Overlay
rajski paradižet

Vratite se u djetinjstvo: omiljeni dalmatinski desert oduševljava jednostavnošću sastojaka i lakoćom pripreme, baš će vam lijepo prijati hladan

Foto Shutterstock
14. kolovoza 2020. - 18:43

Jedna od stvari koje baš lijepo prijaju po ljetnoj vrućini je dobro rashlađen paradižet. Ili paradižot, kako god vam drago. Dobra stara dalmatinska poslastica. Samo što uopće nije dalmatinska, osim u smislu da je omiljena i u Dalmaciji. Paradižet se jede diljem svijeta, a porijeklo se pripisuje Francuzima, koji ga nazivaju île flottante, odnosno 'plutajući otok', no i to je zapravo pomalo upitno jer krema koju sadrži se naziva - crème anglaise (engleska krema).

Hoćete još malo naziva? U nas najpoznatiji, Schneenockerln, u prijevodu snježni žličnjaci, potječe iz Austrije, no manje je poznato da ga u toj zemlji zovu i Kanarimilch, odnosno, kanarinčevo mlijeko. Valjda zbog boje. Sličan smisao za humor i ubijanje apetita imaju i  Mađari, Slovaci i Rumunji, koji ga nazivaju ptičje mlijeko, odnosno, u originalu (istim redom): madártej, vtáčie mlieko i lapte de pasăre.

Poljaci su poprilično kritični, nazivaju ga juha ni od čega (zupa nic), dok ga Nijemci i Talijani nazivaju snježnim jajima - uova di neve odnosno Schnee-Eier.  

Ne zna se tko je autor našeg poetičnog naziva, no kako priziva rajske užitke, reklo bi se da ga je desert od kuhane kreme i snijega od bjelanjaka kuhanog u mlijeku poprilično očarao. I eto još jedne činjenice o paradižetu: ili vas očara ili ostavi potpuno ravnodušnima.

Velika mu je prednost što su sastojci poprilično jednostavni - mlijeko, jaja i šećer, po volji još i keksi - a ni postupak nije bogzna kako kompliciran. Isprobajte naš recept i vratite se u djetinjstvo.

Paradižet

1 litra mlijeka

4-5 jaja

150 grama šećera

mahuna vanilije

prstohvat soli

Priprema:

Razbijte jaja, odvbojite bjelanjke od žumanjaka. Odvojite dvije žlice šećera od gore navedene količine pa ga dodajtze bjelanjcima. Dodajte im i prstohvat soli pa ih istucite u čvrsti snijeg.

Žumanjke dobro promiješajte s preostalim šećerom.

Mahunu vanijlije stavite u mlijeko pa zagrijte mlijeko do vrenja. 

U uzavrelo mlijeko pažljivo stavljajte žlicu po žlicu snijega, radite u turama. Okrenite žličnjake da se ravnomjerno skuhaju pa ih izvadite.

Maknite mlijeko s vatre pa mu dodajte žumanjke. Dobro promiješajte pa vratite na laganu vatru. Kuhajte dok se zgusne

Prebacite kremu u zdjelu ili zdjelice, na vrh poslažite skuhani snijeg. ako tako volite, na dno posude prije ulijevanja kreme stavite kekse, a po žličnjacima naribajte čokoladu.

19. travanj 2024 03:05