Krastavce je najjednostavnije narezati i ubaciti u salatu. Same ili u društvu s rajčicama, paprikama i, prema ukusu, malo ljubičastog luka. Lakše ne može, zar ne? I nikad ne dosadi. A ne dosadi vam zato što o drugim načinima pripreme i ne razmišljate. Ta ukusna, hidratizirajuća, zdrava i dijetalna namirnica može se pripremiti na toliko dobrih i maštovitih načina da je uistinu šteta koristiti ih samo za salatu. Okej, možda ste od onih koji od krastavaca rade tzatziki ili ih dodaju u smoothije, no jeste li iskušali punjene krastavce ili možda hladnu juhu od krasatavaca? Ta dva i još nekoliko zanimljivih recepatas donosimo vam u nastavku. Isprobajte i uživajte tijekom cijele sezone.
Punjeni krastavci
Sastojci:
4 srednje velika krastavca
oko 500 grama konzervirane tunjevine
2 nasjeckane stabljike celera
100 grama grčkog jogurta
1 žlica sitno nasjeckanog luka
1 žličica senfa
1 žličica nasjeckanog kopra
sol, papar
Priprema:
Krastavce narežite po sredini po dužini. Žlicom izdubite unutrašnjost. Pomiješajte ostale sastojke pa rasporedite u unutrašnjost krastavaca.
Osvježavajući tzatziki
Sastojci:
½ šalice sitno naribanog krastavca
1 šalica grčkog jogurta
1 žlica limunovog soka
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica nasjeckanog kopra
1 žlica nasjeckane metvice
1 naribani češanj češnjaka
sol, papar
Naribani krastavac stavite u krpu i nježno stisnite kako bi izašao višak tekućine. Pomiješajte ostale sastojke u zdjelici i dodajte im krastavac. Po želji poslužite uz svježe pečen pita kruh.
Brzo ukiseljeni krastavci
Sastojci:
600 grama krastavaca
750 mililitara bijelog octa
500 mililitara hladne vode
2 ½ žlice soli
3 žlice sjemenki gorušice
3 žlice sjemenki korijandera
3 žlice papra u zrnu
2 lista lovora
4 ljutike
3 jalapeno paprike
6 češnjeva češnjaka
nekoliko grančica svježeg kopra
Priprema:
Narežite krastavce i pomiješajte ih s kockicama leda pa ostavite da odstoje 20-ak minuta (ovaj postupak osigurava hrskavost).. Ocijedite ih i u potpunosti osušite. Napravite salamuru: u loncu pomiješajte ocat, vodu, sol, sjeme gorušice, sjeme korijandera, papar i lovorov list. Pustite da zavrije na jakoj vatri. Smanjite temperaturu i pustite da lagano kuha 10 minuta. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Narežite paprike i ljutiku pa ih skupa s krastavcima poslažite u staklenke. Dodajte začine i prelijte salamurom. Pospremite u hladnjak na nekoliko sati. Ovakvi su krastavci sjajan prilog i još bolji dodatak hamburgerima i sličnim sendvičima.
Hladna juha od krastavaca
Sastojci:
500 grama tomatilla (ili rajčica)
¼ luka srebrenca
2 režnja češnjaka
½ jalapeño paprike
4 žlice maslinovog ulja
1 krastavac
pola vezice korijandera (ili peršina)
1 limeta
½ žličice meda
100 grama jogurta
Priprema:
Na grillu prepecite tomatille (ili rajčice, najbolje žute cherry), luk, češnjak (omotajte ga komadom folije) i jalapeño papriku pa ih poškropite uljem. Pecite dok povrće ne omekša. Ohladite i stavite u blender s 2 žlice ulja, krastavcem, korijandrom, pola žličice soli, medom i sokom od pola limete i polovicom količine jogurta. Izmiksajte dok ne postane glatko. Preostali jogurt pomiješajte sa sokom od pola limete, preostalim uljem i dodajte soli po ukusu. Juhu prije posluživanja pokapajte ovim umakoma, a prema želji pospite nasjeckanim korijandrom, metvicom ili mikrozelenjem.
Zamotuljci od krastavaca
Sastojci:
2-3 krastavca
100 grama krem sira
100 grama dimljene šunke, dimljenog lososa ili pečene tunjevine
začinsko bilje po želji
sol, papar
Priprema:
Krastavce operite i tanko uzdužno narežite. Pomiješajte ostale sastojke pa po žlicu dobivenog nadjeva stavljajte na svaku plošku krastavca. Zamotajte rolicu, pričvrstite čačkalicom ili ukrasno zavežite stabljikom peršina ili drugog začinskog bilja.