Overlay
kremasto i mirisno

Torta koja će ukrasiti božićni stol: dobili smo super recept za slasticu podjednako lijepu i ukusnu! Nimalo kompliciran, idealan je za ‘u zadnji čas‘

Piše Stil
23. prosinca 2021. - 18:14

Na božićnoj trpezi posebno bi mjesto trebalo pripasti torti podjednako lijepoj i ukusnoj. Tako bar vjerujemo mi, ljubitelji lijepih i ukusnih torti. Ako se slažete s nama, a još niste odlučili kojim ćete slastičarskim remek-djelom zaokružiti svečani božićni ručak, uzmite u obzir naš prijedlog. Riječ je o receptu za božićnu rum tortu, dobili smo ga od Katarine Paoletić koju pratimo na @nesto_slatko_by_katarina, a kao što ćete vidjeti u nastavku, nije nimalo kompliciran i, zapravo, savršen je za sve one koji ga se odluče isprobati "u zadnji čas".

 Božićna čokoladna rum torta

Biskvit:

3 jaja

200 g šećera

200 g mekog brašna

1dl ulja

1 dl mlijeka

+2 dl toplog čokoladnog mlijeka s par žlica ruma

Krema:

500 ml slatkog vrhnja

300 g čokoladne za kuhanje

200 g mascarponea

5 žlica ruma

Miksajte jaja sa šećerom dok ne posvijetle. Dodajte mokre pa suhe sastojke. Smjesu za biskvit prebacite u kalup promjera 18 ili 20 cm obložen masnim papirom (neka viri iznad ruba kalupa). U zagrijanoj pećnici pecite biskvit 40-ak minuta. Ohlađeni biskvit prerežite na pet jednakih kora pa svaku poškropite čokoladnim mlijekom i rumom.

100 ml vrhnja, rum i čokoladu kuhajte uz stalno miješanje dok se čokolada ne rastopi. Preostalo vrhnje izmiksajte (ne prečvrsto), dodajte mu mascarpone i otopljenu čokoladu. Promiješajte špatulom.

Slažite tortu u kalupu u kojem ste pekli biskvit, ali najprije ga još jednom obložite papirom ili folijom kako biste dobili visoku tortu. Kad ste poslagali sve slojeve, spremite tortu u hladnjak barem na pet sati i na kraju je ukrasite po želji.

Pratite Stil i na Instagramu!

02. lipanj 2024 09:46