnila za Vogue, detoksikacija pazuha podrazumijeva tretmane dubinskog čišćenja osmišljene za uklanjanje svih bakterija i ostataka proizvoda za njegu, za liječenje oštećenja kože uzrokovanih depilacijom i uklanjanje mrtvih stanica kože i svakodnevne prljavštine. Zamislite to kao masku za čišćenje i detoksikaciju, ali za pazuhe.

"Detoksikacija pazuha je prikladna za sve", kaže Dharamshi, "ali posebno za one koji žele prijeći s antiperspiranta na prirodni dezodorans." U osnovi, tretman djeluje tako da skraćuje prijelazno razdoblje (tijelu treba vremena da se prilagodi na prijelaz s tradicionalnih formula na bazi aluminija ili alkohola), otpuštajući nečistoće i otčepljujući pore, smanjujući iritacije, kao i hidratizirajući kožu kako bi ostala mekana i podatna.

Sve dok ne iskusimo neki oblik iritacije, zaboravljamo koliko nam je koža pazuha osjetljiva, a za to su ponajprije zaslužne znojne žlijezde, pravi magneti za bakterije koje mogu prouzrokovati puno gore probleme od neugodnog mirisa. Ovdje na scenu dolazi detoks pazuha, a dobra vijest je da, barem prema onome što možemo vidjeti na TikToku, detoks sjajno mogu odraditi i maske iz kućne radinosti.

Još jedna sjajna stvar je što možete prilagoditi sastojke specifičnim potrebama svoha tijela. Na primjer, ako imate osjetljivu kožu, možete koristiti jabučni ocat, koji ima snažna antimikrobna svojstva, a ako imate suhu kožu, možete koristiti glinu za bolju hidrataciju.

Kao opće pravilo, Dharamshi preporučuje korištenje nježnih formula umjesto nečega s velikim količinama aktivnih sastojaka, kao što su kemijske kiseline koje mogu biti oštre i uzrokovati iritaciju, osipe i pigmentaciju – osobito nakon znojenja.

“Najbolji sastojci za detoksikaciju na koje trebate obratiti pažnju bili bi glina, drveni ugljen, jabučni ocat i soda bikarbona”, kaže ona. “To je zato što ti sastojci djeluju na pročišćavanje kože izvlačeći toksine na površinu kože.”

Ako niste raspoloženi za uradi-sam pripravke, Dharamshi preporučuje Megababe Happy Pits masku za detoksikaciju ispod pazuha, koja koristi ugljen i glinu za izvlačenje toksina, dok glikolna kiselina djeluje na piling kože i otčepljuje pore. Upitana koliko često trebamo obavljati detoks pazuha, stručnjakinja je još poručila kako se sve svodi na osobne preferencije i potrebe. Neki to vole raditi svaki dan, a drugi jednom tjedno. Radi se o pronalaženju onoga što vam odgovara.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

 

25. travanj 2024 01:02