Overlay
jeste li je probali?

Tako zdrava i ukusna, a još i pomaže u mršavljenju! Jasno je zašto je ova namirnica hit, znamo recept u kojem je prefina

Piše Stil
Foto /Shutterstock
31. siječnja 2023. - 14:00

U razdoblju smo godine kad su osobito na cijeni dvije naoko sasvim dijametralno suprotne vrste hrane: s jedne strane tu je ona koja je ukusna, zasitna i lijepo grije, a s druge ona koja pomaže mršavljenju. Je li uopće moguće pronaći namirnicu koja se uklapa u obje kategorije? O, da. 

Jedna od takvih je leća i to crna. Vrsta koja u nast tek dobiva na popularnosti od klasične se smeđe razlikuje po boji i obliku, a od već dobro poznate crvene po teksturi, jer se, za razliku od nje, ne raspada pri kuhanju. Praktična je jer ne zahtijeva prethodno namakanje, a idealna je za sve vrste variva, ali i za salate - jeste li je možda probali s kap octa, kojom tankom fetom ljubičastog luka i malo maslinovog ulja? Svakako probajte ako već niste!

Za ovu vrstu leće navodi se da je puna hranjivih tvari, uključujući vitamine B, vlakna, kalij i magnezij dok je s druge strane po pitanju kalorija dosta lagana. Doduše, kalorijska vrijednost i okličina nutrijenata varirat će ovisno o načinu pripreme, no ono što joj daje prednost u odnosu na druge mahunarke je visok udio bjelančevina, pa će se dobro uklopiti u sve režime prehrane bazirane na proteinima. Što se tiče ugljikohidrata, glikemijski joj je indeks 32, što je čini pogodnom i za dijabetičare.

Što se tiče masnoća, pojedete li obrok s crnom lećom, mirni ste - uopće ne sadrži zasićene masnoće, a kako je izvanredan izvor topivih i netopivih vlakana pomoći će vam da apsorbirate manje masti dodanih u jelo (dakle slobodno ubacite koji komad suhog mesa!). Ta su nam vlakna zanimljiva i zbog toga što snižavaju razinu glukoze i kolesterola u krvi kao i zbog toga što (netopiva) pospješuju probavu i skraćuju vrijeme zadržavanja hrane u probavnom sustavu.

Pored toga, neke studije sugeriraju da redovita konzumacija leće smanjuje rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa, pretilosti, bolesti srca i raka, uključujući rak dojke.

Sad kad je jasno zašto je crna leća tako dobra, evo vam i recept za ukusno jelo s njom u glavnoj ulozi.

Gusto varivo od crne leće

Sastojci:

200 g crne leće

150 g pome passate

100 ml grčki jogurta

50 g pancete

1 žlica maslinovog ulja

1 žuti luk

1/2 limuna

2 stabljike peršina

3 žlice začina za‘atar

povrtni temeljac

sol, papar

Priprema:

Na vrućem ulju prepržite nasjeckanu pancetu pa dodajte nasjeckani luk i miješajte dok ne postane proziran.

Ubacite za‘atar (u nedostatku možete koristiti suhe zelene začine po želji i dodati malo crvene paprike, čilija ili nekog sličnog začina), promiješajte i dodajte leću i passatu. Zalijte temeljcem (ili toplom vodom), posolite, poklopite i kuhajte 15-20 minuta, odnosno dok se leća ne skuha.

Kad je skoro gotovo, provjerite treba li dodati još soli, popaprite, dodajte 2-3 žličice soka od limuna i još kratko prokuhajte da se okusi prožmu.

Prije posluživanja ukrasite grčkim jogurtom i posšpite sjeckanim peršinom.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

 

23. travanj 2024 15:29