Overlay
savršen spoj

Vruće, kripno i s puno, puno sira: imamo recept za upravo ono što vam treba, ovo jelo grije, tješi i popravlja raspoloženje

Piše Stil
Foto Shutterstock
27. siječnja 2023. - 14:56

Hladno je, kraj je radnog tjedna i svima nam treba malo utjehe, topline i ljubavi. Ako ništa, a onda barem u pjatu. Slažete li se s nama, onda ste vjerojatno već u potrazi za receptom za nešto vruće, kripno i jako ukusno, a mi imamo ideju koja ispunjava sve te uvjete.

Tartiflette je specijalitet omiljen u planinskim krajevima Francuske, a riječ je o svojevrsnom složencu od krumpira, luka, pancete i puno, puno sira vrste reblochon (a to vam je, ako slučajno ne znate, jedna jako kremasta vrsta slična šire poznatom camembertu pa ga u ovom receptu slobodno možete zamijeniti njime). Pitate li nas, to je upravo savršen spoj i sigurni smo da je upravo ono što vam sad treba. 

Tartiflette

Sastojci:

1500 g krumpira

150 g pancete

2 sira reblochon

3 glavice luka

1 režanj češnjaka

50 ml bijelog vina

200 ml vrhnja za kuhanje

2 žlica maslaca

2 grančice peršina

sol, papar

Priprema:

Skuhajte krumpir u kori i pustite ga da se hladi.

Za to vrijeme narežite luk i pancetu pa ih prodinstajte na žlici maslaca. Kad luk uhvati boju zalijte vinom. Kuhajte dok alkohol ispari pa sklonite s vatre.

Krumpir ogulite i narežite na ploške te posolite i popaprite. Polovicu krumpira složite na dno posude za pečenje prethodno namazane maslacem i natrljane zdrobljenim češnjakom pa ih pospite mješavinom luka i pancete.

Prekrijte ostatkom krumpira i zalijte vrhnjem. Siru ostružite dio kore, prerežite ga uzduž i obje polovice stavite na krumpir tako da im je kora prema gore. Zapecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva.

Izvadite iz pećnice, pospite sjeckanim peršinom, po želji dodajte i malo grubo zdrobljenog šarenog papra i poslužite.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku! 

19. travanj 2024 22:36