Overlay
simpatičan desert

Zapečena krema i zrelo ljetno voće: imamo recept za mini pite u koje ćete se zaljubiti, ukusne su koliko i oku ugodne

Piše Stil
Foto Shutterstock
25. srpnja 2020. - 10:08

Treba li vam ideja za slatko, mi imamo jednu, baš slatku. Male kremaste pite s trešnjama simpatičan su desert, a poslužene ravno iz hladnjaka i ugodno osvježenje.

Idealna su prilika za iskoristiti posljednje trešnje, kojih još ima i vrlo su zrele i slatke, no ne uspijete li nabaviti trešnje, sjajna će im zamjena biti borovnice, maline ili kupine. Čak i višnje, no njih bi bilo dobro prethodno dobro pošećeriti ili čak skuhati.

Za koje god voće da se odlučite, okus će mu lijepo nadopuniti ukusna zapečena krema. Guštajte.

Kremaste mini pite s trešnjama

Tijesto za pitu

175 grama brašna

na vrhu noža praška za pecivo

100 grama maslaca

75 grama šećera

1 vanilin šećer

1 cijelo jaje

malo muškatnog oraščića

Nadjev

3 jaja

100 grama šećera

200 mililitara slatkog vrhnja

200 mililitara mlijeka

1 vanilin šećer

100 grama trešanja

Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka, radite brzo. Ostavite ga da se odmori u hladnjaku oko pola sata. Potom ga razvaljajte, pospite muškatnim oraščićem pa narežite na krugove i umetnite u kalupiće za mini-pite ili muffine. U nedostatku koristite jedan veliki kalup.

Tijesto pecite u pećnici zagrijanoj na 180-200 stupnjeva, 'na slijepo', odnosno bez nadjeva, obloženo papirom za pečenje i opterećeno suhim grahom ili rižom.

Tartove izvadite iz pećnice nakon 10-ak minuta, uklonite papir pa pecite još pet minuta.

Za nadjev zakuhajte mlijeko s vrhnjem. Zamutite jaja sa šećerom pa im uz miješanje dodajte vrelo mlijeko s vrhnjem. Procijedite kako ne bi bilo grudica.

Ulijte u napola pečene tartove pa dovršite pečenje u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva, dvadesetak minuta.

Ukrasite voćem. 

23. studeni 2024 03:33