Baš je nepravedno kako se sezona jagoda poklapa sa sezonom u kojoj nas većina pokušava skinuti barem dio kilograma nakupljenih preko zime, zar ne? Na sreću svih sladokusaca koji su na dijeti, postoje i recepti poput ovoga za tortu od jagoda bez ijedne mrvice pšeničnog brašna, bez kapi mlijeka i komadića maslaca.
Klasični sastojci za kolače u ovom su receptu zamijenjeni zdravijima pa ćete u ovakvoj torti uživati bez grižnje savijesti. Umjesto pšeničnog brašna koristi se pirovo, umjesto mlijeka i jogurta proizvodi od soje, a uzmjesto vrhnja za šlag koristi se biljna inačica. Navedenu količinu šećera možete smanjiti, a isto tako i zamijeniti nekim sladilom s manje kalorija.
Torta od jagoda na zdraviji način
Sastojci:
200 grama pirovog brašna
2 jaja
60 grama smeđeg šećera
50 grama suncokretovog ulja
210 g sojinog jogurta
10 grama praška za pecivo
naribana kora od 1 limuna
400 g jagoda
500 mililitara biljnog slatkog vrhnja
Priprema:
Jaja i šećer umutite električnom pjenjačom 2 minute, a zatim polako, uz miješanje, ulijte ulje. Dodajte jogurt i limunovu koru pa lagano promiješajte. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo te promiješajte. Dodajte malo nasjeckanih jagoda pa smjesu prebacite u posudu promjera 20 centimetara, prekrivenu papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Pečeno prerežite, nadjenite narezanim jagodama i tučenim vrhnjem, a dio sačuvajte za premazivanje i ukrašavanje gornje kore.