Sve je to stvar matematike, objašnjava nam Danijell Nikolla, vlasnik restorana "Pandora Greenbox", jednog od tek nekolicine veganskih i/ili vegetarijanskih restorana u gradu pod Marjanom koje smo obišli u suradnji s ekipom iz Only Food And Horses (cijeli video-zapis potražite na dnu članka), kad smo ga pitali zašto se odlučio na ovakav oblik ugostiteljske ponude.
– Kad smo uzeli postotak vegana u svijetu i primijenili ga na broj posjetitelja Splita shvatili smo da je u ovom gradu premalo veganskih restorana – iskreno će Nikolla, priznajući kako je na početku nailazio na otvorenu skepsu, ali je unatoč tome i usprkos pandemiji zadovoljan poslovanjem te vjeruje kako još ima prostora za rast.
Zima je teška, priznaje, ali, kaže nam, dolazi im sve više domaćih posjetitelja koji uopće nisu vegani. Objašnjava to porastom svijesti o štetnosti svakodnevne konzumacije mesa, koja motivira čak i skeptike da nekoliko puta tjedno jedu veganske i vegetarijanske obroke.
– Mnogi još uvijek misle da se neće najesti u veganskom restoranu, ali to je predrasuda, itekako će se najesti jer svaki naš tanjur je nutritivno izbalansiran i sadrži sve potrebne sastojke. Osim toga – dodaje Danijell u šali za kraj – u "Pandoru" možete doći na romantičnu večeru koja vas neće opteretiti, s obzirom na vaš performans.
U Pandore smo zatekli Mateu Majstorović, do tog posjeta poprilično skeptičnu spram sve te zelenjave. Međutim, nakon juhe od rajčica i vege burgera, promijenila je mišljenje...
– Nisam mogla zamisliti da bih se mogla do sita najesti u ovom tipu restorana. Jako su mi se svidjeli juha od rajčice i veganski burger, šaren i zanimljiv. Očekivala sam da će to biti nekakva burger salata, ali sam burger od cikle bio je jako ukusan i lijepo sam se najela. Zdravo je, lijepo izgleda, okusi su malo drugačiji, ali veoma ukusni i nakon ovog ručka nisam pospana. Ovaj mi je obrok otvorio nove vidike.
S druge strane Marmontove pa još malo uzbrdo, na Poljani Tina Ujevića, smjestio se restoran "Veg", a njegova vlasnica Julijana Kovačević ispričala nam je kako joj je motiv za njegovo otvaranje bila želja ponuditi građanima i stanovnicima okolice zdravu hranu, jer je kroz dugogodišnje iskustvo u drugoj branši shvatila koliko ljudi pate za hranom bez aditiva i kemikalija. Otvorili su prije tri godine i ta prva im je bila izuzetno izazovna, ali sve su izazove, veli nam, uspjeli prebroditi uz pomoć aplikacija.
– Ljudi koji nam dolaze nisu isključivo vegetarijanci nego su radoznali, a mi ih rado savjetujemo. Ljeti su nam glavni gosti turisti, što diktira sama pozicija, ali sve ostale mjesece dobro radimo s našim sugrađanima. Sama cijena gotovih proizvoda nije pretjerano visoka, imamo sluha za ljude kojima je cijena odlučujući faktor, ali mnogi su shvatili kako imaju puno veće benefite od ovakve, organski uzgojene hrane, pa im u konačnici cijena padne u drugi plan – kaže nam Julija, te ponosno dodaje kako u "Vegu" ne koriste gotove pripravke, sve dresinge i topinge, kao i burgere i vafle rade sami.
U "Vega" je svoj obrok upravo privodila kraju Judita Kočiš. Baš poput Matee koju smo zatekli u "Pandore", Judita je do posjeta "Vegu" bila poprilično nesklona ovakvom tipu prehrane.
– Imala sam predrasude da vegetarijanska hrana nije ukusna ni zasitna, ja puno toga ne znam o takvoj prehrani, ali nakon što sam danas isprobala nekoliko veganskih jela, uvjerila sam se da puno stvari može zamijeniti meso. Bilo mi je jako ukusno i osjećam se sito. Iznenadila me don vegan bowl s edamamama, a sushirrito, inačica sushija, me oduševio.
Najnoviji u nizu restorana s ponudom prikladnom za vegane i vegetarijance koje smo posjetili u ovoj patroli je "Feel Green" u Ban Mladenovoj, otvoren prije nešto malo više od mjesec dana. Reakcije su, kaže nam voditelj Toni Batarelo, više nego dobre. "Feel Green", objašnjava nam, nije vegetarijanski restoran, njihov je jelovnik spoj klasičnog ugostiteljstva sa zdravom prehranom pa pored jela od povrća nude meso i ribu.
– Vjerujem da smo ponudili nešto zanimljivo i inovativno. Posebno smo ponosni na sokovi iz hladne preše bez dodanog šećera i na naše deserte bez cukra – kaže nam Toni.
A kakva je spiza koju je Toni ishvalio i što općenito misli o vegetarijanskoj prehrani rekao nam je popularni HRT-ov novinar i voditelj Šime Kovačević kojeg smo zatekli u "Feel Greenu"
– Kad si vegetarijanac ljudi misle da jedeš samo salatu i blitvu. Misle da ne jedeš proteine, ali u ovom načinu ishrane proteini postoje, samo su biljni – leća, fažol, grašak... Većina ljudi nakon što prijeđu na vegetarijanski način prehrane postanu bolje raspoloženi, lakše im je probaviti hranu na biljnoj bazi. Ja nisam umoran nakon svog ručka, samo sit.
Juha od rajčica Red Sonja ("Pandora Greenbox")
Sastojci:
• 1000 g rajčice
• 1 žlica koncentrata od rajčice
• 25 g češnjaka
• 4 glavice luka
• malo bosiljka, origana i peršina
• voda ili povrtni temeljac
• sol, papar
Priprema:
Luk narežite i propirjajte, očišćene i nasjeckane rajčice s nasjeckanim češnjakom dodajte luku. Kratko propirjajte pa zalijte vodom ili temeljcem. Dodajte začine i kuhajte dok povrće ne omekša. Kuhano izblendajte.
Poslužite na postavi od nasjeckane rajčice, luka i češnjaka, začinjenih peršinom i maslinovim uljem. Na vrh složite blanširane šparoge.
Vege burger od graha i soje ("Veg")
Sastojci za 8 pljeskavica:
• 120 g sojinih ljuskica
• 120 g crvenoga graha
• 1 žlica senfa
• 1 žlica soja umaka
• 1 žličica soli
• 1 žličica sirupa od agave
• 5 žlica pirova brašna
• prstohvat origana
Priprema:
Sojine ljuskice prelijte vrućom vodom pa pustite da odstoje desetak minuta. Sve sastojke izblendajte i ostavite u hladnjaku oko sat vremena da se smjesa stisne. Zatim rukama oblikujte pljeskavice. Ispecite ih i složite burgere te nadjenite svježim i ukiseljenim povrćem, kao i dodacima prema ukusu.
Bulgur zdjela ("Feel Green")
Sastojci:
• bulgur
• leća
• rikola
• avokado
• jaje
• sušene rajčice
• klice
• svježi sir
• senf
• limun
• acceto balsamico
• maslinovo ulje
• sol, papar
Priprema:
Sušene rajčice potopite u mlakoj vodi. Bulgur i leću skuhajte odvojeno, procijedite i ohladite. Skuhajte jaje pa ga ogulite i narežite na ploškice. Rikolu očistite i operite, avokado ogulite i tanko narežite. Maslinama odstranite koštice.
Za umak pomiješajte acceto balsmico, limunov sok, maslinovo ulje te malo senfa, soli i papra.
U zdjelu za posluživanje posložite sastojke u omjerima po želji pa sve prelijte umakom.