Overlay
karnevalski gušti

Vrijeme je za krafne, a mi imamo najslasniji recept - ikad! Napravite brioche krafne s karamelom i čokoladom

Piše Stil
Foto Shedonist
16. veljače 2021. - 13:09

Krafne, fritule i kroštule ovih su dana glavne slatke zvijezde u svijetu slastičarstva pa tko smo mi da se tome opiremo. Navalimo na neodoljive karnevalske slastice, a zbog posljedica ćemo plakati neki drugi dan. Kad je bal, nek je maskembal, pa makar samo pokućni. Nekidan smo vam dali recepte za sasvim posebne kroštule, danas imamo recept za uistinu posebne krafne. Dala nam ga je Ana Topić, s kojom u idućem broju Stila, koji izlazi u subotu 20. veljače, donosimo mini intervju i maksi recepte. Ana inače ima interesantan blog, Shedonist, ako ga već niste primijetili odmah to ispravite. A zatim se bacite na izradu ovih ljepotica.

"Brioche krafne su HIT! Objavila sam fotku ovih krafni jučer na Instagramu i inbox mi je doslovno eksplodirao. Također, borba se vodila i oko izbora punjenja. Između a) kreme od limuna i pekmeza od šipka i b) dulce de leche i čokolade, pobijedila je opcija b. Ja sam osobno bila više za opciju a), pogotovo jer mi je prija donijela predivnih dalmatinskih nepriskanih limuna sa stoljetnog stabla. No, odlučila sam se na kraju za opciju b), jer Osobica kojoj sam krafne na kraju dostavila najviše voli krafne s čokoladom", objasnila je Ana, a objasnila je i što su to uopće brioche krafne.

"Brioche je slatko tijesto koje sadrži puno jaja i maslaca i potječe, naravno, iz Francuske. Ako mene pitate, meni je to najdraža vrsta kruha i peciva. Bila sam jako skeptična kad sam se prije dva dana upustila u ovu avanturu. No, na kraju su ispale stvarno vrhunski. Prozračno i mekano tijesto i samo malo masno. Dizale su se tri puta i svaki put je tijesto divno nabujalo" navodi shedoinistica te upozorava kako je prilikom izrade jako važno da su sastojci sobne temperature. Eto, primite na znanje i bacite se na posao, jer ovo se tijesto mora dizati čak tri puta "da bi bilo najbolje ikad.

Brioche krafne s karamelom i čokoladom

Sastojci:

40 grama šećera (od šećerne trske)

vrećica suhog kvasca 

200 mililitara vode

500 grama glatkog bijelog brašna

1 žličica soli

3 (M) jaja

1 žlica soka od limuna

1 žlica ruma

korice neprskanog limuna po želji

100 grama maslaca (sobne temperature)

1,5 - 2 litre suncokretovog ulja

Sastoci za nadjev:

100 grama karamela ili dulce de leche*

150 grama tamne čokolade

50 mililitara vrhnja za šlag (ili 3 žlice krutog dijela kokosovog mlijeka)

šećer u prahu

Postupak

U posudici pomiješajte šećer, kvasac i mlaku vodu i ostavite desetak minuta .

Jaja dobro istucite vilicom. Iscijedite sok i naribajte koricu limuna. Narežite maslac na manje kockice.

Zatim sve sastojke osim maslaca pomiješajte u jednoj većoj posudi. Mijesite tijesto ručno ili mikserom 5 minuta.

Na kraju dodavajte maslac malo po malo i dobro mijesite/miksajte dok se sav maslac lijepo ukomponira u tijesto. Dobit ćete mekano i sjajno tijesto. Prekrijte posudu prozirnom folijom i ostavite tijesto da se diže na sobnoj temperaturi 2 h ili dok se ne udvostruči.

Nakon 2 sata ga kratko premijesite, pokrijte i stavite u hladnjak nekoliko sati (idealno bi bilo preko noći), a zatim ga prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i podijelite na 10-12 jednakih dijelova (ovisno koju veličinu želite). Dizanjem će se povećati, a prženjem također. Krafnice oblikujte u lijepe glatke loptice i stavite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje i lagano pobrašnili. Prekrijte ih krpom i ostavite još 2 sata da se dižu.

U veliki lonac nalijte ulje i zagrijte na temperaturu od 170-180C pa smanjite vatru. Ovisno o veličini lonca (i krafnama) stavljajte u lonac od 2-4 krafne. Pecite sa svake strane 2-3 minute, a dok se peče prva strana obavezno poklopite lonac, dok za vrijeme pečenja druge strane lonac treba biti otklopljen. Krafne moraju dobiti lijepu zlatnu boju, a u sredini treba ostati bijela linija.

Pečene krafne vadite na tanjur prekriven kuhinjskim papirom i pustite ih da se malo ohlade prije punjenja.

Paralelno na pari otopite čokoladu s malo vrhnja i ostavite da se malo stisne.

Krafne postavite vertikalno te ih zarežite na jednom kraju pa unutra ih napunite čokoladom i karamelom. Najlakše je nadjev staviti u vrećicu sa špicastim nastavkom.

Na kraju ih možete posuti šećerom u prahu.

*) Ana je koristila kupovni dulce de leche, a ako ga ne pronađete za kupiti, napravite jednostavni karamel umak. Prokuhajte 100 grama šećera s malo vode, dok ne dobije zlatnu boju. Maknite s vatrem ubacite 100 grama maslaca i 2-3 žlice vrhnja. Ostatak iskoristite kroz desetak dana kao preljev za kolače i sladoled.

19. travanj 2024 19:31