Overlay
SKINCARE

Preventivna njega protiv bora za sve starije od 25 godina: ključni proizvodi kojima ćete spriječiti nastanak prvih linija i osvježiti lice

Piše M. M.
Foto AFP
14. rujna 2021. - 15:10

“U svojim dvadesetima žena ima lice koje joj je dala priroda, a u pedesetima ono koje je zaslužila,” rekla je jednom Coco Chanel. Ipak, već s 25 godina na licu se počinji zamjećivati prve linije oko očiju, usta ili na čelu. Te prve bore koje zovemo smijalice, u svijetu skincarea se nazivaju mimičke. S obzirom na starenje kože koje dolazi s godinama one se produbljuju i tada ih nije moguće izbrisati osim injekcijama hijalurona ili botoksa. Kako ne bi došlo do toga najbolje je ranije započeti s preventivnim tretmanima. Uz to se i u kasnim dvadesetima i tridesetima na licu još znaju pojavljivati prištići koji nemaju veze s pubertetom već s tipom kože ili stilom života. Prema vlastitom iskustvu sastavili smo primjer dnevne skincare rutine nakon koje će koža biti zaglađena, čista sjajna i odgodit će se i nastanak bora na licu, a buduća vi u pedesetima bit će vam zahvalna.

1. Čišćenje lica

Početak svake beauty rutine je temeljito čišćenje. Ovisno o tipu kože birajte čistač na bazi ulja ili vode, a možete kombinirati i oba. Nakon čišćenja pokušajte koristiti papirnate ručnike umjesto onih od tkanine jer vlaga na njim stvara razne mikrobe koji mogu biti štetni za kožu.

2. Tonik s kiselinom

Eksfolijacija je ključna za dubinsko pročišćavanje kože. Krenite s tonikom s manjim postotkom kiseline i obavezno se savjetujte s prodavačicama ili kozmetičarkama o tome koji je najbolji za vaš tip kože. Ako ranije niste koristili eksfolijant nemojte se čuditi ako vas u početku malo pecka ili ako vam izađu prištići. Dubinskim čišćenjem sve će izaći na površinu, ali nakon toga više ne biste trebali imati ni mitesere ni ispunjene pore.

3. Hijaluron

Čak i masna koža može biti dehidrirana tako da se hijaluron preporučuje svima. Mi smo odabrali onaj na bazi vode. On će se pobrinuti za suhoću na licu i učiniti kožu mekanom. Stavljajte ga ujutro i navečer.

4. Argireline

Ovaj proizvod otkrili smo tek nedavno, a služi baš za dinamičke bore. Stavlja se samo na čelo i oko očiju tj, na mjesta gdje takvih linija ima najviše. Koristi se samo navečer jer mu ne paše sunce.

5. Retinol

Retinol ne treba posebno predstavljati i on je već neko vrijeme broj jedan saveznik u zatezanju lica i sprječavanju nastanka bora. Koristi se samo navečer i to ne svaki dan već par puta tjedno. Prvi put kupite retinol s najmanjim postotkom i onda postepeno uvodite jači tretman.

6. Vitamin F

Vitamin F je zapravo manje agresivni derivat vitamina C koji se za razliku od njega može koristiti u kombinaciji s kiselinama i retinolom. On uklanja sitne nepravilnosti, pomaže koži sklonoj aknama, izbljeđuje tamne mrlje i generalno se brine za sjajni izgled kože. Možete ga koristiti i ujutro i navečer, ali mi ga stavljamo samo prije spavanja.

7. Krema za lice

Nakon svih ovih seruma možete koristiti običnu hidratantnu kremu koja paše vašem tipu kože. Navečer nemojte stavljati kremu sa zaštitnim faktorom. Ujutro pak obavezno koristite SPF zato što većina ovih proizvoda čini kožu posebno osjetljivom na UV zrake.

8. Ulje 

Na dane kad je vaša koža posebno suha, zimi kad je iznimno hladno ili ljeti kad vas je sunce jače udarilo nakon kreme stavite još i ulje. Mi biramo ono od hladno prešanih sjemenki cvjeta divljeg šipka.

Pratite Stil i na Instagramu!

25. travanj 2024 03:51