Overlay
jedva čekamo!

Deset najvećih modnih trendova za proljeće 2021., zavladat će ulicama kad se temperature podignu, a mjere opreza konačno malo popuste

Piše Marija Mlačić
Foto Profimedia
7. veljače 2021. - 15:48

Moramo priznati da nismo očekivali previše od kolekcija za proljeće i ljeto. U jednom času pitali smo se čak i hoće li se revije uopće održati, i uistinu su se velikim dijelom, posebno one iz New Yorka, gledale iz udobnosti svoga kauča.

Kako nam je posljednjih godina zanimljivije vidjeti kako it djevojke pozvane na evente obuku komade koje dizajneri predstavljaju nego kako ih kombiniraju oni, dobrim dijelom nam je jednostavno nedostajao 'šušur' velikih modnih događanja.

Ipak dizajneri su se istakli svojom kreativnošću i time nadomjestili nedostatke koje je nametnula pandemija. Svakako, kao jedno od najzanimljivijih predstavljanja kolekcije možemo istaknuti Moschinove marionete, ali ovdje ne govorimo samo o načinima na koje su modne kuće tražile alternative revijama.

U fokusu se našla odjeća, a čini se da su boraveći kući mnogi imali vremena razmisliti što je moda i za koga je rade pa stjećemo dojam da nikada nismo vidjeli više uistinu nosivih komada u kojima se možemo zamisliti svakoga dana. Nije bilo lako odabrati ih samo 10, ali potrudili smo se izdvojiti trendove za koje osjećamo da će vladati ulicama grada u trenutku kada nam popuste mjere i povećaju se temperature, a život opet postane barem djelomično normalan.

image
Dolce & Gabbana /Profimedia

Ružičasta

Već na revijama za jesen i zimu vidjeli smo pravu eksploziju šarenila, koja se nastavila i u sezoni prikladnijoj za taj trend tj. u proljetnim kolekcijama. U high street ponudi tako sada imamo prilike vidjeti brojne komade u ružičastoj boji koja se od cijelog šarenila najviše ističe – haljine, košulje pa čak i hlače. Budite hrabri i kombinirajte je s drugim komadima kričavih boja, kad je bal nek' je…

Hlače širokih nogavica

Bilo da ih nosite uz tenisice ili štikle, sakoe ili male topove i korzete (do kojih ćemo doći), široke hlače su statement komad nadolazeće sezone. Odvažnost će se cijeniti tako da slobodno odaberite neke koje se naglašeno ističu iz mase, možda krojem ili bojama. Za one sklonije klasičnijim odabirima, tu su uvijek one boje pijeska i visine srednjeg struka koje polako počinjemo viđati u ponudama svih brendova.

image
Dior /Profimedia

Ogrlice

Jednostavne ogrlice, zlatne, srebrene ili u kombinaciji dva metala nose u svim prilikama. Ostavite ih jednostavne i ne dodajite im nikakave privjeske. Dizajneri su se za proljeće prepustili se minimalizmu kada je riječ o nakitu, a njihove odabire slijede i sve glavne influencerice.

Pleteni kompleti

Šareno pletivo inspirirano 70-ima zavladat će ulicama ovog proljeća. Prugice, valovite linije ili cik-cak uzorci ispunjavat će topove, hlače, kardigane i tunike koji se mogu nositi i odvojeno, ali prava stilska zvijezda bit ćete kad ih nosite skupa. Uz cipele na visoku petu moći ćete ih nositi na svečanija događanja, dok će uz ravne sandale postati idealna dnevna kombinacija.

image
Dior/Profimedia

Haljine do poda

Najromantičniji ovosezonski trend su duge haljine koje se gotovo vuku po podu. Viđali smo ih na pistama kod Diora, Alberte Ferretti, Valentina, Erdema i Michaela Korsa, a s obzirom na to da jednako dobro stoje svima očekujemo ih ubrzo na ulicama i Instagramu. Uglavnom dolaze jednobojne u svijetlim nijansama, a paše im kožni asesoar – cipele i torbe.

Loaferice

Prvo su nam ih dizajneri najavili još lani kad su ih zamislili u glomaznim varijantama s naglašenim petama. Onda su se vratile i klasične loaferice s tankim džonom da bi naposljetku ispalo da ih možete nositi baš kako želite – na bosu nogu, kul čarape, s petom ili ravne. Nema tog stila u koji se ne uklapaju, a na proljeće će uz baloner biti vladarice svačijeg ormara.

image
Louis Vuitton /Profimedia

'Grudnjaci za van'

Nije bilo gotovo nijednog dizajnera koji se nije okušao u kreiranju svog idealnog proljetnog topića, a sumnjam da će biti išta više onih koji će mu uspjeti odoljeti s obzirom na to da ga se može naći u najrazličitijim varijantama. Oblikom vrlo slični grudnjacima, u stilu južnoameričkih narodnih nošnji s puno volančića, sportski ili pleteni? Isto tako se nose na sve, od suknji i hlača visokog struka u svečanim prigodama do kratkih jeans hlačica i šarenih minica.

Crno-bijelo od glave do pete

Bez obzira na to što u proljetnim i ljetnim kolekcijama nikada ne možemo izbjeći šarenilo i cvjetne uzorke, ove godine dizajneri su na pistama pokazali i veliki broj crnih i bijelih lookova, najčešće kombinirajući dvije boje istovremeno. Velika pohvala ide Dolce & Gabanni koji su za svoje haljine koristili tkanine iz prošlih kolekcija.

image
Dolce & Gabbana /Profimedia

Korzet

Korzeti su se vratili na velika vrata, ali sa sobom nisu donijeli simboliku opresije koju imaju jer sada dolaze u prirodnim materijalima koji ne stišću i smanjuju struk niti tijelu brane da diše. Na pistama su ih manekenke nosile preko košulja i haljina ili su bile njihov integralni dio. Ako ćete ga pak nositi an golu kožu, pripazite da ostatak odjeće bude suptilniji kako ne bi ostavili vulgarni dojam.

Veliki prorezi

Skandinavke su dokazale kako njihov stil nije prolazan trend jedne sezone već su se prometnule u dugoročne modne zvijezde. Upravo kod njih često vidimo vrlo jednostavne i elegantne kombinacije koje 'podignu' nekim neobičnim detaljem kao što je zanimljivi izrez. Ako je vjerovati dizajnerima modnih kuća kao što su Fendi, Carolina Herrera i Miu Miu, ovog proljeća izrezi će se nalaziti ponajviše odmah ispod grudi, a rebra će biti nova erogena zona.

20. travanj 2024 16:13