Overlay
Tko to tamo kukiča?

Kad hobi postane biznis: izražavanje kreativnosti uz pomoć kukice ogroman je trend, pričali smo s curama koje su se na njega zakačile

Piše Tea Sumić Miletić
30. svibnja 2021. - 18:36

Da vam je netko prije 3-4 godine rekao da ćete nositi kukičane topiće i torbice kakvi su bili u điru sedamdesetih, pa onda opet negdje potkraj devedesetih, možda biste mu se nasmijali, ali negdje u podsvijesti biste znali da je to moguće, jer moda je cirkularna i sve što je jednom bilo u trendu kad-tad će ponovno biti. No da vam je netko tada rekao da ćete uzdisati nad fotografijama čipkastih miljetića, vjerojatno biste mu rekli da nije pri sebi. A što bi tek bilo da vam je rekao da će vam pasti napamet da ih sami pokušate izrađivati?

No mnogi su se u zadnje vrijeme svojski prihvatili tog zamalo zaboravljenog umijeća, možda zbog toga što su se nostalgični trendovi u modi i dizajnu poklopili s hipsterskom sklonošću retro hobijima i sveopćom dosadom koju nam je nametnula pandemija. Što god da je posrijedi, nemoguće je ne primijetiti invaziju kukičanih ukrasa, odjeće i uporabnih predmeta pa se, eto jer smo takvi, moramo zapitati – tko to tamo kukiča?    

Jedna od prvih, koja čak i manje upućenima u ovu tematiku padne napamet, u kontekstu kukičanja u Hrvatskoj je Lidija Lešić, nekoć manekenka, danas iznimno popularna influencerica i poslovna žena. Njezin brend My Choice oduševljava nas ručno rađenim modnim dodacima i odjećom, pa je zaslužila da joj se prvoj obratimo s pitanjem zašto se prihvatila kukice.

– Ogromna ljubav prema Slavoniji i ručnom radu prevagnula je krajem 2017. godine kada sam izbacila svoju prvu kolekciju  heklanih modnih dodataka. Usudila bih se reći kako sam hrabro koračala prema naprijed te vjerovala kako tradicija može itekako postati odličan fashion statement komad. Nisam se prevarila. Sada su heklani komadi sve prisutniji na tržištu i drago mi je da je tako – veli nam Lidija Lešić, te priznaje kako uživa stvarajući svoje kukičane komade.

image
My Choice

– Najviše volim mjesecima stvarati skice i razvijati nove ideje te ih u konačnici pretvoriti u gotov proizvod. Nevjerojatno je vidjeti kako iz pamučnog klupka konca uz pomoć dvije ruke i heklarice nastaju moji divni šeširići, topići, torbice i naušnice – govori nam Lidija te zagonetno dodaje kako joj uskoro izlazi nova kolekcija do sada neviđenih proizvoda.

Dašak nostalgije i ljubavi prema tradiciji itekako se osjeti i kod Mire Komljenović čije radove možete vidjeti na profilu Misshekleraj, punom podmetača nalik na miljetiće, ukrasa, torbica pa čak i igračaka, a sve to u nježnim tonovima... Mira se kukičanjem bavi već dvadesetak godina, a u zadnje vrijeme je, kako nam kaže, veseli što se sve više žena, pa čak i mladih djevojaka, bavi tim hobijem, i to u tolikoj mjeri da se na društvenim mrežama stvorila cijela mala kreativna zajednica.

image
Miss Hekleraj

– Pratim rad drugih, drugi prate moje radove, komuniciramo zajedno, izmjenjujemo sheme, informacije o dobavljačima konca i vune te razne male trikove. Danas se stvarno svašta hekla, nekad su to bili samo tabletići za TV dok se danas izrađuju odjevni predmeti, igračke, ukrasi za kuću, vaze, podmetači, svijećnjaci. Zanimljivo je da dosta mladih djevojaka naručuje heklane proizvode, dok je to prije bilo rezervirano za bake. Veseli me taj novi interes, a drago mi je vidjeti što je, gledajući mene svaki dan kako heklam, čak i moja unuka od godinu i pol dana naučila držati iglu za kukičanje i namotati konac oko prsta! – pohvalila nam se Mira i priznala da na nju kukičanje djeluje jako opuštajuće.

Jedna od domaćih cura koje su kukičanjem privukle dosta pažnje je Omišanka Katarina Glamuzina koja se krije iza brenda Vunikat, čiji su predivni kukičani džemperi, ukrasi te posebno obruči za kosu osvojili Instagram. Katarina nam je priznala da joj je kukičanje terapija. Sve je, kaže nam, počelo kao hobi, a kad su se kukičani ukrasi i modni dodaci počeli gomilati, Katarina ih je počela poklanjati prijateljicama. Oduševio ju je vrlo pozitivan feedback pa je na nagovor supruga svoju razbibrigu pretvorila u posao. Pitamo je kako se upoznala s umijećem kukičanja, a u njezinu odgovoru, vjerujemo, prepoznat će se mnogi rođeni u zadnjim desetljećima prošlog stoljeća.

image
Vuinikat

– Moja mama je bila prava žena osamdesetih, bavila se ručnim radovima te je tome poučila mene i sestru, a ponešto sam naučila u školi na slobodnoj aktivnosti Vezenje i pletenje. Danas je to sve lakše, na društvenim mrežama vidiš tutoriale, a nakon toga sve je stvar strpljenja. U zadnje vrijeme puno se cura tim bavi, mene, recimo, oduševljava Jelena Petrović iz brenda Mjera. Jako me veseli taj zamah koji je dobio jedan starinski hobi, baš mi je drago što se to pokrenulo s tolikom pozitivom – entuzijastično će Katarina, a kad malo pogledate objave po društvenim mrežama, bilo da su pod domaćim hashtagovima ili stranim, mogli biste i sami osjetiti nadahnuće za kukičanjem. I nemojte mu se odupirati, jer kukičanje je, poput pletenja, aktivnost koja opušta, pomaže kod depresivnih stanja, čuva mladost mozga i razvija kreativnost.  

Katarina najradije izrađuje modne dodatke – razumljivo, jer zahtijevaju manje vremena, mjerenja, paranja i frustracije – a kad je pitamo za savjet koji bi uputila početnicima poručuje:

– Samo se prepustite mašti, budite otvoreni i shvatite sve to kao igru, pa gdje vas odvede... Što god da bude ishod vaše avanture s kukičanjem, na kraju ćete imati puno lijepih stvari koje ćete nositi ili nekoga razveseliti poklonom – smije se simpatična Omišanka.

05. svibanj 2024 01:41