Overlay
Za savršenu kožu

Sve od odabira pudera do alata kojim ga staviti na lice: šest pravila za besprijekorno nanošenje podloge

Piše Stil
Foto Shutterstock
18. siječnja 2021. - 15:00

Dobra podloga oduvijek je bila neopjevani heroj svakog kvalitetnog make-upa i to s razlogom – pravilno naneseni puder čini esenciju prirodnog izgleda bez mana. S obzirom na postojanje tisuća nijansi i alata između kojih morate načiniti pravi izbor za sebe, čini se kako nanošenje podloge postaje prava umjetnost.

Od toga koristite li BB kremu ili teži puder, puder u kamenu ili u prahu za matiranje, četkice, spužvice ili prste za njihovo nanošenje, svačija metoda je jedinstvena. Mi vam sada prenosimo Feel Uniqueov vodič što činiti kako bi pogreške postale stvar prošlosti kroz šest jednostavnih koraka.

Prvi korak: Odaberite idealan puder za svoje lice

Prva stvar o kojoj trebate misliti je da pogodite boju koja vam odgovara. Nema ništa gore nego vidjeti crtu na bradi koja otkriva vrat druge boje od lica. Isto tako pripazite odgovaraju li vam žuti ili roskasti pod tonovi, o tome će nekada ovisiti prirodnost vašeg izgleda više nego li o samoj boji pudera.

Nikako nemojte zanemariti ni svoj tip kože. Ponekad će nas idealna boja navesti na kriv trag i završit ćemo s puderom koji isušuje našu ionako suhu kožu ili obrnuto – na suncu će naše čelo i vrh nosa izgledati kao ogledalo jer je formula koju smo odabrali pre masna. Za prvi put najbolje se posavjetovati s vizažistom u prodavaonici, a ako kupujete kozmetiku online, sada velik broj dućana nudi tražilicu u kojoj možete napisati sve o svojoj koži prije nego vam ponudi šarolik izbor.

Drugi korak: Pripremite kožu

Pravilna i redovita njega kože od iznimne je važnosti. Ako vam je koža masna, puder na nju neće dobro prianjati, ali neće ni ako je dehidrirana i suha. Koristite kremu koja paše vašem tipu kože kako biste izbjegli ljuštenje, a ako vaša baza nema zaštitni faktor pobrinite se da koristite i njega.

Treći korak: Koristite primer

Korištenje primera od vitalne je važnosti ako želite besprijekorno lice. 

Njegova glavna svrha je stvoriti površinu bez pora, zaglađivati i izravnavati tonus kože na koji će savršeno 'sjesti' sljedeći slojevi šminke. Njegova formula radi na sprječavanju klizanja, blijeđenja i topljenja šminke. 

Da biste ga ispravno nanijeli, stavite malu količinu na vrhove prstiju i lagano blendajte od nosa prema van kako biste pokrili lice, ne zaobilazeći sva ona teško dostupna područja. Zatim pričekajte nekoliko minuta da se formula upije u vašu kožu.

Četvrti korak: Odaberite ispravan alat za nanošenje pudera

Ovdje imate nekoliko opcija: kist za jače pokrivanje, blender za usavršavanje ili vaše vlastite prste za prirodni osjećaj.

Ako želite 'lakše' prekrivanje i koristite tekuću podlogu, odaberite beauty blender ili spužvicu za šminkanje. Izrazito svestrani, dolaze u različitim oblicima i veličinama kako bi pomogle pokriti sva ona teško dostupna područja. 

Za potpuno prekrivanje najbolje je upotrijebiti kist. Preporučujemo da odaberete četkicu sa sintetičkim vlaknima. Zašto? Prirodna vlakna imaju tendenciju da budu poroznija i upijaju previše proizvoda. 

Za formule u prahu poželjet ćete precizniju, kraću četkicu sa zbijenim dlačicama koje bolje skupljaju puder i sprječavaju da ispada i tako se previše troši.

I na posljetku imate svoju najisplativiju opciju: prste. Vjerujte, korištenje prstiju za nanošenje podloge nije toliko pogansko koliko zvuči. Zapravo je to siguran način da dobijete što prirodniji izgled.

Peti korak: Koristiti ili ne korektor?

Vječno pitanje koje si postavljamo prilikom šminkanja je kada koristiti korektor i treba li nam uopće. Odgovor je - da, i odgovor je - poslije.

Kada korektor nanosite prije pudera ne znate koliko vam ga zapravo treba jer puder sam po sebi možda pokrije nepravilnosti za koje namjeravate upotrijebiti korektor i onda možete na licu dobiti previše šminke što nikako ne želite.

Nakon što stavite puder ostavite ga da se upije koju minutu i tek onda pogledajte na kojima vam je mjestima i u kojoj količini zaista potreban korektor. Ako ga kao većina koristite za područje ispod očiju, nježno ga nanesite kažiprstima u obliku trokuta, a ne polumjeseca.

Šesti korak: Osigurajte trajnost svoje šminke

Imate dvije opcije kako osigurati da vaša šminka traje: settingom u spreju ili settingom u prahu. Ako se odlučite za sprej on ima neke dodatne blagodati za vašu kožu kao što je dubinska hidratacija, matiranje uz zadržavanje prirodnog sjaja. Prije upotrebe dobro protresite sprej i onda ga na udaljenosti od 15-ak centimetara uperite u lice u obliku slova T ili X.

Ako koristite puder pobrinite se da je bezbojan kako ne bi utjecao na nijansu koju ste odabrali za svoj puder i korektor. Nanesite ga velikom četkom tako da je u potpunosti približite licu jednom rukom dok drugom lagano udarate po njoj, Nakon toga kružnim pokretima bez pritiskanja osigurajte da je ravnomjerno raspoređen. 

20. travanj 2024 09:14