Overlay
provjereno dobro

Skuhajte jotu! Starinsko ‘kripno‘ jelo savršen je izbor za ovako hladan i vjetrovit dan, baš će vas lijepo zasititi i zagrijati

Piše Stil
Foto Shutterstock
12. veljače 2021. - 13:23

Kad zapuše bura, nama se odmah popravi apetit. Ako nas razumijete, vjerojatno i sami upravo razmišljate što biste "kripno" mogli pojesti, da vas dobro zasiti i zagrije. Naš prijedlog je jota, starinsko jelo omiljeno od Dalmacije do Istre, a nakon što smo ga malo istražili doznali smo da se njegove inačice spremaju diljem cijele srednje i istočne Europe. Varijacije na temu uključuju krumpir i ječam kao dodatke kiselom kupusu, grahu i suhom mesu. Mi ga najradije pripremamo samo od prva tri sastojka, ali otvoreni smo za eksperimentiranje. A vi?

Jota

Sastojci:

200 grama graha

200 grama suhog mesa 

500 grama ribanog kiselog kupusa

50 grama pancete

50 grama pršuta

1 glavica luka

2-3 režnja češnjaka

vezica peršina

lovorov list

crvena paprika

sol, papar u zrnu

Postupak:

Grah namočite preko noći. Sutradan ga stavite kuhati. U drugu posudu stavite kuhati suho meso.

U trećoj posudi prodinstajte nasjeckani luk pa mu dodajte kupus koji po želji možete malo isplahnuti vodom kako jota ne bi bila previše kisela. Dodajte sol, papar, papriku i lovor pa dodajte vode i kuhajte polupoklopljeno.

Kad je grah napola kuhan, procijedite ga.

Nasjeckajte pancetu, pršut, češnjak i peršin. Zajedno s grahom dodajte kupusu. Dodajte i skuhano, procijeđeno i narezano suho meso. Dolijte vode i kuhajte sve zajedno oko sat vremena. Po želji dodajte narezani krumpir ili ječam, a ako želite, dodajte i zapršku ili koncentrat rajčice.

16. travanj 2024 12:36