Overlay
Održivi minimalizam

Caes‘ je novi nizozemski brend kao stvoren za buduća vremena: spora moda preuzima industriju odjeće

Piše Stil
Foto Shutterstock
20. siječnja 2021. - 19:01

Nizozemska dizajnerica Helen de Kluiver 2019. predstavila je svoju novu liniju odjeće Caes' s baletnim trikoima, ali i širokim vestama, prozračnim komadima od laganih materijala, ali i kožnatih topovima, sve elegantnoga kroja i povrh svega s naglaskom na održivosti. Može se učiniti da nije bilo gorega trenutka za upustiti se u modni biznis, ali ona je postavila svoj brend na temeljima koji su poručivali - ova odjeća nije nepotreban luksuz, ona je ono što nedostaje svakom ormaru.

- Ako ništa drugo, ova godina je potvrdila da moramo usporiti i da fokus moramo prebaciti s kvantitete na kvalitetu. Mislim da se dogodila promjena prioriteta s onoga što zapravo trebamo u odnosu na ono što želimo. Čovjeku zaista nije potrebno toliko materijalnih stvari. Umjesto toga, davanje prioriteta socijalnim interakcijama, kad ih možemo imati, i briga jednih za druge danas se čine toliko važnijima. To je ideja koja stoji iza mog brenda, rekla je dizajnerica iz Amsterdama za Wallpaper. 

Jedan od njenih prioriteta prilikom stvaranja filozofije iza brenda bio je da radi s kvalitetnim materijalima namijenjenima da traju, a da pritom ne utječu negativno na okoliš. Također, sve u cilju sinergije s prirodom, dizajnerica ne izbacuje veliki broj kolekcija s puno komada odjeće već se fokusira na mali broj promišljenih komada. U svom kratkom periodu stvaranja već je više puta ponovila iste topove i hlače u novim bojama ili s nekim varijacijama na temu čime dokazuje da njena odjeća ne izlazi tek tako iz trenda.

Izuzetnu važnost pridodaje etičnoj proizvodnji. Zbog blizine Nizozemskoj, za mjesto proizvodnje odabrala je Portugal gdje je redovito posjećivala svoje radnike i pazila da su uvjeti u kojima rade adekvatni, da su sati prilagođeni normama i da su svi zadovoljni. To joj je jednako bitno kao ekološki aspekt proizvodnje. A kada govorimo o tome, pazi na svaki detalj, pa odjeća koju naručite stiže na vašu adresu u biorazgradivim vrećicama, a svi ostaci tkanine se recikliraju.

Riječ Caes' koja u prijevodu znači nositi odjeći blizu svojoj koži, sigurno će vam prirasti i srcu i to ne samo zbog svog dobroga dizajna već i zato što se nećete morati brinuti za moralnu pozadinu njenoga nastanka.

16. travanj 2024 16:48