Overlay
Počastite se!

Ukusan recept slavnog kuhara za ljubitelje mediteranske kuhinje: špageti s dna mora u društvu su svih bića koja tamo obitavaju, od školjki do rakova

Piše PSD
Foto Shutterstock
7. veljače 2021. - 15:15

Brzi i jednostavni, recepti za mali budžet, moramo priznati da danas nismo u raspoloženju za njih jer smo se malo zaželjeli onog osjećaja kad sebi priuštimo najbolje! Špageti s dna mora druže se sa svim bićima koja tamo obitavaju - jastozima, rakovima, kozicama, školjkašima i lignjama. I baš im je dobro, a bit će i vama upustite li se u kuhanje ovog iznimno ukusnog jela. S obzirom na to da je uživati najbolje u društvu, sastojci koje navodimo izračunati su za šest ljudi.

Špageti s dna mora

Sastojci za večeru od šest ljudi:

1,5 kilograma rakova ili jastoga

30 grama maslaca

maslinovo ulje

2 režnja češnjaka

1 svježi crveni čili

450 grama dagnji

100 grama lignji

200 grama malih kozica

450 grama suhih špageta

30 grama peršina

1 veliko jaje iz slobodnog uzgoja

Sastojci za umak:

3 režnja češnjaka

1 svježi crveni čili

maslinovo ulje

800 grama konzervi pulpe rajčice

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Uronite rakove ili jastoga u kipuću vodu i kuhajte 15 minuta, a zatim izvadite. Kad se ohladi, izvadite sve meso iz ljuske i prstima ga usitnite na male komadiće.

Da biste napravili umak, izlupajte školjke valjkom i sitno nasjeckajte češnjak i čili. U lonac ulijte jednu žlicu maslinovog ulja i na umjerenoj vatri popržite češnjak i čili s praznom ljuskom i nogama jastoga/rakova. Dodajte rajčicu, razbijajući veće komade drvenom žlicom, te veliku čašu vode i pirjajte sve skupa jedan sat. Prođite kroz sito, izbacujući iz umaka ljuske i začinite do savršenstva morskom soli i crnim paprom.

Špagete kuhajte u kipućoj slanoj vodi prema uputama za pakiranje dok ne budu al dente i zatim ih ocijedite.

Otopite maslac i jednu žlicu maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Češnjak i čili sitno narežite, a zatim ih ubacite u tavu i lagano pržite. Izribajte i očistite dagnje, a lignje narežite. Pojačajte vatru, dodajte kozice i kuhajte dvije minute. Maknite s vatre i zatim uklonite sve dagnje koje se nisu otvorile.

Dodajte umak od rajčice, kuhanu tjesteninu i meso rakova ili jastoga. Listove peršina sitno nasjeckajte, a zatim ih dodajte u tavu i sve zajedno promiješajte.

Preklopite komad papira za pečenje veličine 60 centimetara puta 120 centimetara na pola kako biste odredili sredinu i onda ga otvorite na tepsiji. Smjesu morskih plodova stavite na sredinu papira. Istucite jaje, a zatim njime prijeđite preko svih rubova. Spojite dvije strane papira i dobro zatvorite. Kuhajte 10 minuta.

19. travanj 2024 05:43